* Pe 28 septembrie, în cadrul proiectului Let’s Do It Romania, buna colaborare a Şcolii Bicazu Ardelean cu Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău s-a materializat, conform unei tradiţii recente, într-o acţiune ce a vizat ecologizarea unuia dintre cele şapte trasee turistice ale muntelui: Bistra Mare – Poiana Stănilelor – Cabana Dochia. Au fost implicaţi 115 preşcolari şi elevi ai şcolii, care au gospodărit peste 60 de saci de deşeuri. Creşterea nivelului de cunoştinţe despre protecţia mediului şi stimularea unui comportament responsabil faţă de natură, unul dintre dezideratele proiectului Letă’s Do It Romania, a rodit astfel, frumos şi eficient.
* Prin proiectul Comenius Stars Over Europe, câţiva elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Târgu-Neamţ au făcut un schimb de experienţă în Grecia, în perioada 23-27 septembrie. Vizita s-a desfăşurat la şcoală generală din oraşul Volos, situat la jumătatea distanţei dintre Salonic şi Atena şi a avut un program încărcat, împărţit între workshopuri pe ştiinţe astronomice,muzică, desen, literatură, mitologie şi activităţile din timpul liber. Proiectul Comenius „Stars Over Europe” va continua şi în anul viitor, când şi alţi elevi admişi în proiect vor avea şansa de a se deplasa în Turcia sau Italia.
* Inspectoratul Şcolar Neamţ a organizat pe 4 octombrie, o suită de evenimente şi manifestări consacrate Zilei Internaţionale a Educaţiei, cu participarea elevilor şi cadrelor didactice din unităţile şcolare din Neamţ (Liceul de Arte „Victor Brauner”, Palatul Copiilor Piatra-Neamţ, Şcoala Gimnazială Nr. 8 Piatra-Neamţ, Şcoala Gimnazială „Nicu Albu” Piatra – Neamţ, Şcoala Gimnazială „Daniela Cuciuc” Piatra-Neamţ s.a.). Şi, în parteneriat cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Neamţ a oferit, în cadrul „Târgului de carte”, premii din partea editurilor pentru copiii care au participat la Olimpiada naţională şi la Concursurile Naţionale ale Ministerului Educaţiei Naţionale.
* Pe 26 septembrie, profesorii şi elevii Şcolii Gimnaziale „Daniela Cuciuc” din Piatra-Neamţ au sărbătorit Ziua Europeană a Limbilor Străine în cadru festiv, argumentând importanţa studierii limbilor străine şi cultivarea unei diversităţi culturale şi lingvistice, „o acţiune reuşită, care-i învaţă pe copii să fie cetăţeni europeni, cu deschidere către toate popoarele, către toate culturile”, după cum a declarat Niculina Niţă, directoarea Şcolii „Daniela Cuciuc”.Printre realizările europene ale instituţiei se citează un ghid de bune practici în patru limbi şi un dicţionar multilingvistic cu referire la valorile morale în povestirile populare.
* Proiectul Comenius Companie virtuală pentru o realitate optimistă se derulează la Liceul Teoretic Bicaz, în perioada 2012 – 2014, cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale a Comisiei Europene. Elevii din Bicaz au drept sarcină finală construirea unui container la scara de 1/1, funcţional, şi dotat cu toate utilităţile, un prototip ce va fi prezentat în Franţa, în iunie 2014, când va avea loc finalizarea şi activitatea de închidere a proiectului. Recenta vizită la Bicaz a unor delegaţii de profesori şi elevi din Franţa, Polonia, Germania şi Italia pentru constatările de etapă s-a încheiat cu succes. Următoare activitate, la care va participa şi o delegaţie din Bicaz, se va derula în Germania, în februarie 2014.
* Parlamentarii USL propun reintroducerea uniformei şcolare de la grădiniţă, la absolvirea liceului. 43 de deputaţi şi senatori PSD, PNL şi PC au depus un proiect de lege la Senat care prevede ca în învăţământul preuniversitar să se reintroducă uniformele începând cu 1 ianuarie 2014 şi, dacă legea propusă de parlamentarii USL va fi aprobată, de la acea dată toată lumea se va înregimenta. Măsura ar întări disciplina în instituţiile de învăţământ, ar preveni şi combate violenţa în şcoli, şi ar evita discriminarea între elevi promovând, astfel, egalitatea de şanse, aspectul uniform al clasei şi menţinerea decenţei. Modelul uniformelor ar urma să fie stabilit de către directorul şcolii şi Consiliul de Administraţie al instituţiei, Consiliul părinţilor şi cel al elevilor.
*În anul şcolar 2012-2013, s-au înregistrat peste 1.000 de repetenţi, conform unui Raport al Inspectoratului Şcolar. În toamna anului 2012, erau înscrişi în judeţul Neamţ 66.164 de elevi, dintre care 23.171 de copii erau în ciclul primar şi au promovat în procent de 99,53%. (109 de repetenţi). La nivel gimnazial, s-au înscris 21.748 de elevi şi au promovat 98,53% (321 de repetenţi). La liceeni, s-au înscris în clasele IX-XIII 19.672 de elevi, procentul de promovabilitate fiind de 97,93% (404 de repetenţi). La învăţământul liceal seral şi frecventă redusă, au fost în cataloage 1.573 de tineri şi au promovat 1.375 – ceea ce înseamnă o promovabilitate de 88,14% . Tot în anul şcolar trecut, elevii nemţeni au sărit binişor peste milionul de absenţe, dintre cele1.271.489 consemnate, doar 561.553 fiind motivate.
*Pe14 octombrie, la Colegiul Naţional de Informatică s-a desfăşurat un seminar organizat de Asociaţia pentru prevenirea şi combaterea consumului de droguri şi a violenţei în familie „Aquila”. Tema seminarului, „Soluţii pentru a stopa consumul de droguri şi agresivitatea cauză a consumului” s-a dovedit a fi incitantă, invitaţii prezentându-şi documentat opiniile despre subiectul ales, despre efectele nocive ale consumului de droguri, dar şi despre importanţa comunicării directe în prevenirea şi tratarea acestui flagel. La eveniment au participat tineri din cadrul a trei instituţii de învăţământ (Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Colegiul Naţional de Informatică şi Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”), cadre didactice, voluntari ai Asociaţiei „Aquila”, invitaţi
*La Roman, în proiectul multilateral Comenius „Tineret fără frontiere”, o delegaţie formată din profesori şi elevi din Italia, Suedia, Danemarca, Letonia, Ungaria, Turcia, Spania, Portugalia, Olanda, Germania şi Polonia a fost timp de o săptămână oaspetele elevilor de la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” şi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, care derulează acest proiectul cu finanţare europeană. Deschiderea oficială a lucrărilor proiectului a avut loc pe 30 septembrie, la Liceul Teologic Franciscan, urmată de vizite la şcoli şi obiective culturale, de seminarii şi discuţii despre ce înseamnă a fi un tânăr european, indiferent de ţara în care locuieşti. La finalul proiectului va fi elaborat un ghid pentru facilitarea mobilităţilor tinerilor în Europa şi va fi organizată o conferinţă internaţională cu tema „Dreptul cetăţenilor la liberă circulaţie şi şedere în Uniunea Europeană”.
Poştăriţa CRISTINEL