În contextul dezbaterii parlamentare a iniţiativei legislative a deputatului Remus Cernea, pentru modificarea articolului 18 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, prin înlocuirea disciplinei Religie cu disciplina Etică şi cultură civică în învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi-a exprimat punctul de vedere într-un comunicat de presă. Spicuim: „Prezenţa disciplinei Religie în învăţământul preuniversitar românesc este în conformitate cu prevederile Constituţiei şi cu toate legile care stau la baza organizării sistemului de învăţământ. Sistemul naţional de învăţământ nu prevede posibilitatea existenţei disciplinelor cu statut facultativ. Religia este disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Potrivit legislaţiei în vigoare, este obligatorie prezenţa Religiei printre celelalte discipline din schema orară, dar nu este obligatorie participarea elevilor la ora de Religie. (…) Disciplina Religie propune, nu impune, valori spirituale şi morale ce stau la baza culturii europene şi naţionale, valori la care elevii trebuie să aibă acces în mod liber şi care au un rol formativ deosebit, demonstrat şi de studiile sociologice în domeniu”.
Internet în toată şcoala, la „Petru Poni”
Elevii şi profesorii de la Colegiul Tehnic „Petru Poni” vor avea acces la internet în fiecare clasă. Conectarea este posibilă, în acest moment, în toate spaţiile din corpul A şi în cămin, urmând ca, până la sfârşitul anului şcolar (2014 n.r.), internetul să fie accesibil şi în corpul B al şcolii. Este vorba de o extindere a reţelei de internet deja aflate în şcoală, care s-a făcut fără costuri suplimentare de abonament. Singurele cheltuieli au fost legate de achiziţionarea unor materiale necesare, conexiunile fiind realizate de informaticienii şi tehnicienii şcolii. În fiecare clasă este posibil, acum, accesul la internet, atât wireless, cât şi internet fix. Modernizarea a avut drept scop creşterea calităţii actului educativ, prin folosirea la ore a materialelor informative, documentare, disponibile pe internet, a spus profesoara Gabriela Dascălu, directorul Colegiului Tehnic „Petru Poni”.
Elevii, însă, nu vor putea utiliza internetul pentru a se distra în timpul orelor de curs, întrucât parola pentru accesul la Wi-Fi va fi cunoscută doar de profesori.
Olimpici romaşcani la Palatul Parlamentului
O echipă romanvodistă, formată din Eduard Iosif şi Adrian Ilieş, cei doi olimpici internaţionali ai Romanului din anul şcolar 2013 – 2014, profesoara care i-a pregătit, Nicoleta Tudor, şi directorul şcolii, profesoara Mihaela Tanovici, a participat la premierea elevilor olimpici internaţionali şi a profesorilor acestora, care a avut loc la sala C. A. Rosetti din Palatul Parlamentului, miercuri, 17 decembrie. La eveniment au fost prezenţi atât fostul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, cât şi Sorin Mihai Câmpeanu, nou numit în funcţia de ministru al Educaţiei, şi Ecaterina Andronescu, preşedinta Comisiei pentru învăţământ din Senatul României. Au fost prezenţi 266 de elevi, câştigători a 302 distincţii (85 de medalii de aur sau premii I, 76 de medalii de argint sau premii II, 58 de medalii de bronz sau premii III şi 83 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale, juniori şi seniori, pe discipline. De asemenea, au fost prezenţi cei 278 de profesori care i-au pregătit.
Pentru premiul I obţinut la Olimpiada Internaţională de Limba Neogreacă, Eduard Iosif a primit un premiu de 4.440 de lei, iar Adrian Ilieş, premiul II la aceeaşi competiţie, a fost recompensat cu suma de 3.785 de lei. Chiar dacă a avut doi elevi premiaţi, profesoara Nicoleta Tudor a primit o singură recompensă, echivalentă cu cea a elevului pregătit care a obţinut cel mai mare premiu.
Sărbătoarea valorii şi a recunoştinţei în şcoala nemţeană
Vineri, 19 decembrie, şcoala nemţeană a fost în sărbătoare. Cei mai buni, cei mai talentaţi şi cei mai dedicaţi elevi şi profesori au fost sărbătoriţi în cadrul „Galei şcolii nemţene”, eveniment care a avut loc la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.
În cadrul festivităţii, au fost răsplătiţi toţi cei 42 de elevi nemţeni care, în anul şcolar trecut, au obţinut premii la olimpiadele naţionale şi internaţionale şi profesorii care i-au îndrumat. Plin de emoţie a fost momentul premierii dascălilor nominalizaţi la secţiunea „Domnul Trandafir”, destinată acelor oameni de la catedră care, dincolo de pregătire şi muncă, au dovedit că au vocaţie pentru catedră, asemenea modelului al cărui nume îl poartă trofeul. Au fost premiaţi, la această categorie, 20 de învăţători, profesori şi educatoare, printre care inspectorul şcolar pensionar Eugen Dinu Vasiliu şi romaşcanii Aurica Enescu, profesoară de chimie la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, Anişoara Scârlat, profesor de chimie la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, educatoarea Dana Stoleru, de la Grădiniţa cu program prelungit „Muguri de lumină”, a Şcolii de Artă „Sergiu Celibidache”, profesoara de fizică Angela Vacaru, de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, şi învăţătorul Ioan Vâtcă, de la Şcoala „Carol I”.
La secţiunea destinată managerilor unităţilor de învăţământ care s-au distins în cursul anului şcolar trecut, au fost premiaţi directorii Mihaela Tanovici, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, Lorica Havrici, de la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, şi Petrică Sandu, de la Liceul cu Program Sportiv din Roman. Au fost acordate premii, de asemenea, senatorilor Ioan Chelaru, Eugen Ţapu Nazare şi Liviu Bumbu şi deputaţilor Cătălin Drăguşanu, Liviu Harbuz, Vlad Marcoci, Constantin Moisii, Elena Udrea, Ioan Munteanu, Dorinel Ursărescu, Ionel Arsene şi Marian Enache, dar şi instituţiilor care au sprijinit prin parteneriate educaţionale învăţământul din judeţ. Cu Trofeul „Mecena”, pentru oamenii care au sponsorizat mereu evenimentele şi activităţile organizate în şcoli, au fost premiaţi Doina Ţarălungă – SC N&D Plus SRL şi Brânduşa Andrei – Asociaţia Profesorilor de Chimie din judeţul Neamţ. Şi două bibliotecare s-au aflat, în acest an, pe lista premianţilor, Cornelia Jora, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, şi Oltia Mihoc, de la Liceul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”. Festivitatea s-a încheiat cu un spectacol oferit de câţiva dintre cei mai talentaţi elevi din judeţ.
Simpozion interjudeţean pe tema învăţământului special
Psihologi şi educatori specialişti în lucrul cu copiii cu cerinţe educaţionale speciale, din mai multe judeţe ale Moldovei, s-au întâlnit în decembrie, la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Roman. Reuniunea a constituit cea de-a şaptea întâlnire din cadrul proiectului „Alternative educaţionale viabile în recuperarea copiilor cu CES”, în care parteneri sunt Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 2 din Comăneşti, Şcoala Specială „Constantin Păunescu” din Iaşi, Şcoala Specială „Maria Montessori” din Bacău, Grădiniţa Specială Fălticeni, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iaşi, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Târgu Neamţ, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca” din Piatra Neamţ, Liceul Tehnologic Special din comuna Ştefan cel Mare şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Neamţ.
Am pornit această activitate cu scopul de a ne aduna cât mai mulţi oameni care lucrăm în învăţământul special, în instituţii diferite, pentru a discuta despre modul de lucru cu elevul cu CES. Vrem să aflăm metodele pe care le aplică ceilalţi colegi ai noştri, vrem să ne împărtăşim experienţele pozitive şi metodele care au dat rezultate, să discutăm deschis despre problemele cu care ne confruntăm şi să căutăm împreună soluţii, a spus Ştefania Volmer, de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 2 Comăneşti, iniţiatoarea acestui proiect, Activitatea de proiect de la Roman a cuprins mai multe etape. Au fost patru ateliere de lucru, pe Dezvoltare personală, Pictură şi desen, Creaţie quilling şi Modelaj. Lucrul pe ateliere a fost urmat de un moment artistic. „Magia sărbătorilor” a cuprins poezii şi cântece, scenete, dansuri populare, obiceiuri tradiţionale pentru sărbătorile de iarnă şi s-a încheiat cu un vals, demonstrând că, în faţa bucuriei şi a sărbătorii, toţi copiii sunt egali.
Specializări noi la Liceul din Horia
Începând din anul şcolar 2015 – 2016, Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din Horia va oferi elevilor posibilitatea de a se înscrie pentru o specializare nouă la şcoala profesională: mecanic agricol. De asemenea, în cadrul liceului se vor desfăşura şi cursuri de formare pentru adulţii care doresc să devină tractorişti. Iniţiativa înnoirii ofertei de şcolarizare aparţine noii conduceri a Liceului Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad”, care speră, astfel, să atragă cât mai mulţi elevi, transformând liceul într-o şcoală competitivă.
Ca să atragem elevi, trebuie să le oferim specializări care se caută pe piaţa muncii, să ştie că, atunci când aleg liceul nostru, au posibilitatea de a fi angajaţi la finalul studiilor. În domeniul agriculturii există mai multe specializări care pot fi abordate, pentru că avem atât baza materială necesară, cât şi resursa umană care să asigure pregătirea elevilor în domeniu. Am găsit aici un colectiv de oameni dornici să muncească pentru a schimba faţa liceului, a spus profesoara Maria Maftei, directorul Liceului Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad”.
Grupaj de Cosette ZANOCEA