Utilizarea surselor şi resurselor documentare

Ciprian Baciu şi Muşata-Dacia Bocoş ne oferă spre studiu Evaluarea şi utilizarea surselor şi resurselor de documentare, apărută la Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2022. Aparţinând colecţiei Pedagogia, coordonată de Muşata Bocoş, lucrarea oferă, în primul rând, tinerilor cercetători, indiferent de domeniul cercetării, procese de generare, prelucrare şi utilizare a datelor şi informaţiilor. În al doilea rând, ea se adresează publicului larg, indiferent de profesia pe care o practică, public dornic de informare, care, de cele mai multe ori, se informează din surse nu tocmai autorizate.

Structurat în patru module (Date şi informaţii – relevanţă, management, implicaţii; Documentarea şi e-documentarea; Surse de documentare şi e-documentare; Bibliografia şi lista referinţelor bibliografice), conţinutul cărţii ne ghidează spre răspunsurile la necesităţile de informare şi documentare ale omului modern, având în centru semnificaţia, procesualitatea şi exigenţele specifice celor două demersuri, cu relevanţă specială într-o societate informaţională.

Pornind de la ceea ce reprezintă datele şi informaţiile, autoarele ne propun calea pentru a putea ajunge la cunoştinţe şi cunoaştere, trecând prin modificările survenite la nivel societal survenite drept urmare a dezvoltării culturii informaţiei.

Pentru cercetători, un aspect foarte important al lucrării îl reprezintă exigenţele ştiinţifice şi etice în documentarea ştiinţifică, fie că este vorba de sursele clasice sau de cele din mediul on-line, tipurile surselor de documentare (primare, secundare şi terţiare), explicându-li-se diferenţele dintre acestea şi modul în care trebuie să ne raportăm la fiecare dintre ele. Evaluarea resurselor de documentare, principalele platforme şi motoare de căutare, programele pentru managementul referinţelor bibliografice, citarea şi consemnarea surselor bibliografice sunt aspecte extrem de importante în redactarea unei lucrări ştiinţifice de specialitate pe care cele două autoare le analizează şi le explică într-un mod accesibil publicului larg.

 Dacă la nivel societal general, informaţia constituie resursa instrumentală principală, tehnologiile de bază sunt cele ale informaţiei şi comunicaţiilor, care permit accesul cvasiinstantaneu la informaţie oricui, oricând şi oriunde.

În concluzie, cartea de faţă este extrem de utilă, în primul rând, persoanelor care doresc să-şi redacteze lucrări de licenţă, masterat, teze de doctorat sau studii de specialitate, dar şi tuturor celor care doresc să se informeze în mod profesionist din surse verificate şi credibile.

Dr. Mihai FLOROAIA