Ultima ora la Roman

GIS Day, la „Petru Poni”

 

„GIS Day”, ziua internaţională a sistemelor geografice informatice, a fost marcată la Colegiul Tehnic „Petru Poni” prin prezentarea implicaţiilor pe care folosirea sistemelor geografice informatice le are asupra vieţii de zi cu zi şi prin inaugurarea Clubului GIS al şcolii, care reuneşte elevi pasionaţi de tehnică şi de geografie, sub coordonarea profesorilor Petronela Chelaru şi Mihai Ignat.

GIS Day este un eveniment global, pentru mii de utilizatori ai tehnologiei GIS, ce are ca scop educarea a milioane de copii şi adulţi despre cum geografia aduce ceva nou în viaţa noastră prin tehnologia GIS. GIS – sau sistemul informatic geografic –, reprezintă software pentru calculator, date şi soluţii care sunt culese şi identificate de specialişti şi sunt folosite de sute de mii de oameni în întreaga lume în aplicaţii guvernamentale, educaţionale, de afaceri şi cotidiene. Sistemele informatice geografice ne influenţează în fiecare zi, ne pot ajuta să luăm decizii mai bune în afaceri, în educaţie şi pentru a îmbunătăţi calitatea generală a vieţii, a spus profesoara Mihaela Stan, care a coordonat activitatea de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”.

După prezentarea sistemului GIS şi a implicaţiilor acestuia, a fost făcută şi o prezentare a activităţilor ce vor fi organizate în cadrul cercului.

 

Aplauze la „Buchiniştii”

 

buchinistiiPe 28 noiembrie, la Biblioteca Municipală din Roman a avut loc obişnuita întâlnire lunară a liceenilor pasionaţi de lectură, membri ai Cercului „Buchiniştii”. Pe lângă temă zilei – discuţii pe marginea operei scriitorului romaşcan Max Blecher – liceenii au avut parte şi de un moment inedit – lansarea volumului de versuri „Paznicii pereţilor – secundus” semnat de poetul romaşcan Cornel Paiu.

Nu poate fi o onoare mai mare pentru un cerc de lectură decât aceea de a crea cadrul potrivit pentru transmiterea mesajului poetic, a spus profesoara Roxana Gârbea. Cartea pe care v-o propun astăzi este continuarea volumului de debut, «Paznicii pereţilor – răstimp de poezie» şi reprezintă un exerciţiu liric pentru aflarea tainelor lumii. Mă bucur că am fost primit în cadrul clubului şi că primii cărora mă adresez sunt tinerii, viitorii noştri cititori, a spus poetul Cornel Paiu.

La eveniment au fost prezenţi şi câţiva dintre obişnuiţii evenimentelor literare ale Romanului, profesorul Gheorghe A. M. Ciobanu, poeţii Cecilia Pal şi Mircea Bostan, preotul Eugen Răchiteanu, scriitorul Alexandru Mihăilă, profesorul Ion Dobreanu, medicul Emanuel Nazaretian, care au prezentat impresii „la cald” despre volumul preotului poet Cornel Paiu.

 

Reuniune de proiect la Zonguldak

 

O echipă reprezentând Colegiul Tehnic „Danubiana”, formată din profesoarele Cristina Păun şi Gabriela Aioanei şi elevii Costin Gabriel Micu şi Alexandru Marcu, a participat la cea de-a şasea reuniune a proiectului Comenius multilateral „Science around us along history”, desfăşurată, între 10 şi 15 noiembrie, la Zonguldak, Turcia. La această întâlnire care a avut ca temă poluarea şi protecţia mediului au participat echipaje din toate cele nouă ţări participante în proiect: Spania, Anglia, Franţa, Suedia, Polonia, Austria, Italia, Turcia şi România.

Activităţile desfăşurate au fost diverse şi atractive. Au fost prezentări ale elevilor din fiecare echipă pe tema propusă, am vizitat Universitatea din Zonguldak şi am participat la o sesiune de informare pe tema poluării în zona oraşului gazdă şi a modalităţilor de monitorizare. Am vizitat, de asemenea, Muzeul Ştiinţei şi al Tehnologiei, tunelul Aquavega, din Ankara, palatele Dolmabahce şi Topkapi, Hagia Sophia şi Moscheea Albastră. De asemenea, participanţii la reuniune au fost primiţi de primarul oraşului Zonguldak, a spus profesoara Gabriela Aioanei, care coordonează echipa română de proiect.

Următoarea reuniune va avea loc în martie 2015, în Italia.

 

Săptămâna educaţiei globale

 

Tema propusă în acest an pentru activităţile din „Săptămâna educaţiei globale”, desfăşurată în întreaga lume între 17 şi 21 noiembrie, a fost un bun prilej pentru elevii liceelor romaşcane de a afla mai multe despre ce înseamnă un stil de viaţă sănătos şi despre importanţa alimentaţiei echilibrate.

Astfel, la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, elevii au participat la prezentări organizate de colegi de-ai lor pe tema alimentaţiei sănătoase şi a informaţiilor „ascunse” în termenii de pe etichetele produselor procesate. Activitatea a fost coordonată de profesoarele Ana Maria Agape şi Ana Maria Zăloagă şi însoţită de o expoziţie de fructe şi legume, menită să evidenţieze necesitatea menţinerii unui echilibru alimentar.

La Colegiul Tehnic „Petru Poni”, elevii au prezentat modelul pe care îl propun pentru a corespunde maximei „minte sănătoasă, în corp sănătos”. Activitatea a fost organizată de Consiliul Şcolar al Elevilor, coordonată de consilierul educativ Marius Michiu şi psihologul Iulia Tălmaciu.

Temele propuse spre dezbatere: cum arată un corp sănătos, cum ar trebui să ne alimentăm în acest sens. Un punct important al discuţiilor l-au reprezentat şi tulburările alimentare des întâlnite la adolescenţi, bulimia şi anorexia.

 

Stil de viaţă sănătos pentru liceeni

 

Pe 20 noiembrie, la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, a fost lansată cea de-a treia ediţie a proiectului „Stil de viaţă sănătos”, derulat în parteneriat de elevii de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, Colegiul Tehnic „Miron Costin”, Liceul Teologic Franciscan şi Şcoala Sanitară Postliceală „Moldova”.

Prin abordarea unei teme de interes major – Sănătatea şi securitatea alimentaţiei – activitatea desfăşurată s-a bucurat de o largă participare şi a avut un impact extrem de benefic asupra participanţilor prin subiectele abordate. Materialele informative, „Ghid de combinare a alimentelor”, „Relaţia dintre pH-ul alimentelor şi starea de sănătate sau boală”, „Liste cu alimente acide, neutre, bazice”, au contribuit la diseminarea infor­ma­ţiilor în cadrul colectivităţilor de elevi şi nu numai.

Este pentru prima dată când abordăm într-o dezbatere mai amplă aspecte privind studiile şi observaţiile referitoare la risipa de alimente la nivel mondial şi naţional şi consecinţele acesteia asupra generaţiilor viitoare. De asemenea, elevii s-au documentat şi, plecând de la raportul realizat de specialiştii în domeniu «Alimentele lumii», au propus «Sfaturi pentru a limita risipa de alimente», a spus profesoara Emilda Butnaru, coordonatoarea activităţii.

 

Cinema-Edu, un proiect pe gustul tinerilor

 

Cinema-Edu, cel mai mare proiect naţional de educare nonformală a tinerilor folosind cinematografia, s-a încheiat pe 27 noiembrie la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, după trei zile de „filme altfel”, urmărite de câteva sute de liceeni. Proiecţiile au avut loc la Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, în proiect fiind implicaţi elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” şi Colegiul Tehnic „Miron Costin”.

În program au fost trei filme, deosebite de filmele cu final previzibil, cu care sunt obişnuiţi liceenii: „Wasteland” (regia Lucy Walker), „Beasts of the Southern Wild” (regia Benh Zeitlin), şi „Io e Te”, în regia cunoscutului regizor Bernardo Bertolucci. Vizionarea filmelor a fost urmată de discuţii pe tema subiectului filmului, conduse de Rodica Dominteanu, scenaristă şi speaker Cinema-Edu, care a susţinut: Un proiect de educaţie cinematografică este esenţial în dezvoltarea apetitului vizual al liceenilor. Acum, când se formează gusturile, este momentul cel mai potrivit pentru a face cunoştinţă cu filmele de artă, care, de cele mai multe ori, din lipsa puterii de promovare, nu ajung la ei. În plus, proiectul Cinema-Edu îşi propune, într-un oraş fără cinematograf, redescoperirea cinematografului ca spaţiu social, loc de întâlnire şi declanşator de discuţii între tineri.

 

Romaşcane la olimpiada naţională de lingvistică (+foto: Olimpiada de lingvistica.jpg)

 

Două romanvodiste, Georgiana Bârjoveanu, din clasa a XII-a A (profesor Roxana Prisacaru), şi Carina Ghiorghiţă, din clasa a VIII-a B (profesor Paul Alexandru), s-au calificat la etapa naţională a olimpiadei de lingvistică. Pentru Carina Ghiorghiţă, aceasta este cea de-a doua participare la faza naţională a competiţiei, după ce, la concursul de anul trecut, a obţinut o menţiune la secţiunea de exerciţiu, destinată elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a. Concursul are şi o secţiune de performanţă, destinată elevilor de liceu. Olimpiada de lingvistică este un concurs mai special, care are ca obiectiv descoperirea şi înţelegerea de către elevi a algoritmului în baza căruia se dezvoltă competenţa de comunicare lingvistică, indiferent de idiom, grai şi dialect. Elevii sunt provocaţi la o abordare transdisciplinară a comunicării, din punct de vedere lingvistic şi cultural, ce presupune logică, perspicacitate, analogie, conexiuni culturale şi, evident, inteligenţă lingvistică. Comisia de elaborare a subiectelor şi de evaluare a lucrărilor a fost formată numai din profesori ai Facultăţii de Litere. Faza naţională a concursului se va desfăşura în 2015.

 

„Alege să fii sănătos! Alege să nu fumezi!”

 

Ce aduce o ţigară fumată, dar, mai ales, ce ia, pe nesimţite, acest viciu, a reprezentat tema discuţiei pe care elevii de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” au avut-o joi, 20 noiembrie, cu medicul Gabriela Popovici, medic primar pneumolog, şi cu medicul Emanuel Nazaretian, şeful Compartimentului de Sănătate Publică din Roman. Întâlnirea a fost dedicată Zilei Naţionale fără Tutun şi s-a desfăşurat sub sloganul „Alege să fii sănătos! Alege să nu fumezi!”. Le vom prezenta elevilor efectele negative ale fumatului asupra organismului, cu speranţa că astfel de activităţi educative vor aduce, într-un final, diminuarea consumului de tutun, ştiut fiind faptul că fumatul se începe, de obicei, din tinereţe, a spus medicul Gabriela Popovici, care a adăugat că dependenţa de nicotină, aşa cum este numită ştiinţific boala fumatului, este singura suferinţă împotriva căreia sunt dedicate două zile în fiecare an: Ziua Internaţională Împotriva Fumatului, pe 31 mai, şi Ziua Naţională fără Tutun, în luna noiembrie. O activitate asemănătoare a mai avut loc şi vineri, 21 noiembrie, la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”.

 

Diplomă de excelenţă pentru un pianist romaşcan

 

Ştefan Buzdugan, elev în clasa a VII-a la Şcoala de Artă „Sergiu Celibidache”, a primit Diploma de excelenţă la cea de-a patra ediţie a Festivalului concurs „Prietenii pianului”. Concursul a fost organizat de Fundaţia „Pro piano” şi s-a desfăşurat la Iaşi, între 5 şi 7 decembrie. În concurs au intrat 158 de pianişti din întreaga ţară, pe categorii de vârstă, juriul care a apreciat evoluţia participanţilor fiind format din profesor universitar doctor Stela Avesalon, preşedintele Fundaţiei „Pro Piano” şi preşedintele juriului, profesor doctor Roxana Ota, profesor Carmen Şoltuz şi profesor Stela Şerpeanu. Performanţa lui Ştefan este cu atât mai valoroasă cu cât, la ediţiile desfăşurate până acum, a reuşit doar premiul II. Juriul a apreciat şi perseverenţa lui Ştefan, acest lucru fiind remarcat de preşedintele juriului în momentul în care i-a înmânat premiul. Ştefan Buzdugan se pregăteşte la Şcoala de Artă „Sergiu Celibidache” cu profesoara Lia Voinea şi este unul dintre elevii maestrului Iulian Arcadi Trofin, cu care studiază în mod regulat la Budeşti. Portofoliul său cuprinde diplome şi premii obţinute la concursurile şi olimpiadele destinate pianiştilor, dar şi diplome obţinute la concursurile şcolare, Ştefan Buzdugan fiind un elev de 9 şi 10 în catalog.

 

Elevii nemţeni au donat 7,5 tone de fructe şi legume

 

Aproape 7,5 tone de fructe şi legume adunate, 3.000 de elevi şi 400 de profesori din 42 de unităţi şcolare din judeţ, implicaţi în proiect, reprezintă bilanţul ediţiei din acest an al „Săptămânii fructelor şi legumelor donate” în judeţul Neamţ. Activitatea s-a desfăşurat între 17 şi 21 noiembrie, sub auspiciile Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC), fiind dedicată persoanelor aflate în dificultate. Beneficiarii acestei activităţi de voluntariat au fost 560 de copii cu probleme sociale, familiile acestora şi persoane vârstnice. De asemenea, au fost făcute donaţii şi către: Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca” din Piatra Neamţ, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Roman, grupele Cristal şi Condor de la Complexul de servicii „Elena Doamna” Piatra Neamţ, Centrul maternal Turtureşti, Centrul Social „Pietricica” Piatra Neamţ, Centrul Social „Familia mea”, Asociaţia „Iubire şi speranţă” Roman, Cantina socială „Sfinţii Trei Ierarhi” Piatra Neamţ, Fundaţia Filantropică „Omenia” Târgu Neamţ, Căminul pentru Persoane Vârst­nice Roznov, Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap cu sediul în Păstrăveni, Institutul Campostrini Tămăşeni şi altele. Mai multe şcoli şi licee din Roman s-au implicat în proiect: Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, Colegiul Tehnic „Miron Costin”, Şcoala Gimnazială „Calistrat Hogaş”, Colegiul Tehnic „Danubiana”. Elevilor şi profesorilor li s-au alăturat voluntari din partea Asociaţiei „Magister Educationis” Neamţ şi a Casei Corpului Didactic.

 

Elevii liceelor teologice îi colindă pe romaşcani

 

Vineri, 12 decembrie, la Casa de Cultură a avut loc tradiţionalul concert de colinde susţinut de elevii Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” şi ai Liceului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”. Au urcat pe scenă membrii corului „Laudamus” dirijat de profesor Gheorghe Gozar, „Melozii Romanului”, dirijat de preotul profesor Ionuţ Alexandru Amărinei, de la Liceul Teologic Ortodox, şi ai corului „Schola Cantorum”, dirijat de preotul profesor Cristian Dumea.

Colindul este o nepreţuită zestre spirituală, pe care o moştenim din moşi-strămoşi. El este sfânt, pentru că transmite un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu prin intermediul căreia omul este pus în legătură cu elementul transcendent al minunii Naşterii. Dar colindul este şi bun, pentru că această veste are menirea să slujească vieţii, să aducă bine în lume şi între oameni. Din vremuri vechi, colindele, datinile şi obiceiurile noastre de Crăciun au fost o adevărată şcoală de virtuţi morale, întărind simţămintele de frăţietate şi de bună înţelegere, spectacolul nostru reprezentând încă un pas în pregătirea sufletului pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, a spus preot profesor Gheorghe Smerea, director al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”.

 

Sărbătoarea bobocilor franciscani (+foto: Sarbatoarea bobocilor franciscani.jpg)

 

Bobocii Liceului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” au avut posibilitatea de a-şi demonstra talentul şi abilităţile joi, 27 noiembrie, în cadrul unui eveniment în premieră pentru liceul lor. Festivitatea bobocilor franciscani”, varianta „Balului bobocilor” din liceele laice, adaptată la rigorile unui liceu teologic, s-a dovedit a fi un succes şi are toate şansele de a deveni o tradiţie a şcolii.

Pe scenă, 13 elevi din clasa a IX-a, şi-au prezentat dorinţele şi aşteptările de la anii de liceu, dar şi calităţile de actor, de cântăreţ sau abilităţile sportive. Probele pe care le-au avut de trecut au fost variate şi au început cu o prezentare a lor şi a motivaţiei care i-a determinat să aleagă acest liceu. A urmat apoi o probă de cultură generală, urmată de o demonstraţie a talentului artistic.

Premiul de excelenţă a fost acordat lui Paul Balint, elev în clasa a IX-a B, ceilalţi laureaţi fiind, în ordine: Cornelius Lucaci, Narcis Miclăuş, Daniel Ciobanu. Juriul a fost format din preotul Cristian Sociu, directorul Liceului Teologic Franciscan, preşedintele juriului, preot Eugen Răchiteanu şi profesorii Maria Cârjan şi Ioan Dămoc. Spectacolul a fost pregătit de elevi împreună cu diriginţii Monica Grosu şi Aurelia Balaşcă.

 

Grupaj de Cosette ZANOCEA