În perioada 5-7 noiembrie 2023, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat şi găzduit Simpozionul internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie şi Artă Sacră, cu tema Mai avem nevoie de bătrâni? Bătrâneţe şi înţelepciune, psalmodie şi armonie.
Evenimentul face parte din suita manifestărilor ştiinţifice ale facultăţii, încadrându-se în seria de evenimente organizate cu prilejul proclamării, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a anului 2023 ca Anul omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice şi Anul comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti (psalţi).
Întâlnirea ştiinţifică a debutat cu slujba de Te Deum oficiată de către Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a participanţilor şi invitaţilor.
În discursul inaugural, intitulat Dacă tinerii ar şti şi dacă bătrânii ar putea, IPS Andrei a amintit o vorbă a marelui duhovnic Arsenie Papacioc: „tinerii, care au puterea de a face multe lucruri bune, să înveţe de la bătrânii venerabili, care au experienţă.”
Ierarhi, zeci de profesori, teologi, cercetători, oameni de cultură din ţară şi străinătate au dezbătut diferite probleme de actualitate care se încadrează în tematica privind pastoraţia persoanelor vârstnice, respectiv comemorarea imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti.
Desfăşurat în format hibrid, atât cu prezenţă fizică, dar şi online, simpozionul a adunat peste 120 de participanţi care au prezentat referate şi rezultate ale cercetărilor pe marginea temei generale. Fiecare dintre cele patru secţiuni (Teologie I, Teologie II, Muzicologie, Artă Sacră) a avut între două şi patru sesiuni. Un rol important li s-a acordat tinerilor cercetători doctoranzi de la Şcoala Doctorală „Isidor Todoran” din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, beneficiind de o sesiune aparte. Dintre subiectele abordate în cadrul lucrărilor simpozionului la care am participat, menţionez: Statutul bătrânilor în Vechiul Testament, Senectutea – trăire cât mai deplină a prezenţei iubitoare şi mântuitoare a lui Dumnezeu, Fenomenul de „îmbătrânire” a populaţiei, o provocare pastorală şi misionară în viaţa Bisericii, Îngrijirea persoanelor vârstnice în duh creştin, Cine erau „πρεσβύτεροι” (bătrânii) Bisericii Primare? O mărturie a textului sfânt, Dogmă şi doxologie. Rolul şi importanţa imnologiei în spiritualitatea ortodoxă, „An Old Man for God”: Biblical Thoughts on the Insights and Values of Old Age in the Church, „I suoni sacri” (Armonii sacre), Relevanţa doxologică a imnografiei bizantine şi importanţa misionară a cântăreţilor de strană din viaţa Bisericii, Ilustrarea Psaltirii în Moldova – între penelul miniaturiştilor şi dalta gravorilor, Senectutea lui Zaharia şi Elisabeta, Ioachim şi Ana în exprimări cultice şi iconografice, Arta iconografică şi psaltică în secolul al XXI-lea, Imnografi şi cântăreţi bisericeşti: catalizatori misiologici pentru reînnoirea duhovnicească ş.a.m.d.
În cadrul simpozionului, a fost vernisată expoziţia „Armonii” a pictorului Marcel Muntean, profesor la secţia de Artă Sacră a facultăţii. Aceasta poate fi vizitată la Galeria Imago a facultăţii, până la sfârşitul anului 2023.
Marţi seara, 7 noiembrie 2023, în Aula facultăţii, în prezenţa P.S. Benedict Bistriţeanul, a participanţilor la lucrări, cadrelor didactice, studenţilor şi altor invitaţi de seamă, pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul instituţiei gazdă, a prezentat concluziile generale ale simpozionului, studiile prezentate urmând a fi publicate într-un volum special.
Din punct de vedere catehetic, se impune realizarea unor cateheze intergeneraţionale, în care, pe fondul provocărilor cu care se confruntă familia tradiţională, tinerii să înveţe împreună cu persoanele vârstnice, dar şi de la acestea, elementele esenţiale ale credinţei; pe de altă parte, pentru vârstnici, care nu au o cateheză primită în tinereţe şi care interacţionează sporadic cu Biserica, fiind în acelaşi timp şi sub influenţa secularizării, este nevoie de o atenţie aparte, stabilită în funcţie de fiecare caz specific.
Muzica bisericească reprezintă un mijloc de educaţie şi propovăduire, fiind intrinsec legată cu teologia. Prin textele imnografice, muzica transmite învăţătura de credinţă şi contribuie la înţelegerea acesteia, sporind atmosfera de rugăciune.
La final, într-o atmosferă de sărbătoare, Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” al Bisericii Studenţilor din Campusul Universitar Haşdeu, dirijat de Doina Costin, a susţinut un concert de muzică bisericească, încântând auditoriul şi încheind evenimentul într-o notă înălţătoare.
Prof. dr. Mihai FLOROAIA