„Sănătate de nota 10” – ediţia a III-a la Şcoala „Elena Cuza”

Proiectul „Sănătate de nota 10”  adresat elevilor de gimnaziu din cadrul Şcolii cu clasele I-VIII „Elena Cuza” Piatra Neamţ a ajuns la cea de-a III-a ediţie, în organizarea specialiştilor Agenţiei Naţionale Antidrog – Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Neamţ în parteneriat cu cei ai Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ – Compartimentul de Evaluare şi Promovarea Sănătăţii. Proiectul, care se implementează în perioada octombrie – decembrie, îşi propune derularea a câte 4 ore de informare, pentru fiecare din cele 11 clase implicate în proiect (269 de elevi) despre beneficiile unui stil de viaţă sănătos, riscurile consumului de tutun şi alcool. Orele vor avea caracter interactiv, iar în cadrul acestora vor fi utilizate jocuri de comunicare, de relaţionare, lucrul individual şi pe grupe, probe practice şi demonstrative şi filme pe tematică specifică.

Noutatea pe care o aduce proiectul constă în organizarea în sala de sport a şcolii a unor activităţi cu caracter practic – demonstrativ, care presupun implicarea tinerilor în parcurgerea unui traseu de coordonare vizual – motrică purtând ochelari de simulare a stării de ebrietate (o alcoolemie între 1,3‰ şi 1,5‰) pentru a observa cum afectează alcoolul percepţia individului şi demonstrarea gradului ridicat de accidentare. În toate liceele în care a avut loc până acum acest tip de activitate ochelarii s-au bucurat de mare succes în rândul elevilor.

De asemenea, specialiştii implicaţi vor participa la 11 şedinţe cu părinţii elevilor beneficiari ai proiectului, în cadrul cărora  se vor distribui tuturor familiilor „Scrisoarea părinţilor”, care va conţine o serie de sugestii privind relaţionarea acestora cu copiii lor, pe linia prevenirii consumului de alcool şi tutun.

În cadrul proiectului va fi creat un punct de informare la nivelul unităţii şcolare cu materiale de prevenire realizate de Agenţia Naţională Antidrog – Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Neamţ şi Direcţia de Sănătate Publică Neamţ – Compartimentul de Evaluare şi Promovarea Sănătăţii.

Angela B.