Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman este beneficiarul proiectului Erasmus cu nr. 2023-1-RO01-KA122-SCH-000126544, intitulat „Click pentru o educaţie europeană”, finanţat de Uniunea Europeană, în domeniul educaţiei şi formării profesionale pentru perioada 2021-2027.
În cadrul acestui proiect, în perioada 31 iulie – 6 august 2024, prof. Vlăduţ Lăcrămioara, prof. Ploşniţă Lăcrămioara şi prof. Buhai Ilenuţa au avut oportunitatea să participle la cursul „I Tech-Pedagogy”, organizat de Asociaţia Colony of Creators în Puerto de la Cruz, Tenerife, Spania.
Acordul de formare în baza căruia profesorii au avut acces la acest curs a fost încheiat pentru „Metode TIC” (cu referire la competenţe TIC şi aplicarea tehnologiei în diferite medii educaţionale) şi pentru „Competenţe interculturale”.
Pe parcursul celor șapte zile intense de cursuri, profesorii au fost provocaţi să acceseze o gamă largă de aplicaţii TIC care să le îmbunătăţească semnificativ activitatea de predare-învăţare-evaluare la clasă. De la platforme de învăţare online şi instrumente de colaborare, la aplicaţii interactive care facilitează implicarea elevilor, fiecare profesor a avut ocazia să experimenteze şi să exerseze integrarea acestor tehnologii în metodele lor de predare, să conceapă teste de evaluare şi chestionare de feedback etc.
Pe lângă activităţile de formare, participanţii au avut parte şi de excursii culturale captivante. Vizitând cele mai atractive şi cunoscute obiective din Tenerife – Parcul Naţional Teide, Loro Park, Parcul Dragonului, Satul Masca etc., profesorii au avut posibilitatea de a învăţa despre cultura locală, tradiţii şi istoria insulei Tenerife. Această combinaţie între învăţare teoretică şi experienţe culturale a contribuit la o dezvoltare profesională şi personală holistică.
Participarea la cursul I Tech-Pedagogy nu doar că le va îmbogăţi cunoştinţele profesorilor, dar va avea un impact pozitiv şi asupra elevilor, care vor beneficia de metode de predare inovatoare şi captivante. Această experienţă face parte din angajamentul continuu al instituţiei noastre de a adopta tehnologia în educaţie şi de a oferi elevilor cele mai bune oportunităţi de învăţare.
Cele trei cadre didactice au primit Certificate Europass Mobility, precum şi certificate care atestă participarea lor la întreg programul desfăşurat; şi-au îmbunătăţit competenţele personale şi profesionale privind:
– comunicarea, relaţionarea şi lucrul eficient între culturi în medii educaţionale;
– utilizarea instrumentelor TIC în organizarea eficientă a procesului de predare;
– utilizarea instrumentelor europene de certificare.
În concluzie, implicarea profesorilor liceului nostru la acest curs a fost o experienţă educaţională valoroasă, o oportunitate de a explora şi aprecia frumuseţea culturală a locurilor vizitate, consolidând astfel legăturile între educaţie şi cultură.
Adrese utile:
site proiect https://oqxvzy.webwave.dev/ pagina de facebook a proiectului: https://www.facebook. com/profile.php?id=61552054983088
Prof. Lăcrămioara VLĂDUŢ – responsabil proiect,
Prof. Ilenuţa BUHAI, Prof. Lăcrămioara PLOŞNIŢĂ
Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman
NOTĂ: Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.