Festivalul creaţiei artistice a angajaţilor instituţiilor preuniversitare
Ziua de 7 mai 2024 a fost un amalgam de emoţii… tradiţii, talent şi generozitate, a fost una dintre acele zile mari, ce rămân să se perpetueze în amintiri…
La Hânceşti, Sindicatul din învăţământ, în frunte cu dna Ana Cimpoieşu, susţine toţi colegii să se manifeste plenar în domeniul profesional şi în activităţile menite să asigure starea de bine a angajaţilor: se organizează excursii în România, se stabilesc parteneriate şi schimburi de experienţă, se proiectează şi împlinesc numeroase competiţii sportive şi activităţi culturale.
În conformitate cu hotărârea Biroului Executiv al CSRT Hânceşti, din DEŞ nr. 28 din 20 decembrie 2023, pe 7 mai a. c., la Hânceşti s-a desfăşurat Festivalul creaţiei artistice a angajaţilor instituţiilor preuniversitare, o activitate culturală bienală ce alternează cu competiţiile sportive.
La apelul din acest an al sindicatului au răspuns 23 de colective din raion: instituţii de educaţie timpurie, gimnazii, licee. Participanţii au avut posibilitatea să concureze la: cânt coral, ansamblu vocal stil folcloric, ansamblu vocal stil academic, dans popular, dans modern, declamatori, instrumentişti. De fiecare dată, Festivalul de creaţie artistică a angajaţilor din învăţământ ne face să constatăm, împreună, cu uimire, cât de bravi specialişti avem în raionul nostru.
Juriul, format din reprezentanţi ai Consiliului Raional Hânceşti – personalităţi marcante ale vieţii culturale din Hânceşti şi Ialoveni –, a avut dificila misiune de a remarca talente şi a stabili un clasament dificil. Cel mai important însă a fost faptul că, în cadrul acestei activităţi, am constatat din nou că angajaţii din învăţământ se află mereu în frunte, în promovarea adevăratelor valori naţionale.
Astăzi, când au mai trecut emoţiile, este momentul potrivit să vorbim despre ei, eroii zilei de ieri, angajaţii sistemului de învăţământ preşcolar, primar, secundar, nivelul I şi II, din raionul Hânceşti. Sunt oameni care s-au implicat cu pasiune şi responsabilitate în acest exerciţiu de etalare a talentului membrilor sindicatului ramural.
Se spune că un om este mai bogat când îşi aşază pe prima poziţie achiziţiile în cunoaştere. Cunoaştere, artistism, expresivitate, melodicitate, ritmicitate – multe valori au prevalat în scenă. Trebuie să menţionez că, alături de ceilalţi membri ai juriului, am trăit mari emoţii şi am fost mândră de toţi colegii mei, pedagogi, educatori şi alţi angajaţi ai instituţiilor de învăţământ. Au fost ovaţionaţi toţi acei care au evoluat pe scena Casei raionale de cultură. Am admirat trainicul parteneriat dintre colectivele instituţiilor educaţionale, adică între şcoală şi grădiniţă, între managerul instituţiei şi liderul sindical, a declarat dna Tonu Valentina, preşedintele juriului, şefă interimară a Direcţiei Învăţământ Hânceşti.
În cadrul Festivalului creaţiei artistice, angajaţii instituţiilor de învăţământ din raionul Hânceşti au realizat şi un act de caritate:
Participanţii şi-au demonstrat nu doar talentele, dar şi inima mare şi bună, sensibilitatea sufletului şi dorinţa de a salva viaţa colegei noastre, Eudochia Grib, învăţătoare a GMG „Vasile Movileanu” Secăreni, care se tratează de cancer şi are nevoie încă de 36.000 euro pentru o nouă intervenţie oncologică. Participanţii la Festival au donat suma de 18.785 lei, gest prin care am dovedit deplina noastră solidaritate umană. Îi dorim Eudochiei Grib însănătoşire grabnică şi revenire în sânul familiei noastre, a pedagogilor, membri ai Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, a precizat dna Cimpoieşu Ana, preşedintele CSRT Hânceşti.
Suntem astfel bucuroşi să constatăm că, dincolo de manifestarea artistică care ne-a oferit prilejul de a cunoaşte şi din alt unghi colegii de breaslă şi măiestria lor artistică, omenia noastră nu a dispărut şi nici solidaritatea de a susţine un coleg aflat la o răscruce a destinului.
Şi, meditând la acest eveniment sindical, mă conving – a câta oară? – de înţelepciunea poporului nostru, relevată în aforisme şi proverbe. Mă refer la afirmaţia „Omul sfinţeşte locul” care o caracterizează cel mai bine pe dna Ana Cimpoieşu, preşedintele CSRT Hânceşti. De-a lungul timpului, de când o cunoaştem, am remarcat că în orice activitate realizată de către dumneaei, prevalează grija faţă de aproapele, cumsecădenia, bunătatea, generozitatea. Putem doar bănui (în realitate nu ştim) cât efort şi dedicaţie a depus la organizarea şi desfăşurarea acestui Festival. Graţie faptului că au fost antrenate persoane potrivite, cu suportul sponsorilor SRL „Brodeţchi” şi Pizza Mania, Agenţia de turism Sicro Travel „Cunoaşteţi Ţara”, s-a reuşit crearea unei atmosfere calde de la intrarea în edificiul Palatului de Cultură Hânceşti, până la finele concursului, când am fost încântaţi de programul artistic al interpretei Maria Stoianov.
A fost un eveniment în care fiecare participant s-a simţit bine, trăind sărbătoarea în toată plenitudinea ei.
Încă suntem copleşiţi de emoţii, îmbinate cu sentimente de recunoştinţă şi admiraţie faţă de toţi concurenţii, care au demonstrat creativitate, originalitate şi excelenţă!
Respect şi înaltă preţuire tuturor!
Tamara MACARI,
director IP LT ,,Ştefan Holban” din comuna Cărpineni, raionul Hânceşti