Festivalul „Zilele Creangă”, ediţia a VI-a

Festivalul Zilele Creanga editia a VI-a.jpgÎn perioada 27 februarie – 3 martie s-a desfăşurat, la Pipirig, Târgu Neamţ, Iaşi şi Chişinău, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului „Zilele Creangă”. Coordonatorii de program au fost Olguţa Creangă-Caia din Târgu-Neamţ, Valentin Talpalaru din Iaşi şi Claudia Balaban din Chişinău.

Evenimentul a debutat sâmbătă, 27 februarie, la ora 15.00 cu un Te Deum oficiat la Catedrala Munţilor din Pipirig. Tot la Pipirig, de la ora 16.00, a avut loc un colocviu la baştina bunicului David Creangă, intitulat „Seva din strămoşi ne vine”, eveniment desfăşurat la Liceul Tehnologic „Ion Creangă”.

Cu acest prilej, a avut loc şi o lansare de carte cu participarea scriitorilor Aurelian Silvestru, Claudia Partole, Iulian Filip, pr. Ioan Ciuntu, Gheorghe Simon, Olguţa Creangă Caia şi Teoctist Caia. La ora 16.00, manifestarea s-a mutat la Căminul Cultural Pipirig, unde elevii Liceului „Ion Creangă” au susţinut un spectacol literar-artistic. Ziua s-a încheiat cu desfăşurarea concursului „Pe urmele lui Creangă” şi cu vizitarea atelierului de sculptură Ioan Lipan din Pipirig.

Duminică, 28 februarie, la Târgu-Neamţ, ziua a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii la Biserica Sf. Haralambie, la sfârşitul căreia a avut loc un spectacol muzical-literar, cu participarea Corului de fete de la Seminarul Teologic al Mănăstirii Agapia, a Corului Angeli de la Biserica Sf. Haralambie, a Grupului vocal de la Şcoala Oglinzi şi a altor formaţii. De asemenea, la Clubul Copiilor din Târgu-Neamţ a avut loc tradiţionala şezătoare, presărată cu momente literar artistice. La ora 16.00, Casa Memorială „Ion Creangă” din Humuleşti a găzduit medalionul „Casa cu amintiri şi vise crengiene”, iar la ora 19.00, la Biserica Sf. Haralambie din Târgu-Neamţ a avut loc o seară de poezie, cu participarea scriitorilor din Chişinău, Iaşi şi Târgu-Neamţ.

Manifestările din zilele de 29 februarie şi 1 martie s-au desfăşurat la Iaşi, unde a avut loc, pe data de 29 februarie, întâlnirea delegaţiei cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi cu oficialităţile locale. Tot luni, 29 februarie, Şcoala generală Ciurea a fost gazda unor lansări de carte şi a unui spectacol literar artistic. Marţi, 1 martie, de la ora 10.00, a avut loc, la Amfiteatrul Muzeului „Bojdeuca lui Ion Creangă”, deschiderea Festivalului Zilele Ion Creangă, moment urmat de cea de-a XIV-a ediţie a manifestării „Mărţişoare la Bojdeucă” – spectacol susţinut de formaţii artistice de la Palatul Copiilor, finalizat cu decernarea Premiilor „Ion Creangă”.

La ora 11.30, la Palatul Copiilor din Iaşi, s-a desfăşurat masa rotundă „Ion Creangă în manualele şcolare; Continuitatea şi discontinuitatea în literatura pentru copii; Actualitatea lui Creangă”, urmată de un spectacol susţinut de formaţiile artistice de la Palatul Copiilor, o expoziţie de carte pentru copii, precum şi de lansările de carte ale autorilor români şi basarabeni.

În ultimele două zile ale festivalului, respectiv 2 şi 3 martie, activităţile s-au desfăşurat la Chişinău.

Astfel, pe data de 2 martie, s-au depus flori la bustul scriitorului Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, în timp ce la Liceul Teoretic „Ion Creangă” s-a desfăşurat Festivalul „Ion Creangă cu neamuri”. De asemenea, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” a găzduit cea de-a XV-a ediţie a Concursului de inteligenţă şi creativitate „Miss Smărăndiţa – 2016”, precum şi decernarea premiilor pentru promovarea operei lui Ion Creangă.

Festivalul s-a încheiat joi, 3 martie, la ora 12.30, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, cu simpozionul „Creangă nu este talent, este o «natură»…” şi expoziţia de carte „Cu pana sa, şi tristă, şi glumeaţă”.

 

Irina NASTASIU