Pe 8 decembrie, la sediul Teatrului Tineretului, un spaţiu elegant şi cu o vădită rezonanţă culturală, a avut loc cea de-a IV-a ediţie a Sărbătorii Şcolii Nemţene, manifestare care continuă în mod exemplar tradiţia Galei Olimpicilor, un eveniment organizat de ISJ împreună cu CJ Neamţ. Sala a fost arhiplină datorită faptului că anul acesta au fost cu 40 de olimpici mai mulţi faţă de anul trecut. Premiaţi au fost 111 elevi sau echipe şi profesorii lor coordonatori, discipoli şi maeştri, care în anul şcolar precedent s-au remarcat prin rezultatele obţinute la olimpiade şi concursuri şcolare.
După intonarea Imnului de Stat al României, cuvântul de deschidere a Sărbătorii … a fost rostit de inspectorul şcolar general adjunct Elena Laiu, urmat de cel al preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ – Ionel Arsene, care a reafirmat hotărârea instituţiei pe care o dregătoreşte de a sprijini performanţa şcolară, ori de câte ori va fi necesar.
În continuare, au fost chemaţi pe scenă olimpicii naţionali recompensaţi de Ministerul Educaţiei cu premiile I, II şi III, ori cu menţiuni, la competiţiile şcolare pe discipline şi sportivii premiaţi la concursurile sportive, însoţiţi de ciceronii lor care i-au condus pe drumul către marea performanţă.
Prima care a strălucit şi în lumina reflectoarelor a fost Sabina Georgiana Fârtală, de la Colegiul National Petru Rareş Piatra-Neamţ, medaliată cu bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie I. D. Mendeleev, în Turkmenistan. A urmat Sorina Diana Avădanei, de la Colegiul National Calistrat Hogaş Piatra-Neamţ, cu medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Geografie, care a avut loc în China. Un rezultat de excepţie peste hotare a fost obţinut şi de către Ioana Levardă, Colegiul National Roman Vodă, medalie de bronz la Olimpiada Internaţională a Elenismului. Altă nominalizare a fost a elevei Andrei Gabriela Jitaru, cea care deja a intrat în focul competiţiilor de anvergură, fiind prezentă de curând la a X-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică din India.
După un scurt moment muzical realizat de elevii Liceului de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, care au răsfăţat publicul cu momentele de excepţie pregătite de ei şi profesorii lor, au fost omagiate personalităţi care au făcut istorie la catedră, dascăli care merită cu prisosinţă apelativul de „doamna sau domnul Trandafir”…
Au primit titlul de „ Doamne şi Domni Trandafir”, intrând în rândul celor mai apreciaţi dascăli din judeţ pentru dăruirea şi plăcerea cu care îşi urmează cariera Ana Asavinei, de la Şcoala nr. 1 Bicaz, Ermilia Chirută, de la Şcoala nr. 2 Piatra-Neamţ, Dumitru Ene, de la Colegiul National de Informatică, Ioan Gafita, de la Palatul Copiilor Piatra-Neamţ, Zenovia Gâlcescu, de la Şcoala nr. 3 Piatra-Neamţ, Stana Ignat, de la Şcoala Gimnazială Al. I. Cuza Roman, Emilia Lupei, de la Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu Piatra-Neamţ, Constantin Nechita, de la Şcoala Gimnazială I. Gervescu Săvineşti, Ovidiu Nechita şi Niculina Niţă, de la Colegiul National de Informatică, Alina Pamfil, de la Colegiul National Calistrat Hogaş, Steliana Păduraru, de la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri Săbăoani, Paul Sandovici, de la Colegiul National Petru Rareş, Georgeta Tanasă, de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alexandru Roşca Piatra-Neamţ şi Mihai Vizitiu, de la Seminarul Teologic Ortodox Veniamin Costachi Mănăstirea Neamţ. Pentru merite deosebite, s-au acordat plachete speciale purtând acelaşi nume şi asociaţiilor care reunesc mai multe cadre didactice cu carieră impresionantă: Asociaţia AS CHIM, Asociaţia Pedagogică Educatoarea, Asociaţia Profesorilor de Geografie, Asociaţia Profesorilor de Limba Franceză şi Asociaţia Profesorilor de Istorie. (RED.)