Şcoala Gimnazială „Carmen Sylvia” Horia, structura Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” din Cotu-Vameş, a organizat, în ziua de 12 februarie, un nou concurs interjudeţean de poezie – „Otilia Cazimir – poeta sufletelor simple”, competiţie ajunsă la cea de-a IX-a ediţie. Au participat şcoli din 12 judeţe, cu peste 200 de compoziţii literare – poezie şi proză şi cu peste 300 de lucrări artistico-plastice care se referă la conţinutul ideatic al poeziei Otiliei Cazimir. Evenimentul a fost marcat şi printr-un program artistic, respectiv transpunerea în scenă a 50 de poezii prin recitări, dramatizări, cântece şi dansuri. La secţiunea Creaţie literară a concursului, au putut participa elevi ai claselor a III a – a VIII-a, iar la cea de Arte plastice elevi din clasele pregătitoare până la clasa a VIII-a. Tema generală a concursului a fost, la această ediţie, A murit Luchi povestirea care a dat titlul volumului omonim de proză (cu subtitlul Cum am cunoscut eu lumea), în care Otilia Cazimir relatează desprinderea de copilărie în prima zi de şcoală a elevei Casian Alexandra.
Dialog sub genericul „Campionii României”
Elevii Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” din Roman şi antrenorul de qwan ki do Mihai Cristea au fost „protagoniştii” întâlnirii de luni, 22 ianuarie, care a contat pentru proiectul „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate”. Antrenor cu experienţă în artele marţiale şi în handbal, Mihai Cristea, conduce destinele Clubului Sportiv Bao Roman, o entitate cu rezultate în qwan ki do în România, dar şi pe plan internaţional.
Întâlnirea a început printr-o lecţie despre disciplină şi respect, urmată de o pledoarie caldă pentru civilizaţie şi competiţie, pentru calităţile care se pot dobândi prin sport. Totul, prin metoda dialogului.
„Aproape în orice sală de sport intri găseşti pe un perete scris «Fair-play». Ce înseamnă?”, au fost cuvintele lui Cristea. Răspunsurile nu au întârziat să apară: „Să joci corect”, „Să respecţi adversarul”, „Să ştii să pierzi”, „Să ştii să te bucuri la victorie fără să fii arogant”. Apoi s-a discutat despre încredere, tot cu exemple, şi s-a ajuns la perseverenţă. Ce înseamnă? Au spus tot copiii: „Să nu te dai bătut la greu”, „Să încerci până reuşeşti”. În final, cei vreo 200 de copii coordonaţi de profesorii Doina Cozma, Ana Maria Doltu, Lucian Levărdă şi diriginţii Florentina Davidov, Cristina Tărâţă, Renata Gârbea au încheiat ora de sport cu un ropot prelungit de aplauze.
Elevii şi profesorii de la „Vasile Sav” promovează protecţia mediului acvatic
În urmă cu puţin timp, Liceul Tehnologic „Vasile Sav” a fost reprezentat la cea de-a doua întâlnire a parteneriatului strategic Erasmus+ doar între şcoli denumit Regardons les rivières et les mares, protégeons les écosystèmes aquatiques dulcicoles … …améliorons nos attitudes et nos comportements envers l’environnement!
La întâlnirea care a avut loc la Instituto de Ensenanza Secundaria Thader, liceu de prestigiu din Orihuela, în Spania, au participat elevele Andrada Nastase şi Veronica Acreţei, însoţite de coordonatorul transnaţional al proiectului, profesor Adriana Drăghici.
S-au vizitat săli de clasă, laboratoare cu aparatură performantă, a avut loc un curs-atelier de gravură în tehnica „linoleum”, s-a asistat la demonstraţii ştiinţifice la Universitate şi Muzeul Didactic de Ştiinţe Interactive al Universităţii Orihuela, s-a luat contact cu tehnologie modernă la staţia de epurare a apei din localitate.
Proiectul Regardons les rivières… a debutat în acest an şcolar şi implică colaborarea internaţională a unor echipe din Belgia,Cehia, Slovacia, Estonia, Spania, Bulgaria, Italia, Portugalia, Franţa şi Grecia, pe o durată de trei ani.
Prima şedinţă de lucru din cadrul proiectului, organizată ca întâlnire de formare a profesorilor a avut loc anul trecut, la Charleroi, în Belgia.
Cupa Unirii la oină
Foto: 20-ap207-foto1.jpg
Miercuri, 24 ianuarie, a avut loc în sala de sport a Colegiului Tehnic „Miron Costin”, din Roman, Cupa Unirii la oină – băieţi 2018. Au participat echipele: Şcolii Gherăeşti, Şcolii Pildeşti, Şcolii „Mihai Eminescu” din Roman, LPS Roman, Şcolii Maxut (comuna Deleni, Iaşi) şi Şcolii Pârcovaci (Hârlău, Iaşi).
Participanţii s-au întrecut în cadrul primei competiţii de oină din acest an, organizată cu sprijinul Primăriei Gherăeşti, pregătindu-se pentru Gimnaziala 2018, aplicându-se noul regulament pentru oina în 6 pe teren redus, care se va utiliza în acest an competiţional la concursurile şcolare de gimnaziu, atât pentru băieţi, cât şi la fete.
Cele nouă meciuri au fost aprig disputate, elevii arătând că ştiu din tainele acestui frumos sport românesc, oina. În urma meciurilor desfăşurate, conduse de arbitrii Emanuel Blaj şi Emanuel Omuşoru, jucători de oină, campioni naţionali la Biruinţa Gherăeşti, clasamentul Cupei Unirii a arătat astfel: 1. Şcoala Gherăeşti. 2. Şcoala Maxut, 3. Şcoala Pârcovaci. Menţiuni: Şcoala Pildeşti, Şcoala „Mihai Eminescu” din Roman şi LPS Roman.
După festivitatea de premiere, toţi participanţii au cântat şi dansat Hora Unirii. Următoarea competiţie de oină va avea loc pe 4 martie, Cupa Mărţişor 2018, competiţie dedicată fetelor de gimnaziu”. (Red.)