Dialogul social în pandemie şi digitalizarea

În perioada 26-29 mai, la Căciulata a avut loc seminarul internaţional EZA (Centrul European de Informare a Muncitorilor) cu tema „Dialogul social în pandemie şi digitalizarea”, organizat de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România.

La eveniment au participat sindicalişti din Slovacia, Spania, Bulgaria, România şi Republica Moldova, având drept scop efectuarea unei analize privind consecinţele şi efectele produse de pandemie în desfăşurarea dialogului social.

Seminarul a fost moderat de profesorul Ioan Leon Naroşi, şeful Departamentului Educaţie-Formare al CSDR. Prezent la activitate a fost şi preşedintele CSDR, Iacob Baciu, care a subliniat importanţa seminarului pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea stabilităţii şi eficienţei dialogului social în timpul unor crize, cum a fost cea pandemică.

În intervenţiile lor vorbitorii au arătat că pandemia a constituit un motiv serios de schimbare a strategiei sindicatelor. Întrunirile s-au ţinut online, protestele au fost anulate prin restricţii. Unicul instrument a rămas dialogul social, dar de cele mai multe ori, guvernele doar au mimat acest dialog.

Iar impedimentul cel mai mare al activităţii sindicatelor a fost imposibilitatea de a se uni şi a înainta revendicări comune, valorificând iniţiativele individuale ale membrilor fiecărei organizaţii. În concluzie, dialogul social a regresat foarte mult, lucru de care guvernele au profitat din plin.

Exemplele aduse din diferite ţări sunt aceleaşi: guvernele nu au fost pregătite pentru o criză de asemenea amplitudine şi nu au avut o strategie clară de acţiune pentru a-şi ajuta cetăţenii. Iar digitalizarea metodelor de acţiune, chiar dacă este un fenomen benefic, nu poate înlocui interacţiunea umană. Drept care reacţia Sindicatelor, chiar dacă s-a ajuns la protestele stradale, şi-a pierdut din amploare şi din eficienţă.

 Ana CIMPOIEŞU,

 preşedinte CR Hănceşti al FSEŞ

P. S. Faptul că Oltul mi-i drag şi am fost bucuroasă să îl revăd, este de la sine înţeles…