Sprijin şi educaţie prin Centrul de servicii specializate pentru copii

Fiecare om se naşte cu dorinţa de a fi iubit şi înţeles, de a cunoaşte, de a se dezvolta armonios, transpuse în planul conştient şi realizabile prin educaţie, antrenament, determinare şi o strânsă colaborare între familie şi cadrul educaţional – realitate fericită demonstrată de existenţa şi activitatea Centrului de Servicii Specializate pentru Copii din Piatra Neamţ, str. Gavriil Galinescu, ce a luat fiinţă în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, cu o valoare totală ce a depăşit 2,8 milioane de lei, iar contribuţia municipalităţii a fost de 614.145 de lei.

Activitatea desfăşurată aici este bazată pe o coeziune optimă între ideea de sprijin şi cea de educaţie, ce antrenează propriile simţuri, abilităţi, inteligenţa emoţională şi socială. Astfel, centrul nostru contribuie zi de zi şi pas cu pas, la desăvârşirea personalităţii adulţilor de mâine – copiii de azi, ca actori direcţi pe scena societăţii viitoare.

Centrul nostru se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 – 18 ani, proveniţi din familii cu venituri foarte scăzute, familii monoparentale, cu părinţi plecaţi în străinătate sau cu risc de abandon familial. Urmărind respectarea şi promovarea, cu prioritate, a interesului superior al copilului, centrul îşi desfăşoară activitatea acordând atenţie deopotrivă evoluţiei şi nevoilor sale şcolare, emoţionale, dar şi familiale. Acest lucru se obţine prin păstrarea contactelor vii şi deschise cu şcoala, cu părinţii sau reprezentanţii legali, precum şi cu orice persoană implicată în actul educativ-instructiv. Aşa asigurăm o depistare precoce a situaţiilor de risc care pot determina separarea copilului de părinţii săi şi putem efectua demersul necesar şi complet până la atingerea obiectivelor cuprinse în planul de servicii.

Prin programe specifice, acest Centru asigură protecţie împotriva abuzului, a neglijării şi exploatării copilului, care au drept consecinţe abandonul şcolar, familial, social, vagabondajul şi delicvenţa juvenilă, instabilitatea psihică.

În ceea ce priveşte sprijinul acordat familiilor aflate în nevoie, acesta se realizează prin programe de responsabilizare cu privire la exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor părinteşti, la respectarea drepturilor copiilor. Pentru o mai bună înţelegere şi depăşirea situaţiilor dificile se acordă consiliere psihologică, juridică şi profesională precum şi diverse activităţi cu scop educativ, respectând preferinţa şi gradul său de maturitate. În ceea ce priveşte activităţile educativ-recreative acestea constau în: sprijin la teme, jocuri educative, exerciţii de dezvoltare a gândirii logice, iniţiere în utilizarea calculatorului, activităţi pentru dezvoltarea motricităţii şi activităţi de socializare pentru o mai bună integrare socială prin: jocuri tematice, vizionare filme cu rol formator pozitiv, documentare, teatru, zile festive. Aceste activităţi stau la baza cunoaşterii interpersonale, modelarea comportamentelor şi emoţiilor ca răspuns la stimulii sociali, îmbunătăţirea relaţiei dintre copii şi părinţi, precum şi cultivarea unei perspective pozitive, dar realiste asupra vieţii. Dezvoltarea armonioasă şi sănătoasă a copilului ce beneficiază de serviciile centrului nostru adaugă celor mai sus amintite şi activităţi de natură medicală, unde îşi exersează deprinderile de îngrijire corporală, alimentaţie sănătoasă, prevenţia bolilor. Ghidându-ne după principiul „Minte sănătoasă într-un corp sănătos” nu neglijăm nici activităţile sportive, organizând diverse jocuri de mişcare, agilitate, reactivitate, forţă şi rezistenţă, precum şi diverse întreceri pentru cultivarea spiritului competitiv.

Luând în considerare mărturisirile copiilor beneficiari ai serviciilor noastre, putem afirma cu convingere şi tărie că Centrul de Servicii Specializate este un promotor al egalităţii şanselor şi al nediscriminării, o oază a educaţiei sub forma sa ludică, a desăvârşirii lor personale prin depăşirea limitelor şi a sentimentelor punitive. Un loc în care se simt iubiţi, apreciaţi şi încurajaţi, un loc în care ochii lor migdalaţi le conferă forţa creatoare să ţese şi să se regăsească prin curaj, vise şi dorinţe.

 

Iulia PRISTAVU – coordonator Centru

Andreea Ioana PĂDURARU – inspector asistent