Mărturisesc nu fără vinovăţie că, până de curând, cunoşteam doar crâmpeie din rosturile şi istoria acestei Asociaţii constituită în 1912. Informaţii ample şi lămuritoare despre această reuniune de spirite pedagogice ale şcolii nemţene de ieri şi de azi am descoperit în recenta lucrare intitulată „Asociaţia învăţătorilor din judeţul Neamţ. Un secol de existenţă (1912 – 2012)”, apărută la Editura „Alfa”din Piatra Neamţ în coordonarea lui Ştefan Corneanu şi Constantin Tomşa, filologi şi oameni de cultură ai acestor vremuri.
Şi manifestările închinate evenimentului, în perioada 10 -12 mai a acestui an, au conturat împrejurările în care a prins viaţă Asociaţia, acţiunile şi actorii care au făcut din aceasta o organizaţie-instrument de solidarizare a învăţătorilor şi profesorilor din acest spaţiu, „grădinari de suflete umane, călăuze ale celor mai curate, mai pline de energie şi de elan fiinţe omeneşti”, cum inspirat şi cu îndreptăţire afirma Dumitru Almaş, istoric şi scriitor român de notorietate, care îşi trage obârşia din Negreştii Neamţului.
Am participat, asemenea altor dascăli şi a numeroşi elevi la aniversarea evenimentului. Cu impresii puternice am rămas şi după reuniunea de la sala „Calistrat Hogaş” a Prefecturii judeţului nostru. Învăţători şi profesori, de ieri şi de azi, de cel mai înalt prestigiu, oficialităţi ale statului şi ale învăţământului, oaspeţi de tonică vibraţie din Basarabia, Bucovina de Nord, din judeţele Galaţi, Vrancea, Bacău, Suceava şi Botoşani au arătat în cuvinte calde şi convingătoare că ne putem cunoaşte între noi mai bine, chiar dacă ne aflăm mai aproape sau mai departe unii de alţii.
Simt nevoia să afirm că am înţeles în aceste zile că cheia cooperării practicienilor învăţământului nostru rămân încrederea, iubirea de neam, de ţară şi de dulce limbă românească.
Am înţeles mai profund, mai bine, că dintotdeauna, şcoala nemţeană a fost un spaţiu al luminii, curăţeniei morale, regulilor şi disciplinei, că nu are dreptul să greşească, că-i sunt străine vinovăţiile, inabilităţile şi stângăciile.
Animatorii de azi ai Asociaţiei (profesorii Gheorghe Amaicei, Gheorghe Vadana, George Grigorică, Adrian Armencea, Ştefan Corneanu, Dumitriţa Vasilca, Liviu Rusu, Constantin Antonovici şi Vasile Săilă) continuă, merituos, acţiunea nobilă a înaintaşilor (Leon Mrejeriu, Constantin Fedeleş Constantin Stan, Ioan Radu şi a atâtor altora), identificându-se cu o comunitate profesională şi de spirit interesată de luminarea neamului nostru.
Prof. Gheorghe ŢIGĂU