Ion Aldea-Teodorovici
* 65 de ani de la naştere
Ion Aldea-Teodorovici s-a născut la 7 aprilie 1954, în oraşul Leova. De la tatăl său, preotul Cristofor Teodorovici, moşteneşte dragostea faţă de muzica sacră, care i-a inspirat multe dintre piesele scrise mai târziu. La vârsta de cinci ani, începe să studieze vioara şi pianul, apoi clarinetul la Şcoala de Muzică „Eugeniu Coca” din Chişinău, îşi face studiile la Şcoala medie de muzică din Tiraspol, şi urmează Facultatea de Compoziţie şi Pedagogie a Conservatorului „Gavriil Musicescu” din Chişinău (1975-1981).
Debutează în 1973 cu piesa Crede-mă, iubire, crede-mă, interpretată de Sofia Rotaru, un succes vădit al tânărului compozitor, urmat de cântecele Inima mea e Moldova, Iubiţi învăţători, Seară albastră ş. a. care devin adevărate şlagăre. Întreţine o frumoasă colaborare cu poetul şi dramaturgul Dumitru Matcovschi. Semnează muzica la spectacolele „Tata”, „Pomul vieţii”, „Abecedarul”. Iar cântecele Focul din vatră, Cu numele tău, Bucuraţi-vă şi altele au devenit o expresie vie a aspiraţiilor basarabenilor spre libertate.
Împreună cu soţia sa, a militat pentru reunirea Republicii Moldova cu România. Prin cântec şi-au adus incontestabila contribuţie la promovarea valorilor naţionale, de revenire la alfabetul latin, tricolor şi limba română.
În anii 1989-1991, scrie piesele sale de rezistenţă: Reaprindeţi candela, Mănăstirea Căpriana, Răsai!, Maluri de Prut, Suveranitatea, Eminescu, Trei culori, Pentru ea, Clopotul învierii ş. a.
În 1989 cuplul Aldea-Teodorovici pleacă pentru prima dată în România. Cântă la Podul de flori. Fac cunoştinţă cu poetul Adrian Păunescu, care rămâne fascinat de ei. Împreună cu Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, artiştii susţin o serie de concerte în România, unde adună săli arhipline. Publicul îi primeşte cu braţele deschise. La 27 august 1991 Ion şi Doina Aldea-Teodorovici au cântat pentru Suveranitate şi Independenţă la Marea Adunare Naţională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: „Vin aici direct din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău să vă aduc salutul libertăţii noastre”.
Ion Aldea-Teodorovici a decedat, împreună cu soţia sa, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, în urma unui tragic accident rutier, în apropierea localităţii Coşereni, la 49 de kilometri de Bucureşti. Au fost înmormântaţi la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chişinău. Numele soţilor Aldea-Teodorovici îl poartă o stradă din sectorul Buiucani al Chişinăului, un liceu cu profil de arte situat pe această stradă şi Festivalul-concurs de muzică uşoară „Maluri de Prut” (1995-2002), numit din 2003 „Două inimi gemene”. În memoria lor au fost înălţate monumente la Piteşti, Soroca, Chişinău. (N. R. Text prelucrat după „Aniversări culturale, 2019” editat de Biblioteca „Ion Creangă”, Chişinău)
Maria HAREA