„Tinere condeie” romaşcane…

Ediţia 2015 a Taberei naţionale de creaţie literară „Tinere Condeie” – desfăşurată în perioada 31 august – 5 septembrie în localitatea Muncel, judeţul Iaşi – a evidenţiat şi două tinere talentate care învaţă în şcolile romaşcane. Este vorba despre Aura Gârlovan (Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman, profesor Gabriela Aioanei), respectiv Daria Gabriela Ipate (Şcoala Gimnazială „Carol I” Roman, profesor Eugenia Ştefaniu), performanţa acestora fiind cu atât mai demnă de remarcat cu cât în cadrul acestei tabere au primit titlul de laureat doar patru eleve din judeţul Neamţ.

Agenda întâlnirii din acest an a fost complexă şi diversificată, din cuprinsul acesteia remarcându-se atelierul de scriere creativă, bursa ideilor literare, atelierul de dezvoltare a spiritului analitic „Scriitorul şi criticul”, cel privind dezvoltarea spiritului creativ în domeniul proiectelor literare, editoriale şi culturale, dar şi excursia tematică organizată la Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” de la Ipoteşti. În acest context, Prof. Gabriela Aioanei, cadru didactic la Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman, a coordonat atelierul de reviste şcolare, activităţile acestuia finalizându-se cu realizarea unei reviste de literatură pentru copii „Semnal Muncel”.

Concursul „Tinere condeie” datează încă din anul 1967 constituindu-se ca o iniţiativă a Ministerului Învăţământului din acea vreme cu scopul de a evalua şi a valorifica talentul şi capacităţile creatoare ale elevilor în domeniul literar. El a vizat elevii din clasele VII-VIII şi IX-XII, un alt obiectiv urmărit fiind acela de a încuraja şi de a impulsiona activităţile din cenaclurile şi cercurile cu profil literar în care activează elevi. Ca o regulă a fiecărei tabere anuale este şi promovarea celor mai talentaţi tineri, astfel că cele mai bune creaţii literare ale Concursului Naţional „Tinere condeie”, ediţia 2015, vor fi selecţionate de către juriul naţional şi incluse în antologia „Săgetătorul 2016”.

La întâlnirea tinerilor condeieri de la Muncel din acest an au fost prezenţi 36 de elevi, reprezentând mai multe judeţe ale ţării, respectiv Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Hunedoara, Iaşi, Tulcea, Neamţ, Argeş, Dolj, Buzău, Constanţa şi Suceava.

A. OPRIŞ