A venit vremea!

21 octombrie 2023 va fi, fără îndoială, o dată importantă pentru Sindicatul din Învăţământ Neamţ. În această zi se va desfăşura, la Casa Culturii din Târgu Neamţ, cea de-a opta conferinţă a sindicatului. În cadrul conferinţei se va prezenta, sub forma unui raport, activitatea sindicatului din ultimii cinci ani, în plan organizatoric, al acţiunilor revendicative sau în instanţă, pentru respectarea drepturilor legale ale membrilor de sindicat şi pentru înbunătăţirea serviciilor oferite de către sindicat membrilor săi. De asemenea, vor fi trecute în revistă preocupările pentru formarea profesională şi sindicală, iar comisia de cenzori va prezenta un raport asupra activităţii financiar-contabile.

La conferinţă vor fi prezenţi delegaţii grupelor sindicale din toate unităţile de învăţământ ale judeţului Neamţ care vor analiza cele prezentate şi vor avea posibilitatea de a veni cu soluţii pentru înbunătăţirea activităţii viitoare.

De asemenea, se vor discuta propuneriile de modificare a statutului sindicatului şi vor fi validate candidaturile pentru noul Consiliu Judeţean, iar dintre membrii acestui organism vor fi aleşi preşedintele sindicatului, secretarul general şi vicepreşedinţii care vor forma noul Birou Operativ.

Consiliul Judeţean şi Biroul Operativ sunt organismele de conducere ce vor duce la îndeplinire hotărârile Conferinţei Judeţene şi vor pune în practică strategia sindicatului, aprobată de conferinţă.

Pentru mine, această a opta conferinţă reprezintă un moment de referinţă, deoarece nu mă voi mai regăsi printre candidaţii la funcţiile de conducere. A venit vremea, ca după peste treizeci de ani în slujba sindicatului să las în prim plan alţi colegi care, cu forţe mai proaspete, vor şti, cu siguranţă să menţină sindicatul unit şi să apere cum se cuvine drepturile şi interesele membrilor de sindicat.

Sigur nu este uşor, dar trebuie să realizez că timpul nu iartă pe nimeni şi că alţi colegi vor reuşi să facă lucrurile mai bine.

Peste treizeci de ani am fost lider de şcoală, membru în Consiliul Judeţean şi Biroul Operativ, iar în anul 2008 am devenit preşedintele Sindicatului din Învăţământ Neamţ. De asemenea, în anumite perioade de timp, am făcut parte din organismele de conducere ale Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi ale Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România. Mulţumesc oamenilor care au apreciat activitatea mea şi au găsit de cuviinţă că merit să fiu promovat. Le mulţumesc mentorilor mei: regretatul Florin Florescu, preşedintele fondator al Sindicatului din Învăţământ Neamţ, domnul Aurel Cornea, preşedintele de onoare al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, domnul Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România şi altor oameni deosebiţi de la care am învăţat multe lucruri despre cum să apărăm cât mai bine interesele membrilor pe care îi reprezentăm. De la aceştia am învăţat să fiu devotat, să mă implic fără rezerve în activitatea sindicală, care de multe ori s-a transformat în luptă sindicală şi de asemenea, să ascult şi să înţeleg necazurile oamenilor şi să găsesc rezolvări. Am mai învăţat că împreună suntem puternici şi am promovat, permanent, valorile fundamentale ale mişcării sindicale: Unitatea şi Solidaritatea.

Tot ceea ce am învăţat şi am acumulat ca experienţă, am împărtăşit colegilor mei din conducerea sindicatului, cărora le mulţumesc că mi-au fost alături, am format o adevărată echipă şi împreună am realizat multe lucruri bune. Din acest punct de vedere sunt liniştit. În urma mea rămân mulţi colegi devotaţi şi implicaţi, deci sindicatul rămâne pe mâini bune. Iar eu, când va fi nevoie, le voi fi aproape.

Multă vreme am împletit activitatea sindicală cu activitatea profesională, dar în ultimii ani m-am dedicat numai activităţii sindicale.

Privind în urmă, retrăiesc cu emoţie, începuturile cu bâlbâielile inerente depăşite prin dârzenie şi conştientizarea că avem o datorie de îndeplinit. Cu aceeaşi emoţie, retrăiesc momentele dificile de cumpănă din activitatea mea, dar şi bucuria izbânzilor obţinute alături de colegii mei.

A fost greu, a fost frumos şi dacă ar fi posibil nu aş ezita să iau totul de la capăt.

Profesor, Gabriel PLOSCĂ

Preşedintele Sindicatului din Învăţământ Neamţ