La finele lunii octombrie, în careul Colegiului Naţional de Informatică (CNI) din Piatra Neamţ a avut loc un eveniment aşteptat de elevii claselor implicate în diverse proiecte ecologice desfăşurate în colegiu în cursul anului şcolar trecut. CNI a marcat astfel cel de-al treilea an consecutiv de derulare a Programului „Eco-Şcoala”, deţinînd doi ani la rînd Certificatul Eco-Şcoala, iar în acest an intră la evaluare pentru obţinerea Steagului Verde.
Pentru că atît elevii de gimnaziu, cît şi liceenii de la Informatică au preocupări legate de conservarea mediului înconjurător – CNI are deja o patrulă Eco, numită (cum altfel?) „Eco-Info”- pentru perseverenţa participării la toate acţiunile ecologice din anul şcolar 2010-2011 şi implicarea de care au dat dovadă în proiectul internaţional „Let’s do it”, conducerea colegiului şi cadrele didactice implicate în aceste proiecte au premiat clasele şi elevii care au dovedit că sunt cu adevărat ecologişti.
Astfel, marele premiu, constînd într-un calculator de ultimă generaţie, a revenit echipei clasei a XI-a A, diplome şi felicitări au primit şi patrulele Eco-Info şi elevii celorlalte clase ce au dovedit că le pasă de calitatea mediului înconjurător.
Acţiunea s-a încheiat cu plantarea unui măr în curtea CNI, în cinstea Zilei Verzi – 29 octombrie – pe care-l vor îngriji şi din care, probabil peste cîţiva ani, vor putea mînca şi fructe. Prichindeilor de la clasele de gimnaziu le revine sarcina de a-şi „boteza” copăcelul plantat.
„Democraţia, la ce bun?”
Asociaţia Pro Democraţia a organizat marţi, 25 octombrie 2011, dezbaterea publică „Democraţia la ce bun?”, acţiune ce face parte din proiectul naţional „Cluburi pentru democraţie”. La această dezbatere au participat cîteva zeci de elevi de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, Colegiul Tehnic „Ion Creangă” şi Liceul Economic „Vasile Conta” din Tîrgu Neamţ. Totodată, a fost lansat şi clubul de dezbateri „Illustris Logos” de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, ca o aplicaţie la acest proiect. Prezent la dezbatere, primarul Decebal Arnăutu şi-a arătat sprijinul pentru o astfel de iniţiativă, precizînd că un anumit tip de comportament este legat de conceptul democratic, semnalînd şi anumite comportamente necivilizate care pot dăuna democraţiei. Inspectorul şcolar Elena Preda, invitată la dezbatere, a subliniat importanţa acţiunilor civice, democratice în rîndul elevilor.
Dezbaterea a pornit de la vizionarea unui fragment din filmul „Mica ceainărie” din 1956 în care acţiunea are loc la un an după cel de-al doilea război mondial. Căpitanul Frisby este trimis într-un sat din zona Okinawa pentru a-i învăţa pe locuitori ce e democraţia şi primul pas ar fi să le construiască o şcoală. Cum localnicii ştiu ei mai bine de ce au nevoie, reuşesc să îl convingă să le construiască în locul şcolii o… ceainărie. Filmul a captat atenţia tinerilor, care a fost baza lansării temei dezbaterii moderată de Viviana Anghel şi Alina Dănilă.
Concluziile dezbaterii au fost acelea că democraţia implică costuri mari, financiare, umane, de timp, dar este cel mai bun sistem politic dintre toate rezistînd tuturor provocărilor istoriei.
Angela BRUDARU