Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Târgu Neamţ:

Proiect european în sprijinul elevilor cu părinţi plecaţi în străinătate

Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ a reuşit să acceseze un proiect important pe fonduri europene intitulat „Acasă – Alături de copii prin acţiuni de sprijin avansat”. Proiectul va fi implementat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Neamţ, cu o contribuţie financiară a Primăriei locale şi se va desfăşura în perioada 9 aprilie 2021 – 8 octombrie 2023.

Miercuri, 9 iunie, în sala de şedinţe a Primăriei Târgu Neamţ, a avut loc conferinţa de presă prilejuită de lansarea proiectului finanţat în cadrul „Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020” şi care are ca obiectiv reducerea şi prevenirea abandonului şcolar timpuriu şi promovarea accesului egal la învăţământul preşcolar, primar şi secundar de calitate pentru 270 de elevi preşcolari şi elevi cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Au participat reprezentanţi ai colegiului, în frunte cu prof. Adina Margine, directorul instituţiei de învăţământ, directorii adjuncţi, primarul Daniel Harpa şi viceprimarul Vasile Apopei, directori de şcoli din oraş şi reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială.

„Este un moment important pentru noi, o instituţie de învăţământ care reuşeşte să realizeze un proiect cu finanţare europeană şi cu o sumă considerabilă în avantajul copiilor comunităţii noastre. Anul trecut pe vremea asta colega mea, Alina Ichim, pornea acest proiect cu mare încredere. Ea şi echipa cu care a lucrat, au dovedit că atunci când îţi faci meseria aşa cum trebuie, pentru copii şi părinţi şansele de succes cresc. Având şi sprijinul Consiliul Judeţean, partenerul nostru din proiect, am reuşit să câştigăm acest proiect. Ne bucurăm pentru copiii beneficiari ai acestui proiect. Proiectul vorbeşte despre orfanii cu părinţi, vorbeşte de un mod de a face să se simtă ca acasă lângă noi, cei care rămânem lângă ei. Ne dorim să susţinem aceşti copii dacă finanţarea ne va permite, pe o perioadă de 30 de luni, prin activităţi care să le dezvolte curajul şi încrederea. Grupul ţintă a acestui proiect îl reprezintă 270 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani din trei şcoli din judeţul Neamţ, ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. Toţi elevii colegiului nostru trebuie să aibă şanse egale. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi consiliaţi şi 200 de părinţi sau tutori în grija cărora rămân aceşti copii. Ne propunem activităţi numeroase şi sperăm ca acestea să vină în sprijinul acestor copii. Nu am fi putut realiza acest proiect dacă nu am fi putut asigura şi suma de cofinanţare în valoare de 61.000 de lei, care a fost asigurată de Consiliul Local şi Primăria Târgu Neamţ. Noi ne îndreptăm către primărie şi consiliul local ori de câte ori întâmpinăm probleme şi de fiecare dată când este nevoie de rezolvarea lor suntem ajutaţi. Mulţumim domnule primar pentru că ne-aţi ajutat şi că ne-aţi încurajat în acest proiect şi sperăm să fiţi în continuare alături de noi!”, a declarat prof. Adina Margine, directorul liceului.

Primarul Daniel Harpa a ţinut să felicite realizarea acestui proiect: „Felicitări pentru proiect şi pentru echipa pe care aţi ales-o! Avem o colaborare deosebită cu Consiliul Judeţean în ceea ce priveşte învăţământul din Târgu Neamţ, pentru că prioritatea mea sunt proiectele europene şi în continuare ne vom axa pe finanţări din astfel de fonduri. Vă asigur în continuare de sprijinul meu, al consiliului local şi sper ca toate proiectele aflate în derulare să fie duse la îndeplinire. Uşa mea este deschisă oricând pentru dumneavoastră şi în continuare voi rămâne acelaşi om şi primar pentru oricine care vine la mine să-mi ceară sprijinul, indiferent de culoarea lui politică”.

Valoarea totală a contractului de finanţare a proiectului este de 4.743.483,46 lei, iar valoarea finanţării nerambursabile este de maxim 4.648.613,76 lei, echivalentă cu 98% din valoarea totală eligibilă aprobată. Activităţile din proiect se vor dezvolta la Târgu Neamţ şi în comuna Răuceşti. (Sursa – Ziarul Mesagerul de Neamţ)

C. T. STURZU