Conferinţa de lucru a FSLI, desfăşurată la Piatra Neamţ, în perioada 30 martie – 1 aprilie 2017, s-a constituit într-un schimb de experienţă oarecum inedit, fiind adresat contabililor şi comisiilor de cenzori care funcţionează pe lângă organizaţiile sindicale din învăţământ. Au participat peste 40 de invitaţi, atât din judeţele limitrofe: Bacău, Iaşi, Suceava, cât şi din cele mai îndepărtate: Constanţa, Călăraşi, Maramureş, precum şi lideri de sindicat din învăţământul nemţean.
Violeta Amariei, preşedinta Alianţei „Gh. Asachi” Iaşi, ne-a mărturisit că a venit la convocarea Sindicatului din Învăţământ Neamţ pentru a afla noutăţile din legislaţia financiară şi pentru a le aprofunda cu ajutorul specialiştilor: „Normativele sunt într-o veşnică schimbare, atât cele din legislaţia financiară, cât şi cele din legislaţia muncii. Noi ştim, în mare, care sunt acestea dar vrem să le aprofundăm cu ajutorul specialiştilor. Dacă ar fi să discutăm despre problemele pe care le întâmpinăm, mai ales în ce priveşte legislaţia în educaţie, ceea ce ne deranjează e tocmai faptul că se schimbă foarte des şi niciodată nu ştim pe ce termen se va aplica. Noi vrem să fie legi cât de cât stabile. Nouă, celor mici, ni se spune mereu că legea trebuie aplicată, fie ea bună, rea, pe când guvernanţii nu o aplică. Tot timpul au ba o ordonanţă, ba o hotărâre de guvern şi abrogă anumite legi care, pentru noi, ar fi benefice. De aceea, încercăm ca aceste legi să fie aplicate şi eventual, unde întâmpinăm greutăţi, să fie modificate”.
Dar întâlnirea de lucru desfăşurată la Piatra-Neamţ a prezentat, se pare, mai mult interes din partea liderilor de sindicat din ţară decât a celor direct vizaţi de temele puse în discuţie, fapt remarcat şi „taxat” de domnul George Adrian Purcaru, preşedinte al Sindicatului Liber din Învăţământ, Bacău: „Regretul meu este că, la această manifestare, nu au fost prezenţi mai mulţi cenzori ai sindicatelor din ţară, cei care sunt responsabili cu ce înseamnă verificarea legalităţii activităţii economico-financiare a sindicatului. Pentru mine a fost o experienţă interesantă, prima la care s-au clarificat lucruri foarte importante pentru activitatea noastră. Mi-aş dori să urmeze şi alte întruniri de acest calibru, pentru că doar aşa putem învăţa unii de la alţii şi de la specialiştii în domeniu”.
În opinia domnului Mitică Iosif, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, ceea ce se întâmplă în ţară se poate numi „anti-reformă” sau „pseudo-reformă”: „Spun asta pentru că este o reformă pe care nimeni nu a dorit să o ducă până la capăt. Am avut, până acum, peste 20 de miniştri ai Educaţiei şi, dacă facem o împărţire la anii care au trecut din 1989, vom vedea că aproape nimeni nu a dus mandatul până la capăt, ceea ce înseamnă că aproape nimeni nu a reuşit să ducă o idee legată de învăţământul românesc până la final. Din câte am înţeles de la actualul ministru, undeva în octombrie există şansa să avem o nouă Lege a Educaţiei. Eu sunt total împotriva unei astfel de abordări; este o lege atât de importantă încât ar trebui discutată cel puţin 3-4 ani de zile, astfel încât la finalul acestei perioade de discuţii şi dezbateri să poată rezulta o lege pe care să o putem aplica măcar pe o perioadă de 15 ani”.
De asemenea, legislaţia în domeniul financiar-contabil preocupă sindicatele în cele mai mici detalii pentru că acestea doresc transparenţă şi corectitudine în cheltuirea banilor sindicaliştilor. Printre adepţii ideii se numără şi Geani Leonte, preşedinte al Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, vicepreşedinte al FSLI, care a venit la Piatra-Neamţ cu un optimism temperat, dar încrezător în eficienţa întâlnirii: „Sperăm ca rezultatele acestui schimb de experienţă să fie cât se poate de benefice. Sperăm că vom găsi lămuriri în problemele pe care le întâmpinăm şi mai sperăm ca acest gen de acţiune va continua şi ceea ce se întâmplă la Piatra-Neamţ este prima întâlnire anuală a contabililor, cenzorilor şi secretarilor. Suntem aici să învăţăm şi sperăm că vom găsi o modalitate unitară de aplicare a activităţii de secretariat şi de contabilitate”.
Aurel Bogatu, preşedinte al Sindicatului Liber Învăţământ din Judeţul Călăraşi, vicepreşedinte FSLI, se declară dublu încântat de realizarea primului schimb de experienţă adresat contabililor şi cenzorilor şi subliniază că se numără printre iniţiatorii acestui proiect: „Mă bucur că a fost iniţiativa mea, apoi sunt încântat că am găsit înţelegere şi deschidere la colegul, prietenul meu Gabriel Ploscă. Acum câţiva ani i-am înaintat această propunere şi am găsit terenul propice. Acest schimb de experienţă este, dacă vreţi, o recunoaştere a colegilor care asigură partea economică, materială a organizaţiilor din ţară, respectiv contabilii şi cenzorii, o activitate de altfel esenţială pentru buna funcţionare a organizaţiilor judeţene”.
Ioana Petreuş, preşedinta Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş, se numără printre cei care au insistat, ani la rând, pentru materializarea unei astfel de întâlniri de profil şi a primit cu bucurie vestea că se va concretiza la Piatra-Neamţ: „Consider că întâlnirea este fructuoasă din toate punctele de vedere, avem multe lucruri de învăţat. Nu ştiu dacă până la urmă va fi o practică unitară la nivel de federaţie – dar, dacă se va hotărâ asta, va fi un lucru benefic. Noi ne bazăm pe contabilii noştri că fac ceea ce este bine. Vrem să fim în legalitate, mai ales că din acest an, 2017, după cum s-a spus aici, va veni şi ANAF-ul în control la sindicate. Ne dorim, şi pe mai departe, transparenţă şi corectitudine”.
Daniela-Viorica Vintilescu, secretar executiv al Sindicatului Liber Învăţământ din Judeţul Călăraşi, a tras concluzia zilei de dezbateri: „Constatăm că, deşi niciodată nu s-au discutat aceste teme, mulţi au înţeles acelaşi lucru din lege şi aplicăm la fel, însă alţii au interpretat în alt fel. Şi de aceea cred că se impune ca, la nivel de Federaţie, să se facă un manual, să se emită o serie de proceduri specifice pe care apoi fiecare asociaţie să şi le însuşească. Pentru că nu suntem la bază economişti sau jurişti. Şi în ultimul timp, cât am studiat şi eu legile, pot spune că am constatat că logica mea matematică nu se înscrie întotdeauna pe logica legislaţiei”.
Programul manifestării, propus de preşedintele FSLI Neamţ, Gabriel Ploscă, a fost apreciat de cei prezenţi la reuniune şi pentru faptul că au fost împletite armonios momentele de dezbateri din cursul zilei, cu pauze în care au fost prezentate momente muzicale asigurate de artiştii Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamţ. Invitaţii au putut vizita de asemenea câteva mănăstiri şi obiective turistice, dintre care nu au lipsit Cetatea Neamţului şi Casa Memorială „Ion Creangă” de la Humuleşti. Aici, conform bunei tradiţii a locului, oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de copilaşi din ansamblul „Şezătoarea” al Liceului Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau” din Vânători. Apoi, am putut urmări împreună un excelent program artistic realizat sub bagheta prof. Angelica Iateşen, o adevărată profesionistă a artelor spectacolului.
În final, putem conchide că schimbul de experienţă şi bune practici de la Piatra-Neamţ şi-a atins scopul, atât prin concluziile lucrărilor cât şi prin lansarea unor idei de perspectivă privind optimizarea muncii în acest compartiment. De asemenea, nemţenii şi-au demonstrat încă o dată talentul de gazde, atât prin propunerea unui program riguros respectat, cât şi prin căldura şi disponibilitatea devenite deja atribute recunoscute ale sindicaliştilor din învăţământul nemţean.
Gianina NICORESCU