De curând, la Piatra-Neamţ, artistul fotograf Răzvan Voiculescu a lansat albumul „Bucătăria Hoinară se găteşte de plecare”, ultima parte a trilogiei care împleteşte gastronomia cu călătoria. Evenimentul de lansare a avut loc pe 26 mai 2023, în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre”. Primele două volume ale trilogiei se intitulează „Bucătăria Hoinară” şi „Bucătăria Hoinară se întoarce”.
Răzvan Voiculescu a început munca la acest proiect în urmă cu 12 ani. Spune că tărâmul pe care l-a hoinărit vreme de trei albume are gust de pâine coaptă în cuptor cu lemne şi suflet de poveste. A cunoscut o lume plină de comori, iar „Bucătăriile” sale nu au reţete, ci au poveşti fără sfârşit. „Ele sunt bine păzite de gardieni devotaţi autenticului şi tradiţiei, eroii mei cărora le dedic un pic de imortalitate. Cu această a treia Bucătărie Hoinară, mă gătesc şi eu de plecare, urmându-mi căutările mai bogat, mai întreg”.
Născut la Bucureşti, Răzvan Voiculescu a emigrat la începutul anilor ’80 în Suedia, a studiat în Danemarca, a trăit la Paris, dar s-a întors în ţara natală deoarece „pământul tău nu are egal”. Străbunicul său din partea bunicii a fost cunoscutul general Ioan Dragalina. „Rost” (trilogie), „Destine încrustate. Ţara Lăpuşului”, „România – ţinuta umilă a splendorii”, „Dobrogea. Începutul lumii”, „Portiţa. Răscruce de ţărm şi tărâm”, „România în fotografii (ne)convenţionale”, „Lumea e ca tandreţea unui nud” sunt alte titluri ale minunatelor albume de fotografie realizate de Răzvan Voiculescu.
„Ne-am obişnuit ca în muzeu să aducem capodopere, să aducem patrimoniu din categoria tezaur. Şi daţi-mi voie să spun că Bucătăria Hoinară este un patrimoniu din categoria tezaur. Câteodată, dacă vă uitaţi atent la fotografiile sale, puteţi spune că aţi fost atins de un înger”, a menţionat dr. Ciprian-Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Naţional Neamţ.
„Domnul Răzvan Voiculescu a făcut munca unui etnolog, a unui antropolog, fiind şi un foarte bun documentarist, iar pentru noi şi pentru generaţiile viitoare aceste lucruri sunt foarte importante”, a spus muzeograf Florentina Buzenschi, coordonatoarea proiectului Festivalul „Lada cu zestre”.
Evenimentul, la care a participat şi dr. etnolog Tinka Nyisztor, specialist în cultura alimentară a maghiarilor din Moldova, personaj din album, a mai cuprins proiecţia scurtmetrajului „Bucătăria Hoinară se găteşte de plecare”, semnat de Adriana Lucaciu (fotograf şi blogger) şi Răzvan Voiculescu, şi un recital susţinut de Lorena Oltean, interpretă de muzici tradiţionale şi redactor muzical la Radiodifuziunea Română.
Violeta MOŞU