REMEMBER: Mihai I al României

Mihai I (n. 25 octombrie 1921, Sinaia, România – d. 5 decembrie 2017, Aubonne, Elveţia) a fost regele României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puţinii foşti şefi de stat din perioada celui de Al Doilea Război Mondial care au trăit şi în secolul XXI. Fiu al principelui moştenitor Carol al II-lea, Mihai a primit de la naştere titlurile de principe al României şi principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunţat mai târziu).

A devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, întrucât tatăl său renunţase în decembrie 1925 la tron şi părăsise România. Mihai fiind minor, atribuţiile regale sunt îndeplinite de o regenţă, dar este detronat la întoarcerea inopinată a lui Carol, din iunie 1930. Primeşte spre consolare titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia.

La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea este obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice şi să părăsească ţara, tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai. Nu are însă nici o putere reală de decizie, şi nici nu a fost informat în prealabil asupra intrării României în război alături de Germania nazistă.

Iniţiază lovitura de stat din 23 august 1944, urmată de arestarea lui Antonescu şi restaurarea Constituţiei, dar în 1947, după interzicerea şi decapitarea Partidului Naţional Ţărănesc, pe 30 decembrie este constrâns să semneze decretul de abdicare, în aceeaşi zi fiind proclamată republica populară.

În ianuarie 1948 pleacă în exil. Se căsătoreşte cu principesa Ana de Bourbon-Parma şi, după mai multe peregrinări, se stabilesc la Versoix, în Elveţia.

Familia regală are cinci fiice: principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.

După Revoluţia din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în ţară, cu excepţia Paştelui din 1992, când a atras mulţimi entuziaste venite să-l vadă. De-abia sub preşedinţia lui Emil Constantinescu, în 1997, şi-a primit înapoi cetăţenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate şi o parte din proprietăţi. Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Mihai a ţinut un discurs în faţa camerelor reunite ale Parlamentului României.

În martie 2016 a fost anunţată îmbolnăvirea lui de cancer şi retragerea din viaţa publică.

 

Red.