MESAJUL Preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ cu ocazia începutului de an şcolar 2017-2018

Stimaţi colegi,

Dragi elevi şi părinţi,

 

Înainte de orice, sunt cadru didactic şi de aceea mă voi adresa mai întâi vouă, elevilor. Poate că v-aţi săturat de încurajări sau de formulările devenite un clişeu: „voi sunteţi viitorul”, „speranţa acestei ţări de mai bine”. Îmi pare rău, dragi elevi, dacă nu mai credeţi în aceste cuvinte. Da, au devenit clişee pentru că le-au folosit oameni care nu au crezut în ele, care nu au făcut nimic pentru a vă ajuta să creşteţi aşa cum ne dorim cu toţii. Dar, chiar aşa, eu vă spun că sunt adevărate! Este foarte important să luptaţi pentru viitorul vostru!

Îmi doresc să credeţi că aveţi forţa să faceţi tot ceea ce vă propuneţi, că puteţi fi oriunde vă doriţi să fiţi şi că nu vă veţi simţi niciodată, nicăieri, inferiori! Nu aveţi de ce!

Noi, profesorii voştri, avem misiunea de a vă ghida. Voi sunteţi cei care, prin propriile forţe, puteţi să mişcaţi lumea. Noi vă mai luminăm din când în când calea. Vă aşteaptă încercări grele: bacalaureat, teste naţionale, testări, teze. Pe unii, simple liniuţe sau tabla înmulţirii. În faţa emoţiilor voastre avem datoria să ne deschidem, noi, profesorii voştri. Regret însă că nu e suficient doar acest lucru. Din păcate, începe un nou an şcolar, cu probleme vechi de zeci de ani, aşa cum sunt multe dintre şcolile în care învaţă unii dintre voi, nemodernizate, cu bănci scorojite, cu biblioteci sau laboratoare goale. Şi tot goale vor fi şi băncile, în prima zi de şcoală, pentru unii dintre voi, care nu vor primi manuale.

Neajunsurile ne lovesc pe toţi: profesori, elevi şi părinţi. Guvernul nu a trecut clasa în faţa noastră, a dascălilor, dar nici în faţa voastră, a elevilor.

Vreau să mă adresez colegilor mei, cărora le spun că în mine vor găsi mereu un partener. Nu e simplu să fii la… centru, când armele pe care le ai sunt… puţine. Am fost amăgiţi cu majorări de salarii, sporuri sau alte beneficii. Nu cerem ceva exagerat şi am mai spus-o: în educaţie nu poţi să faci performanţă cu profesori care nu sunt plătiţi corect. Guvernul trebuie să se gândească la un lucru: ce poate să transmită unor copii un profesor umilit?

Aşa cum a făcut de fiecare dată, FSLI va face tot posibilul ca nici actualii guvernanţi să nu îşi bată joc de angajaţii din învăţământ. Am trimis un ultimatum Guvernului Tudose şi aşteptăm, până pe 25 septembrie, un răspuns ferm. În caz contrar, începem protestele.

Este ruşinos, domnilor care conduceţi ţara, ca cifrele să ne arate că România alocă cei mai puţini bani pentru educaţie din UE: 248 de euro pe cap de locuitor, în condiţiile în care media este de 1.400 de euro.

Este ruşinos că astăzi nu avem o coerenţă în programele şcolare, că sunt depăşite de realitatea de pe piaţa muncii. Este grav că avem şcoli care se deschid, deşi nu au avizul ISU. Este revoltător că un profesor debutant câştigă cât un muncitor necalificat.

În faţa acestei situaţii, părinţii şi cadrele didactice trebuie să devină o echipă, pentru că interesul nostru comun sunt copiii. Pentru asta, trebuie să încetăm să mai punem presiune şi pe părinţi! Ei nu trebuie să mai aibă povara cumpărării auxiliarelor, cretă, să schimbe bănci sau să înlocuiască geamurile sparte, ca să nu le îngheţe copiii în clase!

De 27 de ani Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ este alături de salariaţii din învăţământ, dar şi de partenerii noştri: părinţi şi elevi. Aşa vrem să rămânem şi în acest an.

Am încredere că împreună vom reuşi să consolidăm, treptat, sistemul de învăţământ. Îmi doresc să fie un an şcolar care să aducă schimbarea în bine acestui sistem. În 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Îmi doresc şi eu o Românie mai bună, pentru noi toţi, dar mai ales pentru copiii acestei ţări şi pentru cei care construiesc destine şi care modelează aceşti copii.

 

Preşedinte FSLI, Simion HANCESCU