*Să ne împiedicăm de carte
În perioada 15-18 septembrie, în Parcul Tineretului din Piatra-Neamţ, s-a desfăşurat Târgul de Carte LIBRIS, o manifestare care tinde să recidiveze, ajungând astăzi la cea de a VI-a ediţie.
Evenimentul cultural (că n-ai cum să-i spui altfel) este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, împreună cu următorii parteneri: Consiliul Judeţean Neamţ, Primăria Piatra-Neamţ, Societatea Scriitorilor din judeţul Neamţ, Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” şi Uniunea Scriitorilor din România, filiala Neamţ.
Organizatorii au prognozat că vor participă 32 de edituri, vor fi lansate 114 cărţi semnate de 103 autori, vor fi 47 de moderatori, iar lansările de carte vor însuma 36 de ore. Bănuiesc că prognoza a fost depăşită, şi îmi place să cred că n-a stat nimeni cu pixu’ şi cu cronometru’ în mână.
Reţinem printre premierele acestei ediţii prezenţa editurilor „Junimea” şi „Polirom” (dar şi a consacratelor, de notorietate, „Timpul” şi „Cartea Românească”), o serie de lansări de carte în liceele din municipiu, atmosfera colocvială, prezentările insolite, desfacerea sau refacerea unor prietenii de cartel, dar şi premiile oferite, la final, participanţilor din întreaga ţară.
La festivitatea de deschidere au luat parte primarul Dragoş Chitic; inspectorul general al ISJ Neamţ, Viorel Stan; directorul Bibliotecii judeţene „G.T. Kirileanu”, Adrian Alui Gheorghe; preşedintele USR Neamţ, Cristian Livescu şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, Mihai Apopii. Vorbitorii s-au străduit să catalogheze evenimentul (o sărbătoare a cărţii, o olimpiadă la care câştigă cititorul, un prilej de a te împiedica de carte, o negustorie, o bucurie pentru publicul pietrean), au pus la cale un parteneriat între filiala Neamţ a Uniunii Scriitorilor şi ISJ. Cristian Livescu: Fac apel către cei de la Inspectoratul Şcolar să ne sprijine în încercarea noastră de a-i determina pe elevi să-şi facă propria bibliotecă, nu pe cea moştenită de la părinţi sau bunici.
Târgul a debutat cu lansarea proaspătului roman „Luna Zadar” a lui Adrian Alui Gheorghe, prezentat de Adrian G. Romila şi Cristian Livescu, şi a continuat cu o cavalcadă din care n-au lipsit editurile pietrene („Cetatea Doamnei”, „Conta”, „Crigarux”, „Răzeşu”, „Nona”) şi condeieri nemţeni în calitate de autori sau prezentatori (Adrian Alui Gheorghe, Vasile Baghiu, Constantin Bostan, Emil Bucureşteanu, Gheorghe Bunghez, Bică Căciuleanu, Vlad A. Gheorghiu, Mihai Hanganu, Dan Iacob, Martin Leibovici, Cristian Livescu, Mihai Merticaru, Constantin Munteanu, Emil Nicolae, Dorin Ploscaru, Virgil Răzeşu, Adrian G. Romila, Lucian Strochi, Constantin Tomşa, Cezar Ţucu ş.a.?).
Închiderea Târgului LIBRIS Neamţ 2016 a fost marcată prin premierea unei edituri şi a unor realizări editoriale remarcabile. Astfel, tipografia „Arhiprint” a premiat cartea „Trandafirul albastru” de Virgil Răzeşu, iar tipografia „Autograf” a premiat editura „Crigarux” din Piatra-Neamţ. La final, editura „Răzeşu” a oferit premiul „Yvona Răzeşu”, pentru cea mai valoroasă apariţie editorială prezentată în cadrul Târgului de Carte LIBRIS. Premiul a fost adjudecat de Ioan Holban, autorul monumentalei lucrări „Un dicţionar al scriitorilor români contemporani”, apărută la prestigioasa editură „Tipo Moldova” din Iaşi.
Publicăm alăturat doar consemnarea cărţii colegului nostru Mihai Floroaia, o ofertă importantă a Târgului. Şi fiindcă tot e la modă plagiatul (vezi Alexandru Dobrescu „La Oglindă. Istoria plagiatelor româneşti până la1900”, o altă ofertă a LIBRIS, 2016), terminăm citând câteva versuri, cu care Adrian Alui Gheorghe şi-a încheiat una dintre intervenţii, reluând finalul poemului „Rugăciunea cititorului”, de Gaston Bachelard:
Foamea noastră cea de toate zilele/ Dă-ne-o nouă şi astăzi/Şi nu ne lipsi de cartea de care avem nevoie/ Că doar prin intermediul cuvântului/ Ce este în Cer aşa ajunge să fie şi pe pământ.// Şi du-ne pe noi în ispita căutării,/ Ca să ne mântuim de păcatul ignoranţei. (M. Z.)