Directoriada

Noul an şcolar a început cu echipe noi în conducerea a cel puţin 35 de unităţi de învăţămînt nemţene. Dacă în unele cazuri este vorba pur şi simplu despre încetarea contractului foştilor directori, în altele chiar colectivul profesoral a cerut schimbarea din motive de conflicte interne sau poate doar dintr-un război al orgoliilor.
Toate schimbările de directori s-au făcut după evaluarea portofoliilor vechilor echipe de conducere, în baza autoevaluărilor şi în urma analizei în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Neamţ. Viorel Stan, inspectorul general şcolar al judeţului spune că are nevoie de directori adevăraţi, de o echipă care să lucreze în beneficiul şcolii: „Directorul unei şcoli nu este o persoană care vine la birou şi semnează nişte hîrtii. Este în primul rînd o persoană responsabilă pentru tot ceea ce se întîmplă în unitatea de învăţămînt, trebuie să aibă competenţe certe în planificarea activităţilor, să aibă cunoştinţe de management şi să ştie să lucreze în echipă”.

Rocade şi directori noi în Piatra Neamţ

În municipiul Piatra Neamţ, la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, fosta directoare Maria Lupu a fost înlocuită de adjunctul Florin Irimia, care a devenit astfel director plin, iar postul secund îi revine profesoarei Brînduşa Andrei. La cel mai mare colegiu din judeţ, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, Mariana Paleu rămîne în continuare pe funcţia de manager, dar îi va avea ca adjuncţi pe Emilia Lupei, cu care a mai făcut echipă acum patru ani, şi pe Cezarina Moroşanu. La Colegiul Tehnic (Forestier), Petre Deju fostul director plin a devenit adjunctul fostului inspector şcolar pentru învăţămîntul primar, Mihai Pavăl, iar profesoara Laura Diana Scumpu a pierdut funcţia de director adjunct.
Liceul de Artă „Victor Brauner” este condus de fostul director adjunct, Luminiţa Moscalu secondată de Gelu Bojocea. Liceul cu Program Sportiv are şi el echipă nouă şi nu chiar, aici fiind vorba despre o rocadă în fosta echipă de conducere: Dan Gavril este acum director plin, avîndu-i ca adjuncţi pe fostul director Vasile Filimon şi pe Neculai Cojocaru. Grupul Şcolar „Dimitrie Leonida” are o conducere nou -nouţă formată din directorul Ion Aiscăhioaie şi director adjunct Camelia Greşanu. La Liceul Comercial Spiru Haret, directorul Victor Grigorescu are un alt adjunct în persoana profesoarei Niculina Puşcaşu. Şi la Şcoala nr. 11 din Piatra Neamţ avem director nou – profesoara Carmen Asiminei, iar la Şcoala „Daniela Cuciuc”, directoarea Niculina Niţă va face echipă cu o nouă colegă, profesoara Simona Aniţulesei.

 

La Roman şi Tîrgu Neamţ, reveniri, demisii, conduceri proaspete

Profesorul Dan Zaharia revine pe funcţia de director plin la Grupul Şcolar „Vasile Sav”, în timp ce la „Danubiana” întreaga echipă a fost schimbată: director plin este Cristina Horga, având colaboratori trei adjuncţi: profesorii Mihaela Cristina Păun, Nicuşor Pop şi Daniela Căpraru. Nici „Petru Poni” nu a scăpat de tăvălugul schimbării, Mioara Stoia este noul director plin, secondată de Daniela Păiuş.
O situaţie mai delicată este în conducerea Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Tîrgu Neamţ, o şcoală mare, cu greutate, unde abia pus pe funcţia de director, Gheorghe Apetrei şi-a înaintat demisia pe 2 septembrie, motivînd că nu se poate înţelege cu unul dintre adjuncţii săi: Dorina Timişescu, Adina Timofte, Cristi Sauciuc.
Tot la Tîrgu Neamţ, juniorul fostului primar, Dan Decebal Arnăutu a pierdut şefia Clubului Şcolar Sportiv, care i-a revenit lui Ioan Pavel Laurenţiu. Şi Liceul Economic „Vasile Conta” are director nou de la 1 septembrie, cînd profesoara Karina Ingrid Cojocariu a fost numită pe funcţie, avîndu-l ca adjunct pe Constantin Popa a cărui numire s-a făcut ceva mai devreme, în luna mai a acestui an.

Schimbări şi în conducerea şcolilor din rural

Grupul Şcolar Agricol „Ion Ionescu” de la Brad, care a ajuns în atenţia mass-mediei locale prin faptul că doi ani la rând nici un absolvent nu a luat examenul de baclaureat, va fi condus din acest an şcolar de directoarea Daniela Samson, care speră că va reuşi să aducă şcoala la un nivel ceva mai bun decît predecesorii săi.
Şcoala Agapia are director nou în persoana profesorului Adrian Nichitoaie, iar la Bodeşti a fost numită Elena Burdea. Ionel Pătrunjel este noul director al Şcolii Borleşti, avîndu-l ca adjunct pe profesorul Dumitru Filip. Profesorul Cristinel Constantin este directorul Şcolii Ruseni, iar la Nisiporeşti, Cleopatra Bursuc. Şcoala Bozieni este condusă de la 1 septembrie de Maria Murariu, în timp ce Paul Hulbece conduce Şcoala Cândeşti. La Pildeşti, Cordun, profesoara Despina Pâcă este noul director, iar la Dulceşti, Mihai Ţurcanu.Profesorul Mihai Ghidarcea este noul director al Şcolii Făurei, în timp ce la Grumăzeşti, pe aceeaşi funcţie, a fost desemnat Vasile Lazăr, iar la Şcoala Horia, Liliana Bulgaru.
Toţi noii directori au fost numiţi cu delegaţie în interesul învăţământului, iar formularea completă este până la organizarea concursului pe funcţie, însă nu se ştie dacă în următoarea perioadă vor mai fi organizate concursuri.

Angela BRUDARU