● Interviu dl ing. Adrian CATRINOIU – reprezentant Serviciul de Administrare al Parcului Naţional Ceahlău
Nu întâmplător, la sfârşitul lunii iulie a acestui an, l-am întâlnit pe dl inginer Adrian Catrinoiu în comuna Ceahlău, într-o tabără de vară pentru copii. Având ca responsabilitate relaţia cu comunităţile locale şi educaţia ecologică, fusese invitat de către organizatorii taberei – parteneri ai Serviciului de Administrare al Parcului Naţional Ceahlău pe care dumnealui îl reprezintă – să realizeze aici activităţi educative: prezentarea unor informaţii de specialitate, jocuri tematice, un tur ghidat pe un traseu montan ş. a.
Copiii au fost extrem de încântaţi, iar părinţii şi cadrele didactice şi-au exprimat interesul real cu privire la acest serviciu şi la implicarea lui în activităţile instituţiilor şcolare.
Încercăm să răspundem acestui interes.
După câteva săptămâni, l-am regăsit pe dl inginer Adrian Catrinoiu la Centrul de Vizitare Izvorul Muntelui, drept care a rezultat acest înterviu pentru cititorii revistei Apostolul.
– De ce a fost creată Administraţia Parcului Naţional Ceahlău şi cu ce se ocupă în prezent?
– Înfiinţarea Serviciului de Administrare al Parcului Naţional Ceahlău (S.A.P.N.C.) a venit ca răspuns la nevoia crescândă de a proteja mediul înconjurător, de a limita responsabil influenţa antropică şi de a transpune în mod concret iniţiativele la nivelul U.E. de conservare a naturii. Prezenţa în Masivul Ceahlău a unor valori de patrimoniu naţional natural peisagistice, floristice şi faunistice a dus la înfiinţarea în anul 2000 a structurii de administrare a PNC sub coordonarea Consiliul Judeţean Neamţ, care a dorit să se implice în mod concret şi responsabil în protejarea, conservarea şi promovarea unui simbol naţional – Muntele Ceahlău.
Astfel, obiectul de activitate al S.A.P.N.C este administrarea şi conservarea patrimoniului natural constituit din habitate naturale, floră şi faună sălbatică ce intră în componenţa Parcului Naţional Ceahlău şi a altor arii naturale protejate din judeţul Neamţ, conservarea şi protecţia biodiversităţii din ecosistemele naturale, păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale, dezvoltarea ecoturismului şi a altor activităţi economice care să nu afecteze siguranţa şi calitatea habitatelor şi a ecosistemelor naturale.
– Cum convingeţi comunităţile să accepte ideea de arie protejată? Există o strategie pe termen lung?
– Acceptarea şi implementarea măsurilor legislative în vigoare presupun un nivel minimal de educaţie, în rândul cetăţenilor, privind schimbările climatice şi mediul. Prin urmare, educaţia şi pregătirea adecvată cu privire la mediu şi climă trebuie să se desfăşoare la diverse niveluri, începând de la vârste mici.
La nivelul comunităţilor locale şi nu numai, strategia de educaţie a C.J. Neamţ şi S.A.P.N.C s-a concretizat prin activităţi pe paliere distincte, în funcţie de destinatarul mesajului educaţional. Astfel, modalitățile de comunicare au vizat atât mediul online, mass media cât şi întâlnirile directe cu elevi, studenţi, vizitatori, reprezentanţi ai instituţiilor de stat şi ai comunităţilor locale. În mediul online, strategia de comunicare s-a axat pe prezentarea şi popularizarea activităților S.A.P.N.C pe site-ul nostru (www.ceahlaupark.ro), conturile de social media, realizarea de filme de prezentare PNC prin proiecte operaţionale (POIM şi POS) derulate prin C.J. Neamţ, filme încărcate pe contul YouTube al P.N.C.
– Cu toţii – cadre didactice, elevi, părinţi – suntem familiarizaţi cu Programul Săptămâna verde. Cum se desfăşurau activităţile de educaţie ecologică/prevenţie înainte de apariţia acestuia?
– Înainte de apariţia HG nr. 59/2023, care a condus la aprobarea acestui Program naţional, se derulau aceleaşi activităţi de promovare şi prezentare în şcolile adiacente Parcului Naţional Ceahlău precum şi în contextul vizitării lui de către clasele de elevi (ghidaj, informare şi educare), cu menţiunea că numărul de elevi cu care S.A.P.N.C. interacţiona era, poate, mai mic.
– Ce dinamică au în prezent (după apariţia HG 59/2023) activităţile educative pe care le desfăşuraţi?
– Programul naţional Săptămâna Verde este binevenit din punctul nostru de vedere. Concret, derularea lui a însemnat pentru S.A.P.N.C. creşterea numărului de şcoli şi de elevi care au accesat infrastructura de vizitare a Parcului Naţional Ceahlău, atât a Centrului de Vizitare, cât şi a traseelor omologate, precum şi oferta educaţională a Parcului – informare şi conştientizare, ateliere în natură, vizionare de materiale educaţionale şi interacţiuni cu rangerii. Am constatat o extindere la nivel regional, şi mă refer aici la judeţele de provenienţă a elevilor, judeţe, de regulă, limitrofe judeţului Neamţ (Harghita, Bacău, Iaşi, Suceava) şi nu numai (Buzău, Vaslui). Putem spune că interesul pentru activitatea PNC în rândul şcolilor este unul crescut, fapt ce ne bucură.
– Care este infrastructura de vizitare a Parcului Naţional Ceahlău? În ce mod Administraţia P.N.C. oferă sprijin de specialitate turiştilor, elevilor, studenţilor?
– Infrastructura de vizitare a Parcului Naţional Ceahlău cuprinde un Centru de Vizitare localizat în Izvorul Muntelui, şase puncte de informare, 70 de panouri informative, opt trasee turistice omologate, două trasee tematice, un loc de campare, precum şi binecunoscutele Scări de pe Toaca, ce încep să devină un reper al Muntelui Ceahlău.
În ceea ce priveşte segmentul cel mai sensibil şi permeabil la problemele de mediu, elevii şi studenţii, venim în sprijinul activităţii de prezentare în cadrul şcolilor atât din județul Neamţ, cât şi din alte judeţe, tururi ghidate în aria PNC, tabere tip Junior Ranger, precum şi vizite la Centrul de Vizitare. Studenţilor li se oferă accesul în rezervaţiile ştiinţifice în perioada practicii de cercetare.
– Ce proiecte care pot veni în sprijinul activităţii cadrelor didactice aveţi în derulare?
– Pentru anul 2025 avem în lucru Programul Rangerii Juniori, proiect derulat cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ şi Ministerului Mediului. Lansarea acestui proiect naţional s-a facut în august 2024 la Centrul de Vizitare al Parcului Naţional Ceahlău de către dl Ministru Mircea Fechet, eligibile pentru proiect fiind parcurile naţionale şi naturale ca solicitanţi, având ca parteneri unităţi de învăţământ preuniversitar.
Proiectul Rangerii Juniori este un program de educaţie nonformală care îşi propune să formeze generaţii de copii implicate în protecţia naturii şi care să înţeleagă nevoia crescândă de protejare a mediului înconjurător. Proiectul se desfăşoară în două sesiuni, mai şi septembrie, pe parcursul unui weekend prelungit, finanţarea integrală fiind asigurată prin Fondul pentru Mediu.
Alte proiecte în derulare sunt Săptămâna Verde, programul Naţional Let’s Do It şi cele legate de Ziua Europeană a Parcurilor și Luna Pădurii, Ziua Pădurii, Ziua Mediului.
– Consideraţi că parteneriatul Administaţia Parcului Naţional Ceahlău – I.S.J. Neamţ (instituţiile şcolare) vine în sprijinul activităţii dumneavoastră? În ce măsură?
– Categoric da. Crearea unui context favorabil actului educaţional, asocierea între Administraţie şi unităţile de învăţământ pentru realizarea unui obiectiv comun – educarea şi conștientizarea elevilor privind mediul înconjurător – evident, vin în sprijinul activităţilor noastre de educare prin facilitarea accesului, acordul cadrelor didactice, stabilirea orarului, programului, tipurilor de activităţi şi nu numai.
A consemnat prof. Ramona-Mihaela ROŞU