În perioada 7-11 mai 2024, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” Piatra-Neamţ a găzduit desfăşurarea Olimpiadei naţionale pentru clasele IX-XII la disciplina Religie – cultul ortodox. Organizată de Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, cu sprijinul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în calitate de partener, ediţia din acest an a reunit un număr de 278 elevi (71 din clasa a IX-a, 69 din clasa a X-a, 72 din clasa a XI-a şi 66 din clasa a XII-a), 45 de cadre didactice şi 35 de membri ai Comisiei Naţionale.
Dintre aspectele educaţionale pe care le-a vizat această manifestare naţională s-au numărat: stimularea spiritului competiţional, facilitarea schimbului de experienţă prin exemplele de bune practici, valorificarea potenţialului istoric, cultural şi spiritual al județului Neamţ.
Proba scrisă de specialitate s-a desfăşurat în data de 8 mai 2024, rezultatele finale fiind afişate pe 10 mai 2024.
Pe lângă proba propriu-zisă, participanţii s-au bucurat de un program cultural, spiritual şi recreativ complex ce a cuprins vizitarea obiectivelor turistice ale Municipiului Piatra-Neamţ, pelerinaje la Mănăstirile Agapia şi Neamţ, excursie la Cetatea Neamţ şi Zimbrăria „Dragoş Vodă”, Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, participarea la Sfânta Liturghie etc.
La finalul competiţiei s-au acordat în total 52 de premii şi menţiuni (câte 3 premii pe fiecare nivel şi câte 10 menţiuni).
Dintre participanţii care au reprezentat judeţul nostru, elevul Grigore Mihail Sebastian din clasa a X-a de la Colegiul Naţional „Ştefan Cel Mare” Târgu Neamţ a obţinut premiul al II-lea (media 9,70). Tot la nivelul judeţului Neamţ, următorii elevi au obţinut premii speciale:
Râpanu Rebeca Mihaela din clasa a IX-a de la Liceul „Vasile Conta” Târgu Neamţ, Bocăneţ Maria-Nicoleta din clasa a IX-a de la Colegiul Naţional „Ştefan Cel Mare” Târgu Neamţ şi Todiraşcu Dimitrie-Darius, clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Piatra-Neamţ.
Având în vedere faptul că dreapta credinţă, statornicia şi trăirea vieţii în Hristos reprezintă cea mai frumoasă exprimare a existenţei omului, considerăm că toţi participanţii merită felicitaţi, cu atât mai mult cu cât fiecare s-a îmbogăţit spiritual şi cultural în zilele petrecute în judeţul Neamţ.
Prof. dr. Mihai FLOROAIA