„Pictura este poezia care mai degrabă se vede decât se simte, iar poezia este pictura care se simte, mai degrabă care se vede”, spunea Leonardo da Vinci. Artista basarabeană Galina Vieru, care a dus casele văruite şi iile bunicilor în inimile europenilor, combină memorabil cele două arte-surori. Este cunoscută pe ambele maluri ale Prutului, mai ales pentru nuanţa de albastru din creaţiile sale, cunoscut ca „albastru de Galina Vieru”.
„În ultimul deceniu, reflect foarte mult în pictură tematica arhitecturii vernaculare, acel albastru al regiunii Orheiului, al zonei de centru a ţării de unde mă trag şi eu, acele praguri ale aşteptării, acele cuiburi de oameni, multe dintre care, din păcate, rămase fără stăpân. Consider că arhitectura vernaculară (casele construite fără arhitect) este de o frumuseţe rară şi ar trebui să atragă nu doar turişti dar şi pe noi, ca naţiune, să ne cunoaştem adâncurile ei, toate simbolurile pe care le foloseau generaţiile buneilor noştri pe casele lor, mesajele pe care le transmit în timp. Misiunea mea prin cultură este de a aduce toate aceste simboluri ale arhitecturii vernaculare în prezent şi poate a activa această poftă de case albastre pentru viitor.”
„Cea mai mare realizare a unui artist cred că este faptul de a se simţi întotdeauna sincer cu sine însuşi. Pe noi foarte uşor ne modelează mediul ambiant, părerile exterioare, tot ceea ce se întâmplă. Suntem ca nişte bucăţi de metal maleabil şi ne dăm uşor modelaţi. Dar când reuşeşti să aşterni pe pânză ceea ce ai în interior, fără a simţi această influenţă, este o mare realizare pentru un om de creaţie. Ei sunt foarte sensibili la toate, inclusiv la cuvintele din jur. Astăzi, mă bucur că m-am ascultat pe mine şi am continuat cu arhitectura vernaculară şi simt rezultate.”
În anul 2023, pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, a vernisat o expoziţie dedicată cămăşilor tradiţionale româneşti incluse în patrimoniul imaterial UNESCO, la Bruxelles, cu numele simbolic „Rădăcini”. Expoziţiile în străinătate au menirea să transmită oamenilor din Uniunea Europeană lucrurile cu care Republica Moldova se mândreşte, spune artista.
„Expoziţia de la Bruxelles, sau altele precum cea de la Institutul Cultural Român, sau sediul ONU de la Viena, sau la Consiliul Europei de la Strasbourg, simt şi responsabilitatea unui activist civic, de a povesti nu doar prin cultură, ci şi verbal, cine suntem noi, de unde venim şi încotro mergem. Mai ales acum trebuie să ştim şi să fim foarte determinaţi încotro mergem, la referendumul din toamnă, dar şi în general.
Aş vrea să fim cunoscuţi ca ţara care a pictat un miliard de tablouri, sau a scris un miliard de piese bune… sau nu ştiu, a făcut ceva foarte frumos. Europenii sunt foarte deschişi pentru noi, vor să ne cunoască şi cred că pictura, poezia, arta şi cultura în general sunt cele mai bune cărţi de vizită ale unei naţiuni.”
Galina Vieru este o talentată şi bine cunoscută pictoriţă şi poetă de la Chişinău, cu multe expoziţii personale şi colective la activ, în Republica Moldova şi peste hotare.
A făcut studii la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, facultatea „Arte Plastice şi Design”, specialitatea „Arta decorativă”. A predat pictura la un liceu din Chişinău, în prezent este un artist liber profesionist.
(N. R. – sursa Radiochisinau.md)
Red.