Feerie de Crăciun: Recital Anda-Louise Bogza

În noianul manifestărilor dedicate Sărbătorilor de iarnă, un loc aparte l-a ocupat Recitalul susţinut pe 19 decembrie 2023, în Sala Rotonda a Teatrului Tineretului, de solista Anda-Louise Bogza, acompaniată la pian de conf. univ. dr. Mihaela Spiridon.

Născută la Piatra-Neamţ, cetăţean de onoare al oraşului natal, Anda-Louise Bogza revine întotdeauna încărcată de bucurie şi emoţie în faţa publicului pietrean, pe care îl preţuieşte în mod deosebit. După propriile mărturisiri locurile natale sunt pentru mine tărâmuri sacre, mai ales că aici am fost ocrotită de frumoasa şi draga mea mamă, profesoara Zenobia Bogza.

 Anda-Louise Bogza este de mulţi ani un nume de rezonanţă internaţională, fiind protagonista unei cariere strălucite, artista cântând pe scene cunoscute din Europa, Asia şi America. A studiat la Liceul „George Enescu” din Bucureşti şi apoi la Academia de Muzica din Praga (pian, clavecin şi canto), debutând la Opera de Stat şi Teatrul Naţional din Praga, unde este angajată ca primsolistă. Remarcabile succese au fost spectacolele cu rolurile Aida, Tosca, Leonora, la Operele de Stat din Viena, Berlin, Dresda, Praga, Roma, Leipzig, Brussel, Tel Aviv, Tokio, Paris sau Festivalul Arena di Verona.

Personalitate muzicală emblematică a oraşului Piatra-Neamţ, Mihaela Spiridon, care a asigurat cu profesionalism acompaniamentul pianistic, este doctor în Interpretare muzicală, conferenţiar universitar al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. A susţinut numeroase concerte atât în România, cât şi în Italia, Belgia, Elveţia, Slovacia, Bulgaria, Germania. Este iniţiatoarea şi fondatoarea Concursului Internaţional de Pian „Carl Czerny”, a Concursului Internaţional de Vioară „Ion Voicu” şi, în calitate de director artistic, coordonează programul Festivalului Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”.

Dacă revenim la recitalul din data de 19 decembrie, putem spune că cele două protagoniste, prin interpretările lor, au creat o atmosferă de sărbătoare, totul ridicându-se la o ţinută artistică specială, pe care publicul a savurat-o clipă de clipă. La reuşita spectacolului au contribuit şi actorii Elena Popa şi Mircea Postelnicu, care au completat sensibil evoluţiile muzicale cu versuri de Liliana Ursu şi Rainer Maria Rilke.

Spectactacolul a debutat cu Habanera din opera Carmen de George Bizet, urmată de o bijuterie de arie din opera Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea. După un intermezzo de poezie, ne-am adâncit într-un periplu romantic, prin intermediul a două piese de Robert Schumann (Widmung) şi Franz Schubert (Seligkeit).

S-a trecut apoi la piese celebre de Crăciun din repertoriul internaţional care, prin interpretarea distinsă şi graţioasă, ne-au făcut din nou să vibrăm de emoţie: Adeste Fideles, Ave Maria, Amazing Grace, Les anges dans nos campagnes, White Christmas.

Partea a doua a spectacolului a fost dedicată colindelor româneşti: Domnul Sfânt (Tiberiu Brediceanu); Iată vin colindători; O, ce veste minunată! (Gheorghe Dima); O brad frumos! Cum publicul a răsplătit cu aplauze puternice aceste evoluţii, după ce a intonat împreună cu solista, Anda-Louise Bogza i-a mai oferit două nestemate muzicale şi anume: O mio babbino caro (Puccini) şi Crai Nou (Ciprian Porumbescu).

Totul s-a încheiat cu „şlagărul” Noapte de vis  – o feerie care ne-a ajutat, să ne îmbrăcăm sufletul în straie de sărbătoare. Mulţumim solistei Anda-Louise Bogza pentru acest Recital de Crăciun care a intrat deja în tradiţia oraşului nostru, pentru dăruirea cu care ne cântă şi încântă, pentru dragostea cu care ne împărtăşeşte din talentul său. Şi o aşteptăm mereu cu tot dragul în oraşul Piatra-Neamţ.

Gianina BURUIANĂ