Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, recunoscut în mediul şcolar din judeţul Neamţ ca unul dintre cele mai active în domeniul accesării şi derulării de proiecte europene, vine de această dată cu ceva absolut inedit, prin participarea la un proiect de consorţiu coordonat de un partener din Olanda şi având ca beneficiari şi trei parteneri din Africa de Sud.
Proiectul despre care vorbim, „Accelerarea inovaţiei pentru a permite învăţarea la locul de muncă”, a răspuns apelului ERASMUS-EDU-2023-CB-VET – Capacity building in the field of Vocational Education and Training (VET), fiind un proiect de educaţie şi formare profesională.
Finanţatorul este European Education and Culture Executive Agency (EACEA) – Agenţia Executivă Europeană pentru Educaţie şi Cultură. Aceasta gestionează fonduri pentru educaţie, cultură, audiovizual, sport, cetăţenie şi voluntariat. EACEA gestionează o mare parte din următoarele programe de finanţare ale UE, în strânsă colaborare cu alte departamente ale Comisiei Europene:
● Europa creativă;
● Erasmus+;
● Corpul european de solidaritate;
● Cetăţeni, egalitate, drepturi şi valori;
● Programul de mobilitate academică intra-africană;
● Coordonatorul proiectului este BRAINSTUD B.V. din Olanda iar beneficiarii sunt:
● Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, România;
● African Global Skills Academy PTY LTD, Africa de Sud;
● Maxxliving PTY LTD, Africa de Sud;
● Brainstud South, Africa de Sud;
Durata activităţilor este 1 decembrie 2023 – 30 noiembrie 2025, iar websiteul proiectului este https://ai-wbl.eu.
Proiectul îşi propune să îmbunătăţească formarea profesională publică şi privată în Africa de Sud şi România prin introducerea unui program digital, a unei platforme de învăţare, accentul fiind pus pe formarea electricienilor, instalatorilor şi tâmplarilor, cu sprijin suplimentar oferit potenţialilor antreprenori. Reducerea şomajului în rândul tinerilor şi găsirea de soluţii prin care cât mai mulţi tineri europeni să poată fi încadraţi efectiv în câmpul muncii se află în centrul agendei politice a UE începând cu anul 2010.
Grupul ţintă este format din 45 tineri NEET (adică tineri care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare), cu vârsta cuprinsă între 16-35 de ani, care participă la programele de învăţare. Se vor selecta 10 cursanţi cu potenţial antreprenorial care vor parcurge programul de învăţare „Competenţe antreprenoriale”.
Membrii echipei de management a proiectului sunt: Nicolae Livia-Marinela (manager proiect), Horlescu Gabriela-Brânduşa (coordonator proiect), Caldare Irina (responsabil financiar), Dragomir Eleonora (responsabil comunicare).
Cursurile care se vor organiza în cadrul proiectului sunt: tâmplar manual/artizanal, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, electrician în construcţii şi competenţe antreprenoriale.
Tinerii care doresc să se înscrie la cursurile de formare pot accesa următorul link: https://ai-wbl.eu/cursuri.html.
Educaţia şi formarea profesională (EFP) joacă un rol esenţial în dezvoltarea competenţelor profesionale potrivite pentru a face faţă noilor provocări socio-economice, pentru a avea o carieră de succes şi le facilitează tinerilor un drum de intrare pe piaţa forţei de muncă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru adulţi, care trebuie să se perfecţioneze şi să se recalifice pentru a se adapta la o lume a muncii într-o continuă schimbare.
Prof. Gabriela-Brânduşa HORLESCU
Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”