Artă şi pasiune – „Bucăţi de suflet”, la Sestri Art Gallery

O interesantă expoziţie colectivă, sub genericul „Bucăţi de suflet”, s-a deschis pe 4 iulie 2024, la Sestri Art Gallery. Criticul grupului a fost Antonia Obrocea, absolventă a Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, şefă de promoţie, specializarea artă decorativă, 2024, iar participanţi: pictoriţele Marcela Popescu, Ecaterina Ganea, Luminiţa Mamina şi artistul fotograf Florin Mihai. Pentru cei patru creatori arta răspunde unei necesităţi interioare a omului de a se manifesta în existenţă.

„Mi-a plăcut un citat din Paulo Coehlo: Dacă eşti capabil să percepi frumosul, e, doar, pentru că îl porţi în suflet. Astăzi ne-am reunit patru iubitori de frumos şi vă prezentăm o expoziţie cu lucrări interesante, de stiluri şi tehnici diferite, care vă spune multe despre autorii ce cu emoţie au abordat subiecte dragi lor. Referitor la lucrările mele, poate, unii se întreabă de ce flori, predominant flori. Vă voi răspunde simplu, pentru că ele îmi transmit acel fior creativ, care mă inspiră în demersul meu artistic. Le abordez în stil impresionist, deoarece mă reprezintă. Am expus câteva peisaje de toamnă şi câteva lucrări abstracte pe care le-am realizat în tehnici diferite şi cu aplicaţii de foiţă de aur”, a spus Marcela Popescu.

„Au trecut trei ani de când am început să frecventez cursurile Şcolii Populare de Artă din Piatra-Neamţ, cursuri pe care le-am absolvit anul acesta la clasa profesorului Cristian Bistriceanu. Lucrările mele sunt în pastel şi culori acrilice şi doar foarte puţine în ulei. Mulţumesc pentru invitaţie doamnei doctor Ecaterina Ganea şi fiului său Mihai Bogdan Ganea. Sper ca toţi cei care privesc lucrările noastre să plece cu puţină bucurie în suflet. Pentru că şi noi, cei care expunem aici, am pus părticele din fiinţa noastră în aceste lucrări”, a declarat Luminiţa Mamina.

„Am început să pictez acum trei ani, din dorinţa de a crea şi de a trăi frumosul. Sunt atrasă de artă, iar acum am privilegiul de a aloca mai mult timp acestei chemări lăuntrice. Primii paşi i-am făcut în cadrul Şcolii Populare de Artă. În acest parcurs al devenirii artistice îi am maeştrii pe cei cu care rezonez: Cézanne, J.M.W. Turner, Luchian, Parizescu, Steriade. Mă inspir din lucrări pe care mi-ar plăcea să le am în colecţia personală, reuşind prin trudă şi exerciţiu plastic să mă aduc mai aproape de personalitatea mea artistică”, a menţionat dr. Ecaterina Ganea, curatorul expoziţiei şi moderatorul întâlnirii.

„Lucrările mele au ca temă principală oraşul nostru Piatra-Neamţ, iar în particular, detalii de arhitectură ale Curţii Domneşti. Pentru lucrările mele încep de la imagini realizate în locul respectiv şi folosesc tehnici specifice fotografiei şi picturii. Mereu pornesc de la fotografii alb-negru. Pentru mine, oraşul în care m-am născut înseamnă mult şi rămâne o sursă constantă de inspiraţie. Chiar o simplă raza de lumină ce cade pe un colţ de stradă poate fi un pretext pentru o lucrare”, a subliniat Florin Mihai.

Despre oferta de pe simeze a vorbit cu emoţie Antonia Obrocea, cea mai tânără dintre nepoţii artistei Marcela Popescu, dovedind maturitate, o bună asimilare a limbajului critic, echilibru şi bun-simţ: Nu se poate reda exact pe hârtie ce se întâmplă pe suprafaţa unei pânze. Comentatorul unei opere de artă se află într-o poziţie similară cu cea a unui traducător, care încearcă să transpună într-o altă limbă sensurile, ritmurile şi jocurile de lumină şi umbră. Totuşi, un bun traducător poate reda impresia generală şi starea emoţională

Reamintindu-ne cu umor butada pictorului Paul Klee „Cea mai dificilă etapă în realizarea unui tablou este explicarea lui”, Antonia Obrocea a intrat cu aplomb şi competenţă în dificilul rol de „traducător al tablourilor”: Tabloul „Simfonia macilor” (semnat de bunica Marcela Popescu) creează o atmosferă de calm şi intimitate, ca şi cum ar fi însoţit de acordurile unei viori. Imaginea evocă un colţişor de studiu al unui violonist pasionat de artă, care, într-o scurtă pauză de cafea, admiră macii proaspeţi din grădină.

În ceea ce priveşte noii artişti pe care i-am întâlnit, tabloul „Turnul Curţii Domneşti” de Florin Mihai mă duce cu gândul la o plimbare în căutarea inspiraţiei prin centrul oraşului, până la Curtea Domnească. Această lucrare juxtapune două suprafeţe de culori diferite, creând o atmosferă de visare cu ochii deschişi asupra peisajului nemţean. Abordarea sa inedită în ceea ce priveşte grafica şi culoarea face ca acest tablou să fie deosebit de captivant.

Tabloul „Apus de soare” al Luminiţei Mamina este un peisaj maritim ce emană linişte şi pace în faţa răsăritului/ apusului de soare. Atmosfera relativ rece a peisajului este încălzită de lumina blândă a soarelui, care se strecoară printre spaţiile cu vegetaţie. Această scenă liniştită te invită la o călătorie cu barca în mijlocul valurilor calmante ale apei.

Lucrarea doamnei Ecaterina Ganea, de asemenea, oferă o experienţă vibrantă. Pictura „Strada” prezintă o citadină unde veselia culorilor predomină. Peisajul urban, viu colorat, te conduce pe cărările unui oraş plin de viaţă, invitându-te să contempli o lume în care culoarea triumfă asupra griului cotidian, şi dezvăluie misterele ascunse în spatele fiecărei ferestre.

Evenimentul a cuprins şi un moment de forţă poetică susţinut de psihologul Andreea Marin Bălan care a fost răsplătit, binemeritat, cu aplauze generoase de numerosul public prezent la Sestri Art Gallery. Expoziţia „Bucăţi de suflet” este cu vânzare şi va fi deschisă până la începutul lunii august.

Violeta MOŞU