În perioada 23-24 februarie 2018, Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ a fost gazda celei de-a XXVII-a ediţii a Concursului Naţional de Interpretare la Pian „Carl Czerny”, care a reunit 44 de concurenţi din ţară şi Republica Moldova.
Prin tradiţie, acest concurs are loc în luna februarie, şi comemorează ziua de naştere (21 februarie 1791) a celebrului elev a lui Beethoven, excelentul pianist, compozitor şi pedagog care a ilustrat perfect geniul cosmopolit al muzicii – Carl Czerny.
Juriul acestei ediţii, având sarcina complexă de a evalua evoluţiile concurenţilor sub toate aspectele, de la tehnica pianistică relevată de studiile impuse şi piesele la alegere, până la acurateţea şi calitatea interpretării a fost format din: prof. univ. dr. Tatiana-Laura Pocinoc, – preşedinte; prof. Ioan Milea, inspector şcolar general adjunct, ISJ Neamţ – preşedinte de onoare; prof. Carmen Blaga, inspector şcolar ISJ Neamţ – vicepreşedinte; conf. univ. dr. Mihaela-Cristina Spiridon.
Meritul apariţiei acestui concurs la Piatra Neamţ aparţine – aşa cum a subliniat la festivitatea de deschidere dl. Mihăiţă Albu, director al Liceului de Arte „Victor Brauner”, – doamnei Mihaela-Cristina Spiridon, care, în urmă cu 27 de ani, în calitate de şefă a catedrei de pian, a avut ideea creării unei competiţii, mai întâi la nivelul şcolii dar care apoi a devenit regională, naţională şi internaţională, cu participări valoroase din Republica Moldova şi Ucraina. Pentru anul acesta efortul organizatoric a revenit tot catedrei de pian condusă de această dată de profesoara Irina Horghidan.
Competiţia s-a desfăşurat într-o singură etapă, fiecare concurent trebuind să prezinte trei piese: un studiu impus, compus de Carl Czerny (diferit pentru fiecare clasă), partea I dintr-o sonată/sonatină sau temă cu variaţiuni/rondo şi o piesă la alegere din repertoriul preclasic, romantic, modern sau românesc.
După o zi plină de emoţii în care „povestea muzicală s-a scris foarte frumos”, juriul a apreciat că s-a asistat la evoluţii ce au dovedit calităţi pianistice bune şi foarte bune iar nivelul de pregătire a fost foarte ridicat.
La Gala Laureaţilor au urcat pe scenă ocupanţii premiului întâi, după cum urmează: Jora Tudor, Bârlad, clasa pregătitoare, care îndrăzneţ şi dezinvolt a interpretat Baba Yaga de D. Hevlev; Lungu Darius Isaac, Bacău, tot preşcolar, cu o interpretare melodioasă şi plină de sensibilitate a Sonatinei de Clementi; Silvia Moldoveanu, Vaslui, clasa aII-a, – multă distincţie şi calm în Dolly’s Dreaming and Awakening de T. Oesten; Ivan Visniovâi, Chişinău, clasa a II-a, – siguranţă şi intuiţie în parcurgerea studiului de Czerny; Victor Andrei Butucaru, Bacău, clasa a III-a, – trăire artistică deosebită în tumultoasele Variaţiuni după o temă de Paganini de N. Vagosky; Nicole – Isabela Călin, Tulcea, clasa a III-a, – elegantă şi melancolică pe Sonatina de Rakov; Luca George Pantilimon, Roman, clasa a V-a, – foarte precis şi tehnic în interpretarea Invenţiunii la trei voci în Fa de J. S. Bach; Nathanael Timofte, Piatra-Neamţ, clasa a VI-a, – inteligenţă şi talent aplicate pe foarte dificila Toccata a lui Haciaturian.
S-au mai acordat următoarele premii speciale: pentru cea mai bună interpretare a unei piese preclasice – Luca George Pantilimon; pentru cea mai bună interpretare a unui studiu de Czerny – Nathanael Timofte; pentru piesa romantică – Ursache Ruxandra din Piatra-Neamţ; pentru piesă modernă – Nicole-Isabela Călin.
Marele Premiu al ediţiei a XXVII-a a Concursului Naţional de Pian Carl Czerny a fost obţinut de Nathanael Timofte, elev al Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, pregătit cu multă sârguinţă, ambiţie şi tenacitate de profesoara Irina Horghidan. Pentru a ne crea o imagine mai clară despre valoarea şcolii nemţene de pian, amintesc şi pe ceilalţi câştigători ai Marelui Premiu din Piatra-Neamţ de-a lungul vremii: Simona Spiridon – 1996; Daniel Ciobanu – 2005; Andrei Gologan – 2007; Ovidiu Corugă – 2009; Miruna Panaite – 2010; Ştefan Guţu – 2014; Anastasia Horghidan – 2016.
Finalul manifestării a fost marcat de mulţumiri adresate de organizatori în primul rând participanţilor, pentru că au ales „Carl Czerny” – Piatra-Neamţ, apoi juriului pentru aplecarea cu răbdare şi deliberarea cu competenţă şi fineţe în cazul fiecărui pianist, profesorilor pentru dedicare şi nu în ultimul rând părinţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat copiilor lor.
Gianina BURUIANĂ