EXPOZIŢII – Primăvara artelor, la Galeria de Artă „Lascăr Vorel”

Galeria de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamţ a găzduit, până la sfârşitul lunii martie, o nouă reuniune picturală, sub titulatura „Primăvara artelor”. Ştefan Potop, Lucian Gogu Craiu, Mircea Titus Romanescu, Dumitru Bezem, Radu Cristian Macavei, Petru Diaconu, Narcisa Stejeran, Carmen Cărbunariu, Mihai Agape, Oana Gavriliu, Ştefan Roşu, Ştefan Ioan Diaconu, Camelia Tănasă Rusu, Gheorghe Cuciureanu şi George Romila au fost autorii celor 36 de lucrări care şi-au găsit locurile pe simeze.

Avem foarte multe flori, n-a fost o temă impusă dar, iată că, independent, unii artişti au ales acest simbol al renaşterii, al purităţii, al feminităţii. Sigur, e un moment de bucurie vizuală, de bucurie a culorii, a declarat prof. Ştefan Potop, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Neamţ.

Începând cu 20 martie 2021, expoziţiile temporare de la Galeria de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamţ pot fi vizitate şi sâmbăta. Noul program este: 10:00-18:00 (luni-vineri) şi10:00-17:00 (sâmbăta).

Salonul de primăvară, la Muzeul de Artă din Roman

Recent, la Muzeul de Artă din Roman, a avut loc vernisajul expoziţiei colective „Salonul de primăvară”. Expoziţia se află la a noua ediţie şi este dedicată Zilei Municipiului Roman, cu ocazia împlinirii a 629 de ani de la prima atestare documentară. Participă 48 de artişti plastici din Bacău, Vaslui, Prahova, Braşov şi Neamţ.

De 9 ani încoace, aşa cum v-am obişnuit, Muzeul de Artă din Roman oferă romaşcanilor şi nu numai, în cinstea acestui eveniment, un Salon de primăvară. Dintr-un total de 220 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură am selectat 170. Le-am ales pe cele mai reprezentative pentru fiecare artist în parte şi pentru tematica salonului în sine. Domină floralul, peisajul, dar avem şi portrete şi fotografii. Este o expoziţie care prezintă universul sentimentelor şi trăirilor unor oameni frumoşi pe care-i felicit, a declarat Mihaela Ciobanu, custodele Muzeului de Artă din Roman.

Creaţiile artistice ale lui Radu Cristian Macavei, pe simezele Bibliotecii Judeţene

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ a găzduit expoziţia personală de pictură a artistului Radu Cristian Macavei, în Sala Cupola şi spaţiul expoziţional de la parterul corpului A, până la mijlocul lunii aprilie.

Plasticianul a absolvit în 1989 Facultatea de Artă a Universităţii „George Enescu” din Iaşi, Secţia Pictură. În anii studenţii l-a avut ca maestru pe reputatul pictor şi pedagog Dan Hatmanu.

A expus în ţară (Piatra-Neamţ, Botoşani, Galaţi, Iaşi) şi în străinătate (Belgia şi oraşele greceşti Salonic, Patras ori Atena) atât în colaborare cu alţi colegi de breaslă, cât şi în expoziţii personale.

În 1998 a fost distins cu Diploma de excelenţă la „Toamna veneţiană” (Venezia) şi cu Premiul al II-lea anul următor, la „Masks in Venice” în acelaşi oraş italian.

Despre personalitatea artistică a lui Radu Cristian Macavei, criticul de artă Valentin Ciucă a afirmat: un temperament frenetic şi o gesticulaţie abundentă asigură lucrărilor sale trasee mereu imprevizibile, spontane şi eclatante dependente doar de starea bună sau rea din momentul creaţiei. Traseele tuşelor grafice dominate de o fantezie debordantă, se ordonează totuşi în jurul unui semn prestabilit uneori sau aleatoriu. Impresia de compoziţie barocă, împinsă până la limita hazardului, asigură desenului voluptăţi demne de un temperament solar şi inventiv. Trebuie subliniat apetitul său creativ, Radu Macavei fiind permanent în dispoziţie de lucru. Cromatica este vie, uneori solară până la incandescenţă, dar şi, alteori, glacială şi eterică.

Mihai Nechita- Burculeţ, un pictor cu o remarcabilă unitate cromatică

Plasticianul ieşean Mihai Nechita-Burculeţ a revenit, după şase ani, pe simezele Galeriei de Artă „Lascăr Vorel”, cu o expoziţie retrospectivă. Potrivit propriei păreri, lucrările sale prezintă o combinaţie armonioasă de suprarealism, umor şi sentimente adânci. Este o expoziţie retrospectivă, unele lucrări sunt din anii ’80, altele sunt reluate, sunt lucrări pe care le-am făcut în timp. În total, prezint pietrenilor 46 de compoziţii, a mărturisit artistul.

E un fel de expoziţie de rezonanţe, rezonanţe cu toată istoria lor, sau cu multe fragmente, părţi, etape din istoria artelor, de la Vermeer şi până la suprarealişti. Totul, cumva, se repetă în cascadă până aici. Pictorul, la 70 de ani, nu mai pictează ca să mai construiască mult înainte. Cred că la 70 de ani poţi să spui tot ce ai acumulat, tot ce ştii şi tot ce poţi să dai. Este o expoziţie – dar în care poţi să-ţi aminteşti de tinereţe dar şi de maturitate, a spus criticul de artă Iulian Bucur.

În ciuda diversităţii de compoziţie, pictorul are o remarcabilă unitate cromatică, cu un galben citron până la galben crom stins cu umbre arse, în siene, în ocruri şi rar în orange sau vermillon. Un pictor inventiv, provocând mereu, jucându-se cu umbrele, tocmai pentru că ştie prea bine valoarea luminii, susţine dr. Lucian Strochi, critic de artă.

Pictorul Mihai Nechita-Burculeţ s-a născut la 5 februarie 1949 în satul Sârca, judetul Iaşi. Absolvent atât al Facultăţii de Arte Plastice din Iaşi, cât şi al Facultăţii de Muzeologie din Bucureşti, pictorul îşi desfăşoară din 1977 activitatea în oraşul Târgu Ocna.

Violeta MOŞU