La jumătatea lunii noiembrie, Simezele Sălii Cupola au găzduit, în organizarea Asociaţiei Culturale „Arte.Ro” (preşedinte, prof. Cristina Petrariu), o expoziţie de ilustraţie de carte pentru copii cu un deosebit caracter spiritual: „Călăuza de duminică”, a tinererelor artiste Ana-Maria Lemnaru (căs. Calistru), grafician, ilustrator şi Andreea Lemnaru, pictor iconar şi ilustrator. Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu”, Palatul Copiilor şi Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ.
Volumul care cuprinde aceste remarcabile ilustraţii, „Sfânta Liturghie pentru copii. Călăuza de duminică”, a fost tipărit cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Editura Doxologia din Iaşi, în 2020. A doua ediţie, revizuită, a apărut în cursul acestui an.
Vernisajul expoziţiei a avut loc pe16 noiembrie 2023, în prezenţa invitatului special, monahul Filotheu Bălan, de la Mănăstirea Petru Vodă, care a împărtăşit celor prezenţi un însufleţitor cuvânt de folos. Evenimentul s-a desfăşurat într-o atmosferă de bucurie, iar sala a fost neîncăpătoare. „Aceasta este o carte-eveniment care nu ar trebui să lipsească din casele şi din sufletele dumneavoastră. Este o carte la care eu am visat din momentul în care m-am apropiat de credinţă şi am început să cunosc ce este rugăciunea, ce sunt slujbele bisericii, ce înseamnă tainele bisericii şi mi-aş fi dorit când eram copil să fi avut şi eu o astfel de carte, ca să pot înţelege prin imagini ceea ce, de foarte multe ori, cuvintele nu pot reda. Cartea aceasta este un monument de trăire, nu doar un monument artistic…”, a transmis Părintele Filotheu Bălan.
„Îi mulţumesc Părintelui Filotheu Bălan pentru că a acceptat invitaţia noastră. Prezenţa Sfinţiei Sale înseamnă foarte mult pentru noi. Părintele este specializat în patristică, în filocalie, în muzică bizantină, psaltică, în foarte multe domenii care ţin de duhovnicie, de spiritualitate. Cartea este o o bijuterie. Şi aşa cum lumina nu are ce căuta sub obroc, nici această carte nu trebuie să stea pe nişte rafturi în librării. Lucrările expuse pe simeze reprezintă ilustraţiile în fotocopie, mărite, ale cărţii. Ilustraţiile originale, realizate în acuarelă, redau şi explică grafic, cu mare măiestrie şi rafinament tehnic şi conceptual, momentele Sfintei Liturghii, completând vizual textul din Liturghier şi tipicul ritualului ortodox duminical”, a subliniat prof. Cristina Petrariu, preşedintele Asociaţiei Culturale „Arte.Ro”.
Ilustratoarele volumului sunt membre ale Asociaţiei Culturale „Arte.Ro” încă de la înfiinţare (2010), având merite deosebite în domeniul artistico-plastic. Ana-Maria Lemnaru este licenţiată a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Arte Vizuale, Secţia Grafică. Este doctor în arte vizuale. Începând cu acest an şcolar, este şi profesor titular al Liceului de Arte „Victor Brauner”, secţia Arte decorative. Andreea Lemnaru este absolventă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Iaşi – specializarea Arta Sacră. Gen de întâlnire între două mari domenii ale creaţiei artistice, cel literar şi cel plastic, ilustraţia de carte limpezeşte, îmbogăţeşte textul, copilul fiind ajutat să înţeleagă mai lesne firul povestirii.
„Ne bucurăm foarte mult pentru că am avut ocazia să găzduim acest eveniment. Totul în jurul nostru are un înţeles şi un rost, din fiecare lucru mărunt învăţăm şi ne dezvoltăm cunoaşterea pe care încercăm să o transmitem mai departe. Mulţumim tuturor pentru participare şi pentru frumoasele cuvinte adresate”, a spus prof. Mihaela Mereuţă, managerul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” Neamţ.
La final, toţi elevii participanţi au primit câte un exemplar al volumului „Sfânta Liturghie pentru copii. Călăuza de duminică” şi o cruce din lemn, sculptată manual de artistul Adrian Todirel.
Violeta MOŞU