Sărbătoarea teatrului şcolar, la Casa de Cultură

Sala mică a Casei de Cultură a fost luni, 24 noiembrie, gazda celei de-a treia ediţii a Festivalului interjudeţean de teatru „În lumea teatrului”, organizat de Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri”. Au evoluat 20 de trupe şcolare şi artişti individuali, reprezentând şcolile din: Pildeşti, Trifeşti, Sagna, Barticeşti, Buruieneşti, Ion Creangă, Gâdinţi, „Mihai Eminescu”, „Vasile Alecsandri”, „Calistrat Hogaş” şi „Alexandru Ioan Cuza” din Roman, Liceul cu Program Sportiv din Roman, Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamţ, Şcoala „Dimitrie Sturdza” din Tecuci, judeţul Galaţi şi Şcoala Gimnazială Ungureni, judeţul Galaţi.

Teatrul, pus de ctitori alături de şcoală ca instituţie de îndreptare a moravurilor şi de formare spirituală, a devenit – şi prin munca pe care o desfăşurăm noi, toţi cei prezenţi astăzi aici – ceea ce voia Eminescu: un institut de înălţare spirituală. Putem spune că ediţia a treia s-a bucurat de succes. Succesul a fost remarcat şi de Ministerul Educaţiei, care a acordat, în acest an, festivalului, nivelul de eveniment de interes regional, după ce am fost manifestare judeţeană şi interjudeţeană. De asemenea, putem spune că, faţă de prima ediţie a festivalului, numărul participanţilor s-a dublat. Acest succes a fost posibil datorită muncii şi dăruirii dumneavoastră, datorită pasiunii pentru arta dramatică a multor slujitori ai catedrei, a spus, în deschiderea evenimentului, profesoara Liliana Moldoveanu, iniţiatoarea şi coordonatoarea festivalului „În lumea teatrului”.

Juriul care a apreciat evoluţia artiştilor de pe scenă a fost format din profesor doctor Gheorghe Brânzei, profesoara Maria Campău, directorul Şcolii „Vasile Alecsandri”, directorul Casei de Cultură, psiholog Marcela Ursu, şi profesorul romaşcan Alexandru Lezeu, actor în trupa de teatru a Casei de Cultură.

Trofeul Festivalului a fost obţinut, cu prestaţii de acelaşi nivel calitativ, de trupa Şcolii „Mihai Eminescu”, coordonată de profesoara Ana Maria Băetanu, şi de cea a Şcolii „Vasile Alecsandri”, coordonată de profesoara Liliana Moldoveanu. La secţiunea monolog, o diplomă de excelenţă a fost decernată Carinei Mihăilă, de la Şcoala Barticeşti, profesor coordonator Cătălina Bostan.

Premiul I la secţiunea scenetă a revenit trupei „Cheer up Junior”, de la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamţ, coordonată de profesoara Mădălina Voicu, şi trupei „Mirage”, de la Şcoala „Dimitrie Sturdza” din Tecuci, profesor îndrumător Claudia Ghica. La monolog, premiul I a fost obţinut de Elena Bujoreanu, de la Şcoala „Dimitrie Sturdza” din Tecuci, profesor îndrumător Claudia Ghica, şi de Ioana Ana Maria Leancă, de la Şcoala „Vasile Alecsandri”, profesor îndrumător Liliana Moldoveanu.

Premiile pentru cea mai bună interpretare feminină, respectiv masculină, au revenit Simonei Miron, de la Şcoala „Mihai Eminescu” şi lui Cosmin Lăpuşneanu, de la Şcoala „Vasile Alecsandri”.

 

Cosette ZANOCEA