Tudor Chiriac
* 70 de ani de la naştere
Compozitorul şi pedagogul Tudor Chiriac s-a născut pe 21 martie 1949 în s. Ciuciuleni, Nisporeni într-o familie de ţărani.
A învăţat la Şcoala de Muzică din Soroca, iar după absolvire urmează Institutul de Stat al Artelor „Gavriil Musicescu” (1970-1975), actualmente Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, clasa de compoziţie şi forme muzicale.
A făcut stagii în materie de compoziţie şi orchestraţie la Conservatorul „P.I. Ceaikovski” din Moscova şi a urmat studii de doctorat în domeniul compoziţiei la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, între anii 2000-2005.
Din 1995 se stabileşte în România, la Iaşi. Este conferenţiar universitar la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, titular al cursurilor teoria instrumentelor, orchestraţie şi aranjamente.
Creaţia lui Tudor Chiriac stă sub semnul principiului integritate în diversitate. Sfera diversă a genurilor muzicale abordate de compozitor este guvernată de concepţia muzicii cu entitate integră: de filiaţie ancestrală românească. Sintagma aparţine lui Tudor Chiriac şi reprezintă acel perimetru al muzicii universale în care creaţia sa se înscrie cu exactitate şi onestitate. Pe această direcţie, prioritară pentru compozitor, se află muzica de factură academică şi genul superior românesc.
A scris muzică pe versurile lui Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Leonida Lari, Petru Cărare ş. a.
Poemul Mioriţa i-a adus celebritatea, fiind selectat de către Consiliul Muzical Internaţional din cadrul UNESCO printre cele mai bune 10 lucrări din lume în anul 1986 şi recomandat pentru interpretare, editare şi difuzare mondială. În următorul an a fost difuzat în: Australia, Brazilia, Bulgaria, Islanda, Japonia, Olanda, Germania, Spania, Franţa, la Bienala muzicală de la Zagreb ş. a.
A creat lucrarea muzicală La porţile Sarmisegetuzei (2005), urmată în anul 2008 de lucrarea corală De la Tiras pân la Tissa (cu subtitlul Cântecele Daciei), interpretată de câteva ori în România, şi având premiera la Chişinău, pe 10 noiembrie 2011.
Tudor Chiriac reprezintă o figură marcantă a artei şi culturii muzicale contemporane din întreg spaţiul românesc. Activitatea sa este plurivalentă, atingând culmi atât în domeniul componisticii, cât şi pe tărâmul pedagogiei muzicale.
Pentru activitatea sa prodigioasă, compozitorul a fost laureat cu mai multe premii şi distincţii, iar în anul 1994 i s-a conferit Titlul Onorific de Maestru al Artelor din Republica Moldova, pentru contribuţie deosebită în promovarea muzicii naţionale. (N. R. Text prelucrat după „Aniversări culturale, 2019”, editat de Biblioteca „Ion Creangă”, Chişinău)
Tamara PERETEATCU