Mircea Cărtărescu şi-a adjudecat Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu

06-ap195-foto1Poetul, prozatorul, criticul literar şi publicistul Mircea Cărtărescu a fost desemnat câştigător al celei de-a XXVI-a ediţii a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă, în fiecare an, pe 15 ianuarie, la Botoşani.

Cărtărescu a devenit laureat al celui mai important premiu de poezie din România, după ce a mai fost nominalizat în ediţiile 2014 şi 2015. Anul trecut, răsfăţatul poet a refuzat să se afle printre nominalizaţi.

Pentru ediţia din acest an au mai fost nominalizaţi: Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Marta Petreu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu şi Lucian Vasiliu.

Conform tradiţiei, câştigătorul Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia va intra în posesia unei sume de 30.000 de lei, dar şi a titlului de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

Laureatul a declarat pe scena Cinematografului Unirea din Botoşani, unde s-a desfăşurat gala de decernare a marelui premiu, că Eminescu poate fi omagiat doar prin faptul că va fi citit în continuare, însă a subliniat necesitatea cititorului de a fi critic cu opera marelui poet: Eminescu a fost după părerea mea în primul rând un poet şi asta trebuie să rămână. El nu poate fi omagiat decât prin faptul că-l citim mai departe şi nu-l citim ca pe Sfânta Evanghelie. Îl citim cu spirit critic. Eminescu nu a transformat în aur tot ce a atins. Nu toate poeziile lui sunt la acelaşi nivel, la nivelul excelenţei, dar vârfurile lui sunt geniale.

Apoi a formulat un punct de vedere extrem de interesant privind modul în care este evocat astăzi Eminescu: „Nu ştiu dacă lui Eminescu i-ar fi plăcut să fie cu adevărat un poet naţional celebrat atât de tare. Poate că nu i-ar fi displăcut să se comemoreze moartea sa în fiecare an, să se sărbătorească ziua lui de naştere, dar nu ştiu dacă i-ar fi plăcut să aibă un crater pe Marte, nu ştiu dacă i-ar fi plăcut să se bată monedă în Uniunea Sovietică cu chipul său. Nu ştiu dacă i-ar fi plăcut să fie pe hârtia de 500 de lei. Nu ştiu dacă i-ar fi plăcut cele mai multe dintre discursurile de la grădiniţă până la Academie care se ţin în această zi despre el”.

De reţinut este şi faptul că, anul trecut – în drumul său către un ipotetic Premiu Nobel – scriitorul Mircea Cărtărescu a câştigat Marele Premiu Gregor von Rezzori, la Festivalul Scriitorilor de la Florenţa, prestigiosul premiu literar acordat pentru cea mai bună carte de ficţiune străină tradusă în limba italiană – volumul „Corpul” din trilogia „Orbitor”, apărut la Ed. Voland, în traducerea lui Bruno Mazzoni.

 

Mircea ZAHARIA