
Doctorul Virgil Răzeşu este cunoscut publicului din oraşul nostru, dar şi celui din întreaga ţară, nu doar cu lucrări de strictă specialitate medicală, ci şi prin activitatea sa publicistică, literară şi editorială. Şi aceasta pentru că, sub semnătura sa, au apărut (alături de lucrările de specialitate ştiinţifică) şi interesante volume de scrieri beletristice, de largă respiraţie intelectuală.
La această nouă apariţie editorială cu romanul VIAŢA CA O APĂ CURGĂTOARE, (Editura Răzeşu din Piatra-Neamţ), surpriza nu constă în revenirea autorului în vitrinele librăriilor ca scriitor, ci în profunzimea şi acuitatea observaţiilor din paginile noului roman, dar şi în complexitatea, diversitatea şi ineditul tipologiilor umane care capătă viaţă sub pana sa. În acest nou roman al său, se simte mai pregnant decât în creaţiile anterioare că autorul are nevoie de spaţii geografice generoase, în care să-şi plaseze acţiunea şi să urmărească evoluţia personajelor sale, conferindu-le cu ingeniozitate destine inedite, dar interesante şi semnificative.
Romanul Viaţa ca o apă curgătoare este, evident, realizarea unui creator care, cu mână sigură, conduce acţiunea mereu tot mai complicată, personajele evoluând în planuri paralele sau în timp şi spaţii diferite şi cu totul inedite, nu numai pentru creaţia acestui scriitor, dar şi pentru literatura română contemporană. Autorul, cu o cultură solidă şi o imaginaţie fecundă, îşi foloseşte mereu ingenios cunoştinţele (şi nu doar cele medicale, care îi sunt la îndemână prin profesie, ci şi cele din varii domenii ale artelor, sau ale vieţii politice şi sociale din diferite etape istorice de la noi, dar şi de pe alte meridiane). Abundă astfel informaţii din domeniul istoriei, culturii şi artelor, cu trimiteri la patrimoniul românesc sau la cel universal.
Protagoniştii aparţin, în marea lor majoritate, tărâmului autohton, fiind marcaţi (în diverse moduri), de prefacerile politice şi sociale ce au avut loc la noi, pe parcursul unor întregi decenii din secolul al XX-lea şi sunt urmăriţi în evoluţia lor sinuoasă şi mereu frapantă sau chiar senzaţională, dar devin credibili şi capătă autenticitate, dat fiind darul autorului de a-şi individualiza cu ingeniozitate eroii şi de a le imagina destine mereu marcate de marile seisme istorice, din viaţa poporului nostru, în acest ultim secol al istoriei sale.
Legătura între generaţii, evoluţiile imprevizibile, destinele aparent incredibile sau care capătă valoare de simbol sunt justificate abil de autor şi cuceresc cititorul, care găseşte în lectura acestui nou roman al talentatului scriitor Virgil Răzeşu şi satisfacţia de a descoperi trimiteri interesante, la momente importante din istoria naţională, sau la valoroase realizări din domeniile arhitecturii, picturii şi muzicii româneşti. Romanul îşi sporeşte din plin valoarea însă, prin prezenţa unui memorabil personaj care, construit cu ingeniozitate, capătă semnificaţia de simbol al feminităţii.
Autorul, deşi originar din Brăila, este de o viaţă pietrean. Aşa stând lucrurile, Virgil Răzeşu nu-şi poate permite să nu-şi poarte personajele şi pe plaiuri nemţene, înserând enigmatice detalii peisagistice sau angajând în acţiune personaje ce trimit la personalităţi ale vieţii culturale şi artistice de la noi, prin rolul pe care îl au în acţiunea operei sau chiar şi prin numele pe care îl poartă.
Etalarea tuturor acestor calităţi ale romanului recenzat de noi, în spaţiul limitat al revistei, sunt, evident, o invitaţie la o lectură pe cât de plăcută, tot atât de interesantă şi chiar instructivă.
Coralia-Letiţia BUNGHEZ