„Poduri de culoare” între Tel Aviv şi Piatra-Neamţ

La Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a avut loc, la începutul lunii decembrie, vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică „Poduri de culoare” semnată de tineri artişti din Piatra-Neamţ şi Israel.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 05-ap216-foto2.jpg

Proiectul, organizat de ICR Tel Aviv în colaborare cu Asociaţia Culturală Arte.Ro, Primăria şi Palatul Copiilor din Piatra-Neamţ, reuneşte o serie de lucrări care fac referire la oraşul de la poalele Petricicăi în care tinerii artişti s-au cunoscut, participând la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional „Piatra-Neamţ Creativ”. Lucrările au ca teme principale edificii arhitecturale simbol, mărturii ale secolelor de artă, cultură, istorie şi tradiţii ale oraşului.

6 decembrie a fost o zi de sărbătoare atât pentru evrei – a cincea lumânare de Hanuca (Sărbătoarea luminilor), cât şi pentru creştini – Sfântul Nicolae. Cu această ocazie am reuşit să sărbătorim împreună, evrei şi creştini, participând la vernisajul expoziţiei „Poduri de culoare”.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 05-ap216-foto3.jpg

Iată cum a văzut doamna Cleopatra Lorinţiu, directoarea adjunctă a Institutului Cultural Român din Tel Aviv, această seară minunată desfăşurată pe o vreme imposibil de descris:

„Imaginaţi-vă o sală inundată de copii şi adolescenţi, mulţi dintre ei însoţiţi de părinţi, bunici, fraţi şi surori, profesori şi prieteni. Adolescenţi şi copii israelieni, adolescenţi şi copii români. Ei da, acest lucru a fost posibil la vernisajul Expoziţiei „Poduri de culoare” realizată prin prietenia şi colaborarea dintre profesoarele, artistele Shirley Siegal din Moodin şi Cristina Petrariu, organizatoarea Festivalului internaţional de pictură „Piatra-Neamţ Creativ”. Un cuvânt de admiraţie pentru toţi cei veniţi de la Neamţ, oameni dintr-o bucată, sufletişti, inimoşi: directoarea Muzeului de artă Silvia Trăistariu, Crina Nicoleta Gogu Craiu devotată consilieră la primărie, Lucian Gogu Craiu (artist plastic, din partea festivalului), dr. Mariana Ciobanu sponsorul acelui Festival internaţional, Viceprimarul de la Kiriat Malahi, dar şi primul primar din Kiriat Malahi, Moshe Shimon, cel care a înfrăţit oraşele şi care acum e vicepreşedinte al Asociaţiei foştilor primari din Israel şi preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Evreilor Originari din Piatra-Neamţ şi Târgu Neamţ, inimosul animator Etgard Bitel, originar din Piatra-Neamţ (care a avut ideea acestei expoziţii), vice-preşedinte al Asociaţiei Evreilor Originari din Piatra-Neamţ şi Târgu Neamţ S-au dat diplome, flori, gogoşele de Hanuka, s-au povestit amintiri şi s-au rostit vorbe calde, s-a cântat şi s-a râs cu poftă, am urmărit mesajul video al primarului nemţean Dragoş-Victor Chitic şi filmuleţe despre Piatra-Neamţ. O seară de adolescenţă şi prietenie, înfrăţire, cu naturaleţe şi omenie, fără declaraţii pompoase, într-un firesc natural care ignora total furtuna de afară…”

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 05-ap216-foto4-1.jpg

Dincolo de cuvinte au vorbit lucrările copiilor şi adolescenţilor israelieni şi români care au prezentat exclusiv imagini din Piatra-Neamţ.

Prezenţa pe simeze a românilor: Ana Maria Gogu Craiu, Andrei Lungu, Cristian Cojocăriţa, Laurenţiu Păr, Ilinca Filip, Miruna Morţe, Bianca Ştirbu, Ecatrina Munteanu, Ştefan Onica, Andrei Lungu, Sergiu Chirilă, Theodora Musceleanu, Maria Luiza Bălan, Carina Roşu, Ana Maria Moroşanu, Lucian Craiu ca şi a israelienilor: Adi Levenştein, Maor Borochov, Gabi Cernov, Hili Ben Or, Hadar Karni şi Yisca Lasche au stârnit, uneori, o lacrimă originarilor din Perla Moldovei prezenţi la vernisaj.

În preziua vernisajului delegaţia nemţeană a fost primită de Preşedintele Consiliului Regional Modiin care a apreciat în mod deosebit relaţia tineretului din zona sa cu tinerii din Piatra-Neamţ.

La vernisaj au fost nu doar emoţii artistice, ci şi cuvinte, cuvinte adevărate, calde. Shirley Siegal şi Cristina Petrariu au povestit cum s-a înfiripat o prietenie ce speră să dureze, Silvia Trăistariu a anunţat proiectul ei de a aduce această expoziţie la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ, iar Crina Nicoleta Gogu Craiu a reafirmat bunele relaţii dintre Primăria municipiului Piatra-Neamţ cu comunităţile originarilor din România trăitori în Israel.

În ultima zi a prezenţei ei în Israel, am însoţit delegaţia, împreună cu o parte din prietenii israelieni, la locurile sfinte din Ierusalim.

Prima oprire a fost la Biserica Română unde am fost primiţi de Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie care a prezentat biserica şi apoi s-a întreţinut, în camera de oaspeţi, cu pietrenii. S-au schimbat cadouri şi vorbe de suflet. În ciuda vremii complet neprielnice, pietrenii mei au insistat să meargă şi la Zidul Plângerii, locul cel mai sfânt al evreilor. De aici ne-am îndreptat pe Via Dolorosa spre Biserica Sfântului Mormânt. Vizita a culminat cu intrarea fiecărui membru al delegaţiei în Sfântul Mormânt.

M-am despărţit cu greu de aceşti oameni minunaţi ştiind că, dincolo de mulţimea de prieteni apropiaţi ca vârstă pe care îi am la Piatra-Neamţ, am acum o „gaşcă” de tineri cu care sper să mă întâlnesc cât de curând în oraşul nostru şi, de ce nu, încă o dată în Israel.

(N.R. Fotografiile sunt realizate de autor)

Etgard BITEL,

redactor la Gazeta Românească, Israel