Ziua europeană a limbilor, la Liceul Tehnologic Vasile Sav”
- Proiectul „Să cunoşti o altă limbă este ca şi cum ai avea încă un suflet”
Pe 26 septembrie, la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din Roman a avut loc lansarea proiectului „Să cunoşti o altă limbă este ca şi cum ai avea încă un suflet”, iniţiat de Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, activitate la care au participat elevi din clasele a XI-a şi a XII-a, alături de colegii lor mai mici de la Şcoala „Alexandru Ioan Cuza” din Roman. Proiectul educativ va fi implementat în cursul anului şcolar 2018-2019, dar lansarea lui a fost fixată, simbolic, pentru data de 26 septembrie, Ziua Europeană a Limbilor.
Proiectul este coordonat de profesorii Marelena Ungureanu, Cătălina Mărdărescu, Daniela Dăscăliţa, Claudia Otea şi Daniel Curpăn, având ca parteneri Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din Roman, Şcoala „Alexandru Ioan Cuza” Roman, Şcoala Letea Veche – Bacău, Colegiul Tehnologic din Chişinău şi Thameside Primary School, Reading, Marea Britanie. În cadrul acestui proiect se va realiza o reţea internaţională de şcoli (România, Republica Moldova, Marea Britanie) pentru a desfăşura activităţi specifice scopului proiectului, cu rolul de a conştientiza beneficiarii direcţi şi indirecţi ai proiectului (elevi, părinţi, profesori, comunitatea locală) asupra faptului că diversitatea lingvistică şi culturală a Europei constituie un patrimoniu bogat.
În activitatea de la Biblioteca Municipală, elevii, îndrumaţi de profesor Cătălina Mărdărescu, au citit din poeziile marilor noştri poeţi atât în limba română, cât şi în engleză, franceză, spaniolă, italiană.
Apoi, elevii şi-au prezentat materialele de promovare a patrimoniului cultural şi turistic al ţării noastre, pe care le-au realizat în limbi de circulaţie europeană.
„Ziua Europeană a Limbilor a fost marcată într-un mod special, organizatorii activităţii alegând să prezinte un film documentar realizat de un colectiv de elevi şi profesori ai liceului – Parcursul European al unui principe moldav. Este vorba despre Dimitrie Cantemir, care tradus în principalele limbi europene, membru al Academiei din Berlin, apreciat de Voltaire, este considerat primul român care a împlinit un destin european. Colectivul bibliotecii a expus o serie de volume în limbi de circulaţie europeană şi i-a invitat pe copii la lectură. La final, elevii au vizitat depozitul de cărţi al bibliotecii şi au admirat oraşul din turnul acesteia”, a afirmat directorul Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon” din Roman, Cristina Panaite.
Oaspeţi din străinătate la LPS Roman
- Proiectul „Viaţă sănătoasă şi oportunităţi egale prin sport”
În perioada 2016 – 2019, Liceul cu Program Sportiv din Roman desfăşoară proiectul „Viaţă sănătoasă şi oportunităţi egale prin sport”, proiect finanţat de către Comisia Europeană prin Programul Erasmus+, parteneriate strategice KA2 între şcoli – parte a componentei mobilităţi pentru elevi şi profesori. Liceul cu Program Sportiv Roman are ca partenere, în cadrul proiectului, unităţi de învăţământ din Portugalia, Italia, Grecia, Spania, Polonia şi Letonia.
Scopul proiectului îl reprezintă evitarea comportamentelor riscante printre tineri, promovarea dialogului intercultural, toleranţei, integrării, acceptării, implicarea elevilor dezavantajaţi în activităţi non-formale, stimularea simţului civic şi dezvoltare culturală, adaptarea la tradiţiile internaţionale, precum şi îmbunătăţirea comunicării între şcolile participante şi comunităţi.
În perioada 7 – 11 octombrie, Liceul cu Program Sportiv din Roman a fost gazda celei de-a treia reuniuni transnaţionale pentru profesori din cadrul proiectului, primind vizita unei delegaţii formate din 16 profesori din Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Letonia şi Polonia.
„Ne aflăm în cel de-al treilea an de proiect, iar tema acestui an este «Sport împotriva rasismului şi xenofobiei ca mijloc de integrare socială», o temă foarte interesantă, de actualitate, o temă pentru care elevii nu studiază la diferite discipline cum să combatem rasismul şi xenofobia. Dar, prin aceste activităţi ale proiectului, putem educa tinerii în spiritul acesta”, a afirmat coordonatorul proiectului în cadrul liceului romaşcan, profesor Irina Pătrăuceanu, în debutul întâlnirii de luni, 8 octombrie, de la LPS Roman, cu delegaţii din străinătate.
De asemenea, delegaţii din străinătate şi profesorii liceului gazdă s-au întâlnit, la sediul primăriei, cu conducerea municipiului. Primarul Lucian Micu le-a vorbit celor prezenţi despre oportunităţile pe care oraşul Roman le are în domeniul sportiv, subliniind, încă o dată, interesul administraţiei locale de a se implica în a asigura romaşcanilor un stil de viaţă cât mai sănătos. Invitaţii au primit din partea Primăriei municipiului Roman şi câteva din simbolurile oraşului, precum şi o broşură în care vor găsi mai multe informaţii despre obiectivele şi personalităţile Romanului.
Programul „Eco-Fotografia Anului 2018” şi-a premiat maeştrii în arta fotografică
Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG) a organizat pe 29 septembrie, la Bucureşti, cea de-a XX-a ediţie a Seminarului Naţional „Parteneriat în educaţia pentru mediul înconjurător”. Cu acest prilej, au fost evidenţiate rezultatele cele mai impresionante obţinute în cadrul diferitelor programe educaţionale care promovează relaţii durabile între copii, tineri şi adulţi şi mediul înconjurător, derulate sub egida CCDG. Unul dintre aceste programe, denumit sugestiv „Eco-Fotografia Anului”, aflat în acest an la a X-a ediţie, reprezintă o competiţie care încurajează participanţii să observe mediul înconjurător şi să reliefeze valenţele pozitive ale acestuia, prin imagini. La concursul din acest an, elevii de la „Vasile Sav” au participat cu 214 fotografii realizate cu măiestrie.
Concursul s-a desfăşurat online, între 1 februarie şi 1 iunie 2018, fiecare vizitator al site-ului CCDG având posibilitatea să-şi exprime prin vot aprecierea faţă de imaginile prezentate. Selecţia fotografiilor a fost făcută de către un juriu alcătuit din reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, cadre didactice, fotografi profesionişti, jurnalişti, reprezentanţi ai Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie şi ai Editurii Decesfera Media.
„Pentru elevii Liceului Tehnologic «Vasile Sav» a devenit o tradiţie înscrierea în concurs a unui număr mare de fotografii. În anii trecuţi, priceperea lor în domeniul artei fotografice a mai fost răsplătită de două ori, cu Menţiune, de către exigentul juriu al competiţiei. Anul acesta, rezultatele elevilor noştri au fost demne de remarcat. În cadrul Seminarului CCDG, elevului Felix Gherghelaş, de la clasa a XII-a F, i s-a acordat Premiul II, elevei Denisa Diac, de la clasa a XI-a B, o Menţiune, iar întregii echipe participante a liceului i-a fost acordat Premiul Special. Reprezentând şcoala la acest seminar, am preluat eu premiile membrilor echipei. Cei doi tineri au fost felicitaţi în cadrul şcolii, unde li s-au înmânat diplomele şi premiile oferite de CCDG şi Editura Decesfera: o imprimantă şi respectiv un pachet de materiale promoţionale”, a declarat profesor Adriana Drăghici, coordonatoarea echipei participante la competiţie. (Sursa: Ziarul de Roman)
Red.