Pentru prima dată în istoria învăţământului teologic universitar românesc, la iniţiativa Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a pus problema unei abordări unitare a modului în care sunt prezentate conţinuturile disciplinelor teologice de specialitate. Astfel, în cadrul Editurii Basilica a Patriarhiei Române a fost înfiinţată Colecţia „Cursuri, manuale şi tratate de teologie ortodoxă”, cu scopul reeditării vechilor manuale, dar mai ales în vederea publicării de noi manuale pentru facultăţile de teologie ortodoxă din România.
În anul 2011 a fost întocmită metodologia generală de elaborare a acestor manuale prin care se propunea ca fiecare manual să acopere programa analitică a disciplinei respective şi să fie elaborat într-un spirit irenic şi nu polemic. Tot în acest an au fost alcătuite colective de specialişti pentru fiecare disciplină, dintre care a fost ales un coordonator, cu responsabilitatea de a asigura buna cooperare cu colegii săi şi mai ales unitatea de fond şi formă a conţinutului respectiv.
Comitetul de elaborare a manualului de Istorie Bisericească Universală, coordonat de pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, a fost alcătuit din cadre didactice de specialitate cu vastă experienţă şi rezultate remarcabile în cercetare în domeniul teologiei, atât în ţară, cât şi în străinătate: pr. prof. univ. dr. Daniel Benga de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sf. Andrei Şaguna” a Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu, pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Adrian Gabor (1960-2017) de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Bucureşti şi pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleau de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Bucureşti şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din Craiova.
Grupul de autori a întocmit o listă de teme pentru fiecare dintre cele două volume prevăzute pentru noul manual de Istorie Bisericească Universală, conform programelor analitice adoptate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru această disciplină de studiu. După aceea, au fost întocmite criterii metodologice pentru elaborarea materialului. Aceste criterii prevedeau, printre altele, ca stilul materialului să fie unul narativ, utilizând terminologia curentă în Biserica noastră, şi, mai ales, niciodată polemic pentru a nu crea divergenţe. Metodologia aplicată, împărţirea materialului şi periodizarea celor două milenii de istorie a Bisericii creştine sunt explicate în capitolul introductiv al primului volum. Membrii comitetului au ţinut să aducă un omagiu înaintaşilor lor, autorii manualelor de Istorie Bisericească Universală aflate în uz până în prezent, respectiv: pr. prof. univ. dr. Ioan Rămureau (1910-1988), pr. prof. univ. dr. Milan Şesan (1910-1981) şi pr. prof. univ. dr. Teodor Bodogae (1911-1994), pr. prof. univ. dr. Aurel Jivi (1943-2002), a căror contribuţie au completat-o în lumina rezultatelor cercetării din ultimele decenii.
Toate aceste manuale au fost elaborate pe baza contribuţiilor ştiinţifice actualizate în domeniile istoriei bisericeşti insistându-se asupra profilului ortodox al disciplinei. Prima ediţie a manualului de Istoria Bisericească Universală, vol. 1, a apărut în anul 2019, fiind reeditat în 2021. Partea a doua a volumului II a apărut în ianuarie 2022. Tratatele acestea reprezintă nivelul cunoştinţelor/ noţiunilor de specialitate dintr-un moment anume şi din acest punct de vedere pot şi trebuie actualizate din când în când, având în vedere faptul că istoria bisericii este dinamică.
Elaborate în stil academic, manualele se adresează în primul rând studenţilor şi masteranzilor în teologie, dar şi persoanelor dornice să aprofundeze cunoştinţele în domeniul credinţei creştine de tradiţie ortodoxă.
Dr. Mihai FLOROAIA