„Ranger Junior” în munţii Neamţului

 

07-ap192-foto1-jpgProiectul iniţiat de Asociaţia „Pro Grinţieş” şi Asociaţia Corolar cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ şi-a propus să pregătească noi echipe de elevi din şcolile nemţene pentru a fi „rangeri juniori”, mici proteguitori ai munţilor, ai frumuseţilor naturale şi antropice nemţene. Rangerii celor două administraţii împreună cu profesorii, animatorii şi echipa de implementare a proiectului urmau a desfăşura mai multe acţiuni, momentele cele mai importante fiind, fără îndoială, cele două tabere organizate pe muntele Ceahlău şi în Parcul Natural Vânători – Neamţ, urmând ca la începutul toamnei să se organizeze „ziua ariei protejate” în cele două parcuri cu noi excursii tematice, şi un simpozion în care să fie prezentate revista, dar şi manualul pentru discipline opţionale – ecologie, geografie şi protecţia mediului.

Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău şi Direcţia de Administrare a Parcului Natural Vânători-Neamţ, în colaborare cu Asociaţia „Pro Grinţieş” şi Asociaţia Corolar din Crăcăoani au ales un mod inedit de a sărbători „Ziua Europeană a Parcurilor”: organizarea unor excursii tematice în cele două mari arii protejate ale judeţului Neamţ (Parcul Naţional Ceahlău şi Parcul Natural Vânători-Neamţ). Acest moment a coincis cu lansarea proiectului „Ranger Junior în munţii Neamţului” iniţiat de cele două asociaţii, concentrându-se asupra celor două arii protejate amintite, proiect sprijinit de Consiliul Judeţean Neamţ.

În Parcul Natural Vânători, micii viitori rangeri conduşi de prof. Dionisie Savin au pornit într-o excursie tematică având drept scop identificarea de specii deosebite, cunoaşterea traseelor turistice, realizarea unor itinerarii pentru tabăra ce se va desfăşura în luna august. Totodată începea şi procesul de selecţie pentru participanţii la tabără. Au fost primiţi de rangerii seniori ai parcului conduşi de ing. Elena Curea şi antrenaţi în diverse jocuri şi aplicaţii, personajele principale fiind, bineînţeles, zimbrii.

07-ap192-foto2-jpgPe Ceahlău au pornit încă de pe 23 mai elevi de la Şcoala Grinţieş şi de la Şcoala Ceahlău însoţiţi de profesorii Cristian Vatamanu şi Daniel Dieaconu. După o noapte la Cabana Fântânele, însoţiţi de biologul Sabin Neaţu, de şeful rangerilor Constantin Andraş şi entuziastul şi tânărul ranger Dănuţ Busuioc, micii apărători ai frumuseţilor munţilor au pornit spre Toaca dis de dimineaţă. O adevărată echipă verde (elevii au primit de la Direcţia Parcului Naţional Ceahlău tricouri verzi şi şepci albe personalizate) s-a avântat spre poteca înspre „Cuşma Dorobanţului”, urmărind panourile tematice, încercând să surprindă frumuseţea genţieneler care, ca niciodată, au albăstrit cărările şi poienile muntelui. N-au lipsit „lecţiile” de geografie, de geologie, biologie, poveştile şi legendele, s-au stabilit care sunt legile muntelui şi care sunt regulile ce se impun unui parc naţional. N-au lipsit nici sacii în care s-au strâns mărturii ale trecerii unor turişti care nu cunosc şi nu respectă cultura muntelui.

Au fost şi elevi mai mici, de clasa a IV-a şi de clasa a V-a, care au urcat pentru prima dată munţii şi care s-au simţit stăpâni ai lumii urcând piramida Toacei. După un popas de reculegere la mănăstirea de pe munte şi masa la cabana Dochia, s-a coborât pe traseul Lutul Roşu pentru a vedea îngrămădirea de stânci de la Detunate şi grota pătrată, dar şi Piatra cu Apă şi Sentinela şi grota unui alt pustnic din trecute vremuri. N-a lipsit nici ploaia, cu gheaţă, care nu i-a oprit pe micii rangeri să ajungă la Izvorul Muntelui, unde au fost aşteptaţi la Centrul de Vizitare al Parcului Naţional Ceahlău. Aici au putut viziona filme, au ascultat poveşti şi au fost antrenaţi în jocuri tematice. Astfel că acum, micii rangeri mulţumesc şi pe această cale celor două direcţii de administrare a parcurilor pentru ospitalitate şi promit să revină, ba mai mult, să fie în scurt timp adevăraţi rangeri juniori, un sprijin pentru cei care ocrotesc aceste frumoase locuri.

Prima tabără a fost în perioada 31 iulie-3 august 2016 când Parcul Naţional Ceahlău i-a primit pe viitorii rangeri juniori pe tărâmul său. Locaţia taberei a fost aleasă la Cabana Fântânele, ce în trecute vremuri comuniste purta nume de revoluţie bolşevică, aşezată frumos în sprânceana înverzită a muntelui. Au sosit din zona Parcului Natural Vânători-Neamţ, din Ţinutul Zimbrului, cum este frumos numit, de la şcolile din zona acestei arii protejate ca să se întâlnească cu elevi din satele de la poale de Ceahlău şi împreună să urce pe munte, să formeze echipe de mici rangeri în sprijinul Parcului Naţional Ceahlău şi a celor care îi ocrotesc.

La Ceahlău au fost primiţi cu soarele cald al unei amiezi frumoase de duminică aşa că urcuşul nu li s-a mai părut greu. La cabană, au sosit din Grinţieş o chitară, un acordeon şi un nai – aşa că apusul superb de deasupra munţilor Bistriţei şi Călimanilor a fost însoţit de cântece de munte, dar şi de frumoase cântece româneşti la care s-au alăturat şi turiştii din cabană. Ca să fie totul sărbătoresc, pentru prima seară pe munte, un părinte de viitor ranger junior din comuna Ceahlău a urcat ca să-i omenească pe colegii fiului său de tabără cu câte un păstrăv, producţie proprie.

Direcţia de Administraţie a Parcului Naţional Ceahlău şi-a trimis reprezentanţii în tabără, rangerii plecând în excursiile tematice alături de copii, cel mai entuziast dintre ei fiind Dănuţ Busuioc care a ales să se alăture taberei pe toată durata ei, încărcat cu binocluri, GPS-uri şi bineînţeles, cu multe informaţii de oferit. N-au lipsit din excursiile tematice biologul DAPNC, Sabin Neaţu, la fel de tânăr şi apropiat de copiii care l-au înconjurat cu numeroase întrebări despre floră şi faună pentru că, fără îndoială cel mai bine se învaţă pe teren. Iar dacă ursul nu le-a ieşit în cale, caprele negre au putut fi fotografiate pe Masa Dacică şi chiar şi fluturaşii de stâncă la Ocolaşul Mic. Pe lângă Pavilionul Dacic şi spre Clăile lui Miron le-au ieşit în cale nenumărate şi neasemuite flori de colţ pe care le-au admirat, le-au fotografiat, dar nu le-au rupt, înţelegând că locul lor este în natură, pe pajiştile mărginite de stânci calcaroase. La fel au făcut şi cu genţienele, clopoţeii sau sângele voinicului, frumoasele orhidee ale muntelui. De pe Masa Dacică o privelişte superbă se deschidea spre Muntele Hăşmaşu Mare, spre Piatra Singuratică, dar şi departe spre Munţii Giurgeului şi chiar Călimani.

Despre rocile muntelui şi evoluţia lor milenară le-a povestit Constantin Andraş, geolog de meserie, şeful rangerilor din Parcul Naţional Ceahlău, de la care elevii au aflat şi despre rolul deţinut de această arie protejată, despre speciile ocrotite, despre activitatea echipei pe care o conduce, despre lucrurile bune, dar şi despre necazurile cu cei care nu înţeleg să respecte muntele.

Ceahlăul înseamnă şi spiritualitate creştină şi în vârf de munte lângă Fântâna Mitropolitului copii au poposit la Mănăstirea Muntele Ceahlău care îşi aşteaptă cu nerăbdare hramul sfânt pe care îl are numai Athosul, un alt munte sfânt al ortodoxiei: Schimbarea la Faţă sau cum zic sătenii Probajinele. Au primit binecuvântare de la părintele Ciprian şi au pornit cu spor mai departe, descoperind legendele muntelui, nu doar de la profesori, ci şi din panourile aşezate lângă aşa numitele „stânci cu legende”. Aceasta pentru că, după cum bine ştim cu toţii, nu este nici un munte românesc care să aibă atâta bogăţie de poveste şi de legendă.

În drumeţiile plănuite nu putea lipsi o escaladare pe Toaca, vârful semeţ al muntelui, greu de urcat pentru copii, dar din vârful lui pătrunşi de încântare unii au dat naştere unor exclamaţii deosebite, un pui de om spunând că el se simte aici „stăpân al lumii”. Duruitoarea, una dintre cele mai mari căderi de apă ale munţilor româneşti, spectaculoasă şi gălăgioasă, i-a aşteptat cu stropi mari de apă rece şi drumul de coastă spre Fântânele a fost sub semnul norilor negri de furtună, dar cum muntele ţine cu cei curajoşi, cu cei care-l respectă şi-l iubesc, a întârziat ploaia groasă până ce copii au ajuns pe terasa cabanei şi apoi a dezlănţuit trăsnetele şi fulgerele. Unul dintre cei mai mici rangeri, Matei, impresionat de spusele rangerilor, de rolul negativ al deşeurilor lepădate pe munte de pseudo-turişti şi-a luat foarte în serios rolul şi striga la fiecare hârtie sau plastic sau sticlă aflate pe poteci: „Poluare! Trebuie să ştie rangerii! Trebuie o amendă!”. Din păcate atenţionările sale nu au fost puţine şi sacul rangerului s-a umplut repede.

La Izvorul Muntelui s-a făcut anul trecut de către Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău un modern centru de vizitare şi micii rangeri au fost oaspeţii lui, având parte de filme 3D, jocuri interactive cu fauna şi flora muntelui, filme documentare, legendele muntelui oferite în format audio la căşti, mici trasee tematice.

Schitul Cerebuc sau Sihăstria Ceahlăului i-a primit în poiana ce oferă o privelişte superbă asupra muntelui cu povestea sa veche de când a fost „ruptura omătului” la 1704 şi a fost distrus vechiul schit. Actuala zidire este post-comunistă, căci biserica s-a mai risipit o dată.

Serile le-au dedicat realizării articolelor şi selectarea fotografiilor pentru pregătirea revistei Ranger Junior în munţii Neamţului care în acest an va cunoaşte cea de-a treia sa ediţie.

Micii rangeri s-au despărţit cu părere de rău, au fost colegi, au fost tovarăşi, au încercat împreună să cunoască muntele şi să afle cum îi pot fi de folos. Au lucrat în echipe, şi-au împărţit sandvişul şi bidonaşul cu apă sau napolitana.

Elevii de la şcolile de la muntele Ceahlău aşteptaţi de colegii lor în Parcul Natural Vânători au ajuns la Săcăluşeşti la sfârşitul lunii august pentru o nouă tabără ranger junior. Împreună cu elevii din Crăcăoani au efectuat traseele tematice cu plecare de la Centrul de vizitare de la Vânători, în căutare de zimbri, dar şi traseele ce cuprind mănăstirile şi schiturile zonei, adevărate itinerarii spirituale din care nu puteau lipsi Cetatea Neamţului, Casa lui Creangă, a lui Vlahuţă, Sadoveanu sau Veronica Micle. S-a făcut şi traseul la Chitele, în calea zimbrilor aflaţi în libertate, dar şi cel spre lacul Cuejdel, o minune naturală a judeţului nostru. În drumul spre Sihla, micii rangeri au fost opriţi din drum de un zimbru aflat în libertate ce păştea printre fagi, un mascul de vreo tonă ce s-a lăsat filmat şi fotografiat.

Au fost iniţiatorii acestui proiect şi au urcat cu copiii pe cărări de munte profesorii Dionisie şi Luminiţa Savin, Cristian şi Cristina Vatamanu, Alexandru Ilie, Daniel Dieaconu, Emil Juncănaru, Mihai Panţiru, muzicienii Emil şi Petrică Arsinte.

Rangerii juniori mulţumesc celor două Direcţii de Administrare conduse de Cătălin Gavrilescu şi Sebastian Cătănoiu, rangerilor din cele două parcuri, dar şi cabanierilor Luca şi familiei Andronic de la „Dumbrava Minunată”. Şi promit că vor reveni Şi fără îndoială au motive: munţii Neamţului au încă atâtea de oferit…

 

Daniel DIEACONU