Experiența berlineză

În perioada 6-12 martie a.c., am participat la workshop-ul „EUTRA – European Transitions from Dictatorship to Democracy in the late 1980s”, desfăşurat la Berlin. Atelierul Grundtvig a fost găzduit de organizaţia „Humanity in Action” şi a cuprins două module distincte: în prima parte cei 13 participanţi (dintre care 2 români) şi-au împărtăşit experienţele personale legate de momentul tranziţiei de la comunism spre democraţie, iar în partea a doua a fost exersată simularea unei situaţii de tranziţie, prin instrumente paşnice, de la dictatură spre democraţie. Unul dintre exerciţii a constat într-un joc de rol, o negociere între diverse grupuri contestare şi reprezentanţii unui regim totalitar dintr-o ţară fictivă, „Allonia”, cu scopul de a se ajunge la măsuri reformatoare. Programul foarte dens al activităţilor a inclus numeroase vizite de studiu şi prelegeri susţinute de profesori, scriitori şi artişti, printre care s-a numărat şi o autoare de origine română – Carmen Francesca Banciu.

Pentru mine, deosebit de interesantă a fost vizitarea Memorialului „Zidul Berlinului” din Bernauer Strasse, precum şi drumeţia prin Berlin de la Poarta Brandenburg pînă la Potsdamer Platz şi Checkpoint Charlie (fosta intrare în sectorul american al Berlinului). Impresionează atenţia pe care germanii o acordă păstrării memoriei trecutului, dar şi modul în care ştiu să exploateze turistic obiectivele importante (numeroase informaţii oferite pe traseu prin GPS Wall Guide).

Într-una dintre zile, însoţiţi de coordonatoarea workshop-ului, d-na Anne Stalfort, am vizitat sediul central al STASI, temuta poliţie secretă de stat din Germania Democrată, astăzi muzeu. Beneficiind de un ghidaj profesionist, am parcurs „traseul terorii roşii”, care cuprinde celulele deţinuţilor, clădirea unde ofiţerii realizau anchetele, camerele de tortură şi de izolare totală, precum şi „Submarinul” de la subsolul unei clădiri. Multe dintre informaţiile oferite de ghid erau parcă desprinse din memoriile foştilor deţinuţi politici din sistemul concentraţionar românesc. Nici nu putea fi altfel, din moment ce „securiştii” est-germani şi cei români aveau aceeaşi şcoală – NKVD/KGB.

Berlinul este şi un oraş al muzeelor şi, din acest motiv, ultima zi am rezervat-o vizitelor. În centrul oraşului, lîngă celebrul Berliner Dom, între rîul Spree şi Kupfergraben, se află „insula muzeelor”. Este un complex care cuprinde 5 instituţii – Altes Museum, Neues Museum, Pergamonmuseum, Bodemuseum şi Alte Nationalgalerie, în care vizitatorul poate „parcurge” istoria umanităţii, în special Antichitatea şi Evul Mediu. Totul este impozant şi impresionant. Cu siguranţă este o „insulă” pe care trebuie să o revezi. Iar pentru deconectare recomand o plimbare pe celebrul bulevard Unter der Linden, între Parizer Platz şi Universitatea Humboldt. Pentru a-l parafraza pe John F. Kennedy, am fost berlinez pentru…o săptămînă.

 

prof. dr. Mihai LOSTUN