Spectacolul şi Regia de operă – Lansare de carte – lector univ. dr. Ligia Ghilea Nichitean

Academia Naţională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ ne-a oferit miercuri 20 martie a.c. o nouă surpriză, prin intermediul lansării volumului „Spectacolul şi Regia de operă”, conceput de lector univ. dr. Ligia Ghilea Nichitean, cadru didactic la această instituţie. Născută în anul 1984, autoarea a avut un parcurs muzical amprentat şi de faptul că provine dintr-o familie de muzicieni. A absolvit Liceul de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj-Napoca, secţia pian principal iar după încheierea cursurilor de licenţă în cadrul Academiei Naţionale de Muzică Gheorghe Dima, specializarea artele spectacolului şi canto, a urmat studiile de masterat. Anul 2013 a sosit cu obţinerea titlului de doctor în muzică, în urma susţinerii tezei intitulate Relaţia dintre muzică şi imagine în regia contemporană de operă. Activitatea artistică până în prezent cuprinde realizarea spectacolelor: Bărbierul din Sevilla, Nabucco, The Piano Teacher, Nunta lui Figaro, Don Pasquale, Capra cu trei iezi, Hansel şi Grettel, Cosi fan Tutte, Flautul fermecat, La Boheme, Don Giovanni. De asemenea, în anul 2020 a absolvit şi secţia Canto principal, tot în cadrul Academiei Naţionale de Muzică Gheorghe Dima.

La formarea ca regizor de operă a contribuit şi colaborarea cu maeştrii Hermann Keckeis şi Karoline Gruber – profesori universitari la Mozarteum Universität din Salzburg şi cu maestrul Ionel Pantea, profesor doctor la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Luxemburg. Un pas important în cariera profesională s-a concretizat prin colaborarea cu o agenţie privată de operă, primul spectacol montat ca regizor fiind Nabucco de Verdi. Alt aspect de referinţă îl reprezintă iniţierea ansamblului de muzică de cameră Trio TRiLL (sopran, vioară şi pian), cu care a susţinut concerte pe diferite scene din ţară.

În legătură cu lansarea volumului „Spectacolul şi Regia de operă”, care a avut loc la Sala Cupolă a Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”, autoarea mărturiseşte de la început că a demarat această lucrare din dorinţa de a exploata transformările vizuale ale dramaturgiei muzicale trecute prin filtrul sinestezic şi imaginativ al unui regizor, dar şi etapele care concură la materializarea scenică a subiectului tratat. Prin lărgirea ariei de cercetare am considerat ca fiind necesară exploatarea fenomenului reprezentaţiei încă din cele mai vechi timpuri ale formării societăţii umane, când spectacolul se îmbina cu ritualul şi misterul, conlucrând la evidenţierea ipotezelor ce stau la baza reprezentaţiei – a declarat mai apoi Ligia Ghilea Nichitean.

Evenimentul a fost moderat de către directorul instituţiei, conf. univ. dr. Constantin Andrei care a formulat aprecieri valoroase referitoare la conţinutul şi utilitatea cărţii: Principalul scop al lucrării a fost susţinerea mesajelor exploatate în spectacolul de operă şi diversitatea exprimării acestora prin modalităţi variate de abordări scenice care să redea cât mai fidel idealul stărilor, ideilor şi mesajelor compozitorilor de operă. Trebuie precizat că obiectivul a fost de a aduce în atenţie noutăţile care vizează descifrarea mesajelor transmise prin intermediul partiturii. În aceeaşi manieră a perspectivei cronologice s-a organizat şi structura lucrării într-o desfăşurare logică a capitolelor, de la datele istorice la destinul regizorului şi, nu în cele din urmă, la analizele personale asupra unor opere montate.

Am văzut la acest eveniment, în persoana protagonistei, o tânără şi distinsă muziciană dominată de ambiţia de a se autodepăşi, preocupată de perfecţionarea profesională, calităţi pe care le-a dovedit şi în partea a doua a serii, când, alături de colegii de la Trio TRiLL a susţinut un recital care a entuziasmat publicul prezent. În anul 2015 a luat naştere Trio TRiLL, din dorinţa a trei prieteni şi cadre didactice ale Extensiei Piatra-Neamţ a Academiei Naţionale de Muzică Gheorghe Dima, de a activa în afara domeniului lor de specializare, pentru a se bucura de muzică direct, ca interpreţi. Este vorba despre un compozitor – Tudor Feraru, un dirijor – Rodica Trandafir şi un regizor – Ligia Ghilea Nichitean. De-a lungul anilor formaţia a evoluat atât în formulă originală, dar şi în varianta alternativă – TRiLL – având-o ca pianistă pe Ligia Ghilea, merituoasa mamă a autoarei volumului. Printre recitalurile susţinute se numără cele de pe scene din Piatra-Neamţ, Oneşti sub patronajul academicianului Mihail Şora, Cluj-Napoca, dar şi un micro concert susţinut la domeniul Regal Săvârşin, la invitaţia Casei Regale a României.

 Repertoriul pe care l-am audiat a fost unul variat şi extrem de melodios, cuprinzând lucrări din perioada barocului până la piese contemporane aranjate special pentru formula pian, vioară şi voce. A fost o adevărată încântare! Am plecat de acolo gândindu-mă că parcă Dumnezeu este nedrept câteodată înzestrându-i pe unii cu toate harurile… Ferice de Ligia Ghilea-Nichitean!

Gianina BURUIANĂ