Shopârla lunii octombrie

Frunză verde de mohor… Nicio Şcoală Fără Cor!

 

Într-o după amiază călduroasă de octombrie a lu’ 2017, după ce am venit acasă de la piaţă cu nişte gogoşari şi ghebe de pus la borcan, mă împinge drăcuşorul să arunc o privire peste site-ul ISJ Neamţ. Am un reflex deja format: în fiecare toamnă, cum mă apuc de murături, cum deschid site-ul ISJ. Şi…. Nu mică mi-a fost mirarea când, la secţiunea Comunicări, citesc ultima noutate adăugată: Adresa nr. 12.377 din data de 16.10.2017: „Către toate unităţile de învăţământ preuniversitar”, semnată şi avizată de mai marele din fruntea acestei instituţii, o adresă care m-a lăsat pur şi simplu stupefiat. Pentru o fracţiune de secundă m-am gândit la ce-o poate aştepta pe nepoţica mea preuniversitară, şcoler în clasa pregătitoare la o unitate de prestigiu din oraş (altfel, nici nu aş fi îndrăznit să scriu aici!!!) şi la cei care conduc destinele învăţământului românesc… (No Comment!).

M-am întrebat: cui îi este adresată, concret, adresa?! Căror instituţii „de învăţământ preuniversitar”?, mai exact, de unde? Din România? Din Europa? Din Zanzibar? Aducându-mi aminte de anii în care am mai profesat şi eu în sistem, mi-am răspuns: celor din judeţul nostru, doar pe site-ul inspectoratului nostru a fost postat, nu? Aşa ar fi normal, dar ce mai e normal în ţara asta? Întocmiţi dvs. o listă cu zece lucruri normale, şi noi o publicăm…

Până una alta, fără a fi cârcotaş, vă invit să citiţi mesajul adresei de pe http://www.isjneamt.ro/site/wp-content/uploads/2017/10/Nr.-12377-16.10.2017.pdf, mai ales textul de pe pagina a doua. Dacă vă este complicat să vă conectaţi la internet, vă pot reda esenţialul: până spre seara lui 5 noiembrie 2017 se pot face înscrieri la concursul „Nicio Şcoală Fără Cor” organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, cu avizul MEN. O competiţie dedicată corurilor neprofesioniste! Super!

Nu deranjează pe nimeni că nu avem manuale pentru clasa a V-a, că nu sunt încă definitivate planurile cadrul şi programele şcolare pentru ciclul liceal, că improvizăm ceea ce se numeşte învăţământ dual, că sunt atâtea şcoli în ţară fără canalizare, fără apă curentă, cu WC-ul în fundul curţii, că sunt sute de copii care nu-şi permit să meargă la şcoală etc. Să mai spun că avem un ministru grav sancţionat de vânătorii de perle şi că, la nivel de inspectorate şcolare şi unităţi de învăţământ, în prea multe cazuri, bântuie o mulţime de neaveniţi specializaţi doar – că veni vorba de cor – în osanale de partid? Acum, dacă azi-mâine se schimbă generaţiile, nu-i păcat să nu-i învăţăm şi pe ăia mici să cânte, chiar la „neprofesionişti”? Că, în România, numai de repertoriu de cântat în strună nu ducem lipsă…

Deci, fraţilor, mai lăsaţi chestiunile astea cu proiectarea didactică, rapoartele de anul trecut, munca şi rezultatele la clasă şi puneţi mâna pe portative. O să găsiţi acolo nişte bobiţe mici care seamănă cu nişte cireşe cu cozi îmbârligate… Dumnealor vă pot ajuta în viaţă mai mult decât toate masteratele şi doctoratele.

 

Coristu’ APHON