Au fost desemnate pentru 2024:

• Capitala Mondială a Cărţii (World Book Capital) – Strasbourg (Franţa)

Titlul a fost instituit în 2001 pentru a ajuta la promovarea lecturii şi a industriei editoriale. Este un titlu conferit de către Conferinţa Generală UNESCO unui oraş ca o recunoaştere a calităţii programelor de a promova cunoaşterea şi lectura.

UNESCO invită Asociaţia Internaţională a Editorilor (International Publishers Association), Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Biblioteci (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA) şi Federaţia Internaţională a Librarilor (International Booksellers Federation) să participe la procesul de asigurare a celor trei ramuri majore ale industriei de carte.

• Capitale Europene ale Culturii (European Capitals of Culture) – Bad Ischl (Austria), Tartu (Estonia), Bodø (Norvegia)

Este un titlu conferit de către Uniunea Europeană unui sau mai multor oraşe pentru o perioadă de un an calendaristic, în care se organizează o serie de evenimente culturale cu o puternică rezonanţă europeană.

Programul se derulează din 1985, când Melina Mercouri, ministrul culturii al Greciei şi omologul său francez Jack Lang au venit cu ideea de a desemna anual o Capitală a culturii, pentru a apropia europenii prin evidenţierea bogăţiei şi diversităţii culturilor europene şi sensibilizarea pentru cunoaşterea valorilor şi istoriei lor comune.

• Capitala Europeană a Tineretului (European Youth Capital) – Gent (Belgia)

Este titlul acordat unui oraş european pentru perioada de un an, în cursul căreia i se oferă posibilitatea de a prezenta, printr-un program cu mai multe faţete, activităţile pentru tineret în domeniul cultural, social, politic şi economic.

Capitala Europeană a Tineretului este o iniţiativă a Forumului European al Tineretului, iar prima capitală a fost aleasă în 2009. Din 2014, Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei este partener oficial de organizare.

• Capitala Europeană a Sportului (European Capital of Sport) – Genova (Italia)

Este o nouă distincţie desemnată de Federaţia Europeană a Sportului (ACES Europa) pentru a promova sportul prin comunicarea globală în conformitate cu principiile de responsabilitate şi etică, de conştientizare a faptului că sportul este un factor de o mai mare coeziune în societate, de îmbunătăţire a calităţii vieţii, bunăstării fizice şi mentale, precum şi de integrare deplină a claselor sociale cu situaţii dificile.

Red.