Panoramic romaşcan

Elevi romaşcani premiaţi la Concursul Naţional „Petru Poni”

În perioada 24-26 mai s-a desfăşurat, la Vaslui, a X-a ediţie a Concursului Naţional „Petru Poni”, organizat de ISJ Vaslui şi Ministerul Educaţiei Naţionale, adresat elevilor de liceu de la profil tehnologic. La această ediţie au participat 134 de elevi, din 35 de judeţe, cu performanţe deosebite în domeniul chimiei, care au susţinut o probă teoretică şi una practică, în zile diferite, pe parcursul a câte trei ore de lucru, informează ISJ Neamţ.

Judeţul Neamţ a participat la acest concurs cu un lot format din şase elevi selectaţi la etapa judeţeană a competiţiei, cinci dintre aceştia, toţi din Roman, obţinând rezultate foarte bune.

Astfel, Laura Cristiana Petrişor, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman, pregătită de profesor Maria Rusu, a obţinut Premiul II. Alin Viorel Ciobanu, elev în clasa a IX-a, şi Daniel Gabriel Ciocan, elev în clasa a XI-a, de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman, pregătiţi de profesor Paula Leancă, au obţinut Menţiune din partea Ministerului Educaţiei Naţionale. Emanuel Iosif Ghiuzan şi Marius Andrei Bogleş, elevi în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman, pregătiţi de profesor Liliana Aniţei, au obţinut Menţiune Specială.

„De remarcat faptul că aceşti elevi sunt pregătiţi în Centrul de Excelenţă Neamţ, filiala Roman – clasa de chimie tehnică IX-XI şi au experienţă competiţională acumulată în anii anteriori, iar în calitate de lectori în acest an şcolar au fost doamnele profesor Paula Leancă şi Gianina Condurat. Felicitări, admiraţie şi consideraţie pentru elevii, profesorii şi părinţii implicaţi”, au transmis reprezentanţii ISJ Neamţ.

Colegiul Naţional „Roman-Vodă” a primit titlul de „Şcoală Europeană”

În acest an, Ministerul Educaţiei Naţionale a organizat cea de-a XVI-a ediţie a Competiţiei Naţionale pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană”, competiţie la care au participat 136 unităţi de învăţământ preuniversitar ce au derulat proiecte din cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale.

Festivitatea de decernare a premiilor a avut loc marţi, 4 iunie, la Palatul Parlamentului în Bucureşti, în prezenţa ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Din cele 136 de şcoli înscrise în competiţie, 87 au primit această distincţie în 2019, iar din judeţul Neamţ au primit trofeul de „Şcoală Europeană” trei unităţi de învăţământ: Colegiul Naţional „Roman-Vodă” din Roman (locul 32), Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra-Neamţ (locul 34) şi Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ (locul 70). Fiecare unitate de învăţământ a primit certificatul „Şcoală Europeană – 2019” şi un premiu în valoare de 5.000 de lei, care va fi utilizat pentru dotări.

„Astăzi, Colegiul Naţional «Roman-Vodă» a obţinut titlul de «Şcoală Europeană» în urma activităţilor efectuate în cadrul proiectelor Erasmus+ în ultimii trei ani. Delegaţia trimisă la Palatul Parlamentului pentru premiere a fost formată din doamna director, profesor Mihaela Tanovici, doamna profesor Magda Ghercă şi preşedintele Consiliului Şcolar al Elevilor din cadrul Colegiului Naţional «Roman-Vodă», Monel Gherghel, dar să nu uităm echipa de profesori şi elevi ai colegiului care s-a implicat în derularea proiectelor”, au transmis reprezentanţii Consiliului Şcolar al Elevilor din cadrul Colegiului Naţional „Roman-Vodă”.

Titlul de „Şcoală Europeană” a mai fost obţinut, în ultimii ani, de Liceul cu Program Sportiv din Roman (în 2014, titlu obţinut pentru a treia oară consecutiv), precum şi de Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman (2014 şi 2017) şi de Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman (2018).

Şcoala Primară „Muşatinii”, autorizată de ARACIP, aşteaptă înscrierea micilor şcolari

Echipa care a iniţiat înfiinţarea Şcolii Primare „Muşatinii” din Roman şi a demarat procedura de evaluare în vederea autorizării a primit, în perioada 16-17 mai, vizita evaluatorilor Agenţiei Române de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP). Activitatea desfăşurată pe parcursul celor două zile a fost o colaborare eficientă între echipa şcolii şi cea a evaluatorilor ARACIP. La activităţile prevăzute în agenda vizitei de evaluare a participat şi inspector Maria Ghiniţă, delegată din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, ca observator al obiectivităţii dovezilor, argumentelor şi aprecierilor îndeplinirii standardele ARACIP, informează reprezentanţii Şcolii Primare „Muşatinii”, care va funcţiona pe lângă Fundaţia „Episcop Melchisedec”.

Raportul de evaluare a Şcolii Primare „Muşatinii”, cu care s-a finalizat vizita de evaluare, a îndeplinit toţi indicatorii de calitate prevăzuţi de standardele autorizării. Şcoala Primară „Muşatinii” este autorizată. Procedura îşi urmează cursul şi peste câteva săptămâni, va fi primit de la Ministerul Educaţiei Naţionale documentul oficial care certifică autorizarea.

„Aşteptăm părinţii care îşi doresc pentru copiii lor un început al parcursului şcolar garantat de o educaţie de calitate susţinută de principii şi valori socio-morale solide. Micii şcolari vor beneficia de condiţii optime de educaţie şi dezvoltare a personalităţii într-un spaţiu generos, sigur şi foarte bine dotat, o programă care respectă curriculumul învăţământului naţional al ciclului elementar – inclusiv al clasei pregătitoare, 18 elevi – numărul maxim de elevi în clasă, şi nu în ultimul rând, afectivitatea, răbdarea şi competenţele didactico- metodice a două doamne învăţătoare, recomandate de rezultate şi gradul didactic I. Confortul psihic al părinţilor este asigurat de programul şcolar desfăşurat în intervalul 8.00-17.00 care include: 08.00-12.00 activităţi instructiv-educative; 12.00-13.30 servirea mesei, activităţi recreative, odihnă; 13.30-17.00 activităţi opţionale şi After school. Taxa şcolară de 550 de lei pe luna reprezintă un efort financiar, dar să reflectăm la următorul adevăr: «Dacă ai impresia că educaţia e scumpă, atunci încearcă să vezi cum e ignoranţa» (Andy McIntyr)”, au precizat reprezentanţii Şcolii Primare „Muşatinii”.

O nouă ediţie a concursului interjudeţean „Creangă şi copiii”, la Dulceşti

La Căminul Cultural din Dulceşti s-a desfăşurat pe 31 mai cea de-a VIII-a ediţie a concursului interjudeţean „Creangă şi copiii”, din cadrul proiectului „Valorile satului românesc păstrate în muzeul etnografic”, înscris în Calendarul activităţilor educative regionale şi interjudeţene la poziţia 1640.

Ca parteneri în acest proiect au fost: Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Casa Corpului Didactic Neamţ, Clubul Copiilor Roman, Primăria Comunei Dulceşti, Asociaţia Învăţătorilor Neamţ, Muzeul de Istorie Roman, Biblioteca Comunală Dulceşti, Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” Dulceşti, 17 şcoli din judeţ şi alte 11 şcoli din judeţele Timiş, Iaşi, Bacău, Suceava, Vaslui, Galaţi şi Botoşani.

Concursul s-a adresat copiilor – secţiunea directă, în care echipaje a câte patru copii au răspuns unor întrebări legate de viaţa şi opera marelui povestitor, alături de prezentarea de dramatizări, scenete, monolog, dialog, recitări, şezători şi dansuri populare, şi o secţiune indirectă – privind realizarea de colaje şi desene, având ca tematică aspecte din opera lui Creangă –, în timp ce cadrele didactice au prezentat diverse materiale privind viaţa şi opera marelui povestitor, precum şi poezii şi proză despre ziua de 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului.

„Activitatea a fost eficientă, amplă, bine organizată şi şi-a atins scopul şi obiectivele. Am dorit ca, prin acest concurs, să aducem în prezent informaţii despre viaţa şi opera celui mai mare povestitor român, Ion Creangă, iubit şi îndrăgit de copii, să dezvoltăm şi să stimulăm potenţialul creativ al elevilor, prin exprimare plastică sau direct, prin dramatizări, cântec şi dansuri populare”, a afirmat profesor pentru învăţământul primar Rodica Popa, din cadrul Şcolii Dulceşti.

(Sursa: Ziarul de Roman)

Red.