Ferestre spre cer în Duminica Ortodoxiei

Înainte de intrarea în Postul Mare, de-a lungul a două sesiuni de lucru organizate în zilele de 19 şi 26 februarie, în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Poieni, comuna Piatra Şoimului, la iniţiativa pr. paroh Iosif Buruiană şi cu implicarea directă a profesoarei de arte plastice Cristina Petrariu, preşedintele Asociaţiei Culturale „Arte.Ro”, a avut loc un atelier de pictură de icoane pe sticlă, destinat copiilor din comunitate.

Parteneri au mai fost Palatul Copiilor din Piatra-Neamţ şi Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ, prin Punctul de lectură şi împrumut Speranţa.

În cadrul proiectului educaţional intitulat „Ferestre spre cer în Duminica Ortodoxiei”, copiii au realizat icoane reprezentând pe Maica Domnului, pe Iisus Hristos, chipuri de sfinţi şi arhangheli, picturi din care transpar inocenţa şi bucuria din sufletele micilor artişti.

„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am realizat un proiect deosebit care ne-a bucurat foarte mult. Suntem foarte fericiţi pentru împlinirea acestui gând mai vechi şi-i mulţumim doamnei profesoare Cristina Petrariu. Consider că atât părinţii copiilor, cât şi credincioşii din Parohie se vor bucura mâine, 13 martie, de expunerea acestor icoane, prilej cu care vor fi şi sfinţite”, a declarat preotul Iosif Buruiană.

„De mai bine de doisprezece ani, încercăm, cât mai des posibil, să organizăm, spre marea bucurie a copiilor din comunităţile rurale, ateliere de creaţie complexe, workshopuri tematice şi sesiuni de documentare şi comunicare. La fiecare atelier, iniţiem copiii în tehnici artistice diverse şi interesante – desen/ grafică, pictură în acuarelă, pictură pe lemn, pictură pe sticlă, sculptură.

Elevii mai mari, de cele mai multe ori, după ce capătă experienţă, devin ei înşişi voluntari şi colaboratori sau chiar coordonatori ai activităţilor viitoare din parohiile din care fac parte. Astfel, se creează o frumoasă filieră a mentoratului educaţional informal în parohii şi comunităţi care nu au întotdeauna acces la un alt tip de educaţie în afara celui formal.

Premierea şi vernisajul reprezintă întotdeauna momentul mult aşteptat. Gândurile noastre bune şi mulţumirile se îndreaptă către mica parohie din Piatra Şoimului unde părintele Iosif Buruiană organizează săptămânal evenimente cu caracter spiritual şi cultural-educativ pentru micii săi enoriaşi”, a spus şi Cristina Petrariu, preşedintele Asociaţiei Culturale „Arte.Ro”.

Duminica Ortodoxiei, un prim popas în călătoria duhovnicească a Marelui Post, a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al Constantinopolului, în urma Sinodului local de la Constantinopol din 11 martie 843, care a consfinţit oficial proclamarea definitivă a cinstirii sfintelor icoane.

Violeta MOŞU