Moment aniversar: Colegiul Naţional „Petru Rareş” – 152 de ani – Simpozionul Didactica Matematicii „Ioan Zenembisi”

Prima ediţie a Simpozionului Didactica Matematicii „Ioan Zenembisi” s-a desfăşurat în anul 2018, cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de la înfiinţarea Liceului „Petru Rareş”. La acea dată, domnul director Oniciuc Grigoruţă a venit cu propunerea ca această activitate să poarte numele domnului profesor Ioan Zenembisi.

Pornind de la rolul profesorului de matematică în formarea tinerei generaţii, s-a propus atunci un schimb de experienţă pe teme de didactică matematică şi, de asemenea, pe teme ştiinţifice de matematică.

Anul acesta, Simpozionul judeţean Didactica Matematicii „Ioan Zenembisi”, ediţia a III-a s-a desfăşurat pe data de 26 noiembrie 2021, cu ocazia sărbătoririi a 152 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional „Petru Rareş”; a fost organizat de membrii catedrei de matematică: Caia Maria-Georgiana, Cozma Ioan-Irinel, Grigoriu Costică, Irimia Elena-Genoveva, Sandovici Valerică-Adrian, Vaculik Livia-Anemarie. impozionul s-a desfăşurat online datorită pandemiei prin care trecem.

Au mai participat şi profesorii de matematică de la Colegiile teoretice din judeţ: Calistrat Hogaş, Informatică, Ştefan cel Mare – Târgu Neamţ, Roman Vodă – Roman, dar şi de la şcoli gimnaziale din judeţ deoarece, spre deosebire de ediţiile trecute, anul acesta activităţile de la simpozion au înglobat şi activităţile Cercului profesorilor de matematică din semestrul I, hotărâre luată de doamna inspector de matematică Morariu Elena.

S-au prezentat şi discutat lucrări ştiinţifice şi metodice cu teme ca:

• Diagnoza cunoştinţelor şi competenţelor elevilor de clasa a IX-a din perspectiva testelor iniţiale şi a reperelor metodologice pentru aplicarea curriculumului la clasa a IX-a în anul şcolar 2021-2022;

• Aspecte ştiinţifice şi metodice privind predarea capitolului „Coliniaritate, paralelism, concurenţă – calcul vectorial în geometria plană”;

• Distanţa dintre două mulţimi de puncte din plan;

• Evoluţia subiectelor de matematică pentru admiterea la facultate;

• Matematica în era digitală.

Ca şi la ediţiile precedente s-au urmărit obiective ca:

• Promovarea metodelor moderne de predare-învăţare şi evaluare în educarea matematică a elevilor;

• Cunoaşterea locului matematicii în societate şi a rolului formator decisiv al şcolii;

• Motivarea profesorilor de matematică pentru o pregătire didactică de calitate;

• Perfecţionarea continuă a profesorilor.

Prof. Livia-Anemarie VACULIK