Sărbătoarea Renaşterii Asociaţiei Învăţătorilor

25 de ani de la reînfiinţarea Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ – o sărbătoare a şcolii nemţene

Proiectul educaţional care a avut drept scop să omagieze activitatea unei asociaţii a cadrelor didactice mai veche de 100 de ani s-a finalizat cu succes. AINT a adunat sub cupola sa circa 200 de profesionişti ai şcolii nemţene devenind în acest fel, pentru câteva ore, o platformă de discuţii utilă în elaborarea unei viziuni de ansamblu despre trecutul, prezentul şi viitorul profesiei didactice sub toate aspectele sale. A fost poate un moment unic care a adunat laolaltă administraţia publică locală, conducerea ISJ Neamţ, a Casei Corpului Didactic, a Sindicatului din Învăţământ, directori de şcoli, educatoare, învăţători şi profesori, cu toţii implicaţi în acelaşi demers ce vizează îmbunătăţirea calităţii actului educativ. A fost un moment în care Asociaţia Învăţătorilor s-a dovedit a fi o verigă credibilă între lumea şcolii şi comunitate, un „actor social” cunoscut şi recunoscut în tot judeţul Neamţ. A fost pentru noi o recunoaştere a capacităţii organizatorice, un test care ne-a redat încrederea în misiunea pe care ne-am asumat-o, în principiile vieţii asociative. A fost un eveniment, venit la momentul potrivit, care a reuşit în mare măsură să ne ofere câteva răspunsuri la incertitudinile care ne-au făcut uneori să ne îndoim de noi înşine şi de ceilalţi. Ne-am convins şi am convins că suntem o structură a societăţii civile organizată, coerentă şi profesională. Că suntem o structură care este capabilă să susţină dezvoltarea sistemului de învăţământ şi creşterea profesională a membrilor săi.

Şi ce a fost cel mai important pentru noi… I-am simţit pe colegi aproape. I-am simţit că au nevoie de noi, că înţeleg cât este de important profesional şi personal să fie afiliaţi la o comunitate profesională, aşa cum este AINT. Este ca o declaraţie de ataşament rostită de ambele părţi, o declaraţie bazată pe valorile unei bune reprezentări a intereselor colegilor noştri: deschiderea, participarea, răspunderea, eficienţa, coerenţa.

Toate instituţiile şi organizaţiile din învăţământ au o misiune comună: emanciparea de substanţă a oamenilor şcolii. Îndeplinirea acestei misiuni este condiţionată atât de construirea şi afirmarea propriei identităţi, treptat, prin programele şi activităţile derulate. cât şi de buna cooperare cu celelalte organizaţii / instituţii din comunitatea locală. Proiectul nostru a fost un bun exemplu de cooperare.

Pentru toate aceste „beneficii” trebuie să mulţumesc partenerilor: Consiliul Local Piatra Neamţ, Primăria Piatra Neamţ (personal d-lui primar Dragoş Chitic), Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, Sindicatului Liber din Învăţământ Neamţ.

Trebuie să le mulţumesc tuturor participanţilor şi nu în ultimul rând colegilor mei din Consiliul Director.

 Prof. Liviu Constantin RUSU, Preşedintele AINT

Pentru întreaga activitate desfăşurată în cadrul AINt au fost acordate plachete aniversare domnilor profesori: Gheorghe Amaicei, Gheorghe Vadana, George Grigorică, Adrian Armencea, Vasile Săilă.

(Apostolul nr. 186, martie 2016)